برترینها: کسی نمیتواند جایگاه مقدس و والای معلمان را انکار کند. اما این که بعضی معلمها سطح علمی پایین یا رفتار مقرضانهای دارند، انکارناپذیر است.
شاید معلم شما فقط کمی سهلانگار است و با بیحوصلگی تدریس میکند. شاید هم پرخاشگر و عصبانی است و بین دانشآموزان فرق میگذارد. در هر صورت باید بدانید چطور با معلم بدعنق خود رفتار کنید و همزمان در درسهایتان موفق باشید.
در ادامه طی 3 بخش به شما کمک میکنیم:
بخش اول: باید بدانید چطور با معلمتان برخورد کنید
مشکل اصلی را پیدا کنید
گاهی فقط یک رفتار ناخوشایند کافی است تا از تمام خصوصیات معلم خود متنفر شوید. اما باید منطقی باشید. به این فکر کنید دقیقاً کدام ویژگی رفتاری او مانع یادگیری شما است؟ کدام ویژگی فقط کمی آزاردهنده است؟ پیدا کردن مشکل اصلی، اولین قدم برای حل آن است.
فرض کنید معلمی دارید که جوکهای بیمزه تعریف میکند و مشخص نمیکند کدام تکالیف درسی را باید انجام دهید. در مورد اول میتوانید به جوکهای مسخره بیاعتنایی کنید. اما در مورد دوم از معلم بخواهید قبل از اتمام هر جلسه، تکالیف مربوطه را روی تختهی کلاس بنویسد.
گاهی ممکن است با معلمهای خیلی سختگیر به مشکل بربخورید. مخصوصاً وقتی در شرایط آرام و بدون فشار و استرس، بهتر میتوانید درس یاد بگیرید. با این وجود اگر معلمتان دانشآموزان را میترساند و تحقیر میکند، بهتر است موضوع را با والدین یا یکی از مسئولین مدرسه در میان بگذارید.
رفتار خود را ارزیابی کنید
فکر کنید چه رفتارهایی دارید که باعث دلخوری بین شما و معلمتان میشود. یادتان باشد این که نحوهی تدریس معلم خستهکننده یا نادرست است؛ به شما اجازه نمیدهد بیادبی کنید و سر کلاس چرت بزنید. در این صورت باید از معلم خود معذرتخواهی کنید.
البته حواستان باشد معذرت خواهی خالصانه را با فرصتی برای نقد کردن او اشتباه نگیرید. مثلاً به جای اینکه بگویید:» ببخشید سر کلاس خوابم برد. به خاطر این بود که درس دادن شما خیلی کسل کننده است. «بهتر است بگویید:» ببخشید دیروز سر کلاس حواسم نبود. میدانم ریاضی درس مهمی است و میخواهم جبران کنم. «با معلمتان صحبت کنید
خیلی محترمانه بخواهید شما را راهنمایی کند. به تمام نصایح و انتقاداتش گوش دهید و با حالت تدافعی جواب ندهید. در عوض جملات خودش را تکرار کنید تا مطمئن شوید حرفهایش را درست متوجه شدهاید. این را بدانید معلمها همیشه از دانشآموزان فعال استقبال میکنند.
در طول ترم برای آمادگی در امتحانات برنامهریزی کنید و از معلمتان بخواهید دربارهی برنامهی درسی شما نظر دهد. مثلاً از او بپرسید:» تصمیم گرفتم فصلهای مشخصی را دوباره بخوانم و خلاصهنویسی کنم تا برای امتحانات آمادگی بیشتری داشته باشم. نظر شما چیست؟ آیا روش خاصی را پیشنهاد میکنید؟ «این نوع راهنمایی خواستن بسیار موثرتر از پرسیدن سوالات کلی و تکراری است.
در مواقع لازم معلمتان را تشویق کنید
درست همان طور که معلم، شما را برای بهتر درس خواندن تشویق میکند. شما هم میتوانید او را برای بهتر درس دادن تشویق کنید. ممکن است مدت زیادی طول بکشد، ولی در نهایت با این روش بهتر درسها را متوجه میشوید و میتوانید کلاسهای خشک درسی را راحتتر تحمل کنید.
البته در تشویق کردن معلم، لازم است صادق باشید و خودشیرینی نکنید. خالصانه به یادگیری مطالب جدید علاقه نشان دهید. از معلم سوالهای بیربط و سطحی نپرسید. سوالهایی بپرسید که نشان میدهند به درس توجه دارید و واقعاً میخواهید یاد بگیرید. ضمناً از توضیحات خوب و صریح معلم تشکر کنید. مثلاً توضیحاتی که باعث شدند مسئلهای را که قبلاً بلد نبودید، یاد بگیرید.
بخش دوم: مسئول یادگیری خود باشید
روی موفقیت خودتان تمرکز کنید
زیاد به حس بدی که نسبت به معلم خود دارید، فکر نکنید. این کار فقط وقتتان را تلف میکند و باعث میشود از درس خواندن بیزار شوید. یادتان باشد مجبور نیستید با معلمتان دوست باشید. فقط کافی است روی یادگیری مطالب تمرکز کنید و سعی کنید صرف نظر از معلمی که دارید، دانشآموز موفقی باشید.
فقط به این دلیل که معلمتان را دوست ندارید، کمکاری نکنید
در هر شرایطی سعی کنید تمام تکالیف مقرر شده را انجام دهید و از کلاس عقب نمانید. گاهی وقتی تصمیم میگیرید در کلاس فعال باشید و به درس توجه کنید؛ مطالب را بهتر یاد میگیرید و این باعث میشود کمکم به معلمتان علاقمند شوید.
برای خودتان هدف تعیین کنید
اگر معلم خوب درس نمیدهد، خودتان باید مطالب را یاد بگیرید. اصلیترین بخش خودآموزی، تعیین اهداف شخصی، اما واقعگرایانه است.
از منابع مختلف استفاده کنید. مثلاً از تسهیلات وبسایتهای آموزشی کمک بگیرید. کتابهای آموزشی مختلف بخوانید و نمونه سوالات امتحانی حل کنید. برای خودتان هدف تعیین کنید که باید به 80درصد سوالات، پاسخ صحیح دهید.
از معلمهای دیگر کمک بخواهید
اگر متوجهی مطالبی که معلمتان درس میدهد نمیشوید، ویدئوهای آموزشی معلمین دیگر را نگاه کنید یا از معلم خصوصی کمک بخواهید.
مثلاً اگر معلم زبان شما خوب درس نمیدهد، از معلم زبانهای دیگری که در مدرسه هستند راهنمایی بخواهید.
به صورت گروهی مطالعه کنید
گروهی درس خواندن میتواند کمک بزرگی به شما بکند. زیرا وقتی مطلبی را از زبان فرد دیگری میشنوید؛ ممکن است بهتر متوجهی آن شوید.
به طور چرخشی مباحث مهم درسی را با دوستانتان دوره کنید و برای همدیگر توضیح دهید. میتوانید از روشهای خلاقانه برای یادگیری استفاده کنید. مثلاً از کلمات کلیدی فلش کارت تهیه کنید تا بهتر در ذهن بمانند و از مطالب درسی سوال طراحی کنید و از هم امتحان بگیرید.
بررسی کنید که آیا دچار اختلال ناتوانی در یادگیری هستید
اگر مشکلات یادگیری شما تنها منحصر به یک معلم نیست و اساساً در خواندن، یادآوری مطالب، مسیریابی و نظم شخصی مشکل دارید؛ ممکن است در معرض اختلال ناتوانی در یادگیری باشید. ناتوانیهای رایج یادگیری مانند اختلال دیسلکسی یا بدخوانی بر توانایی خواندن و پردازش زبان و احتلال نوشتارپریشی بر توانایی نوشتن اثر میگذارند.
این مسئله را با معلم یا مشاوری که به او اعتماد دارید در میان بگذارید. مدرسه موظف است کمکها و تسهیلات لازم برای ادامه تحصیل شما را فراهم کند.
بخش سوم: والدینتان باید در جریان باشند
اگر لازم بود به والدینتان اطلاع دهید
اگر رفتارهای معلم، شما را میترساند یا باعث میشود مطالب را به سختی یاد بگیرید؛ به یکی از والدینتان اطلاع دهید. چند نمونه از رفتارهایی که نیاز به دخالت والدین دارند از این قرار است:
- مدام فریاد کشیدن و تحقیر کردن دانشآموزان از روی عمد
- گم کردن تکالیف درسی دانشآموزان و حاضر نشدن در کلاسهای درس
- تدریس با روشهای نادرست
- تعیین تکالیف درسی سخت بدون تدریس مطالب کلیدی
مشکل را برای والدینتان شرح دهید
مثالهای واضح بزنید. فقط نگویید:» معلم من خوب درس نمیدهد «بگویید:» مباحث را درهم توضیح میدهد و مطالب سخت کتاب را فقط روخوانی میکند. هفتهی پیش به ما تمرینی داد که امروز سر کلاس، خودش هم نمیتوانست آن را حل کند.
از والدینتان بخواهید با معلمتان صحبت کنند
والدینتان میتوانند برای معلمتان ایمیل بفرستند و در مورد مشکلاتی که دارید با او صحبت کنند. البته بهتر است قبل از فرستادن ایمیل، آن را بخوانید تا مطمئن شوید والدینتان به درستی متوجهی مشکلتان شدهاند.
بهتر است قبل از مراجعه به دفتر مدیر، با خود معلم صحبت کنند
با این روش والدین در مورد رفتار و برخورد معلم پیشزمینه دارند و بهتر میتوانند مشکل را با مدیر در میان بگذارند.
از والدینتان بخواهید به دفتر مدیر مراجعه کنند
اگر معلم جواب نداد و مسئله حل نشد و یا حتی شرایط بدتر شد، باید مدیر را در جریان بگذارید.
منابع: verywellfamily، wikihow