به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، این حمله توسط هکرها و به وسیله یک "باجافزار" انجام شده است و به ادعای شرکت امنیت رایانه آواست(Avast) بیش از 75 هزار کامپیوتر را درگیر کرده است.
باج افزارها گونهای از بدافزارها هستند که دسترسی به سیستم را محدود میکنند و ایجادکننده آن برای برداشتن محدودیت درخواست باج میکند. برخی از انواع آنها روی فایلهای هارددیسک رمزگذاری انجام میدهند و برخی دیگر ممکن است به سادگی سیستم را قفل کنند و پیامهایی روی نمایشگر نشان دهند که از کاربر میخواهد مبالغی را واریز کند. در اصل این باج افزارها نوعی کرم (worm) هستند که سرعت انتشار بسیار بالایی دارند و به محض ورود به یک شبکه همه سیستمهای آسیبپذیر را درگیر میکنند.
حمله باجافزارها ابتدا در روسیه مشاهده شد اما اخیراً تعداد حملات باجافزارها به کشورهای دیگر از جمله استرالیا، آلمان و آمریکا افزایش یافته است.
گفته میشود سازمان امنیت ملی آمریکا چندی پیش با استفاده از یک حفره امنیتی در سیستم عامل ویندوز این بدافزار را به منظور نفوذ به رایانههای تروریستها و جاسوسان تولید کرد اما اکنون به طریقی به دست هکرهایی با نام wannacry افتاده است و شاهد حمله این گروه توسط این باج افزار در سراسر دنیا هستیم. این بدافزار فایلهای مشخصی روی رایانه را رمزگذاری میکند و با پدید آوردن پیغامی در ازای رمزگشایی درخواست پول میکند. هنگامی که این پیغام باز شود کاربر میبیند فایلهایش رمزگذاری شده است و اگر طی چند روز آینده باج مطالبه شده را نپردازد فایلها و اطلاعات پاک خواهند شد. البته شرکت مایکروسافت بستهای امنیتی برای پر کردن حفره مذکور ارائه داده است اما کسانی که قربانی این حمله شدهاند این بسته را نصب نکردهاند.
حمله سایبری اخیر به صدها سیستم کامپیوتری شرکتهای خصوصی و سازمانهای عمومی در 99 کشور جهان انجام گرفت. این باج افزار سیستمها را قفل و در ازای آزادسازی اطلاعات درخواست باج 300 دلاری کرد. میان این 99 کشور، کشورهایی نظیر انگلیس، روسیه، ترکیه، اسپانیا، تایوان، آلمان، ویتنام و فیلیپین بیشترین آسیب را دیدند، در حالی که این بدافزار همچنان با سرعت 5 میلیون ایمیل در ساعت در حال انتشار است.
برای مثال این حمله بیمارستانهای انگلیس را تحت تاثیر قرار داد، به طوری که از رسیدگی به بیماران ناتوان شدند و تعداد زیادی از عملهای جراحی لغو شد و به نوعی سیستم نظام سلامت انگلیس برای ساعاتی فلج شد. این که هکرها بیمارستانها و سیستم نظام سلامت را هدف قرار دادهاند به این دلیل است که به گفته کارشناسان امنیتی، بیمارستانها اطلاعات وسیعی از بیماران در رایانههایشان دارند که این اطلاعات به دلیل اهمیت سلامتی و جان افراد بیش از 10 برابر اطلاعات کارتهای اعتباری و امثالهم ارزش دارند.
حملهای به این وسعت در تاریخ بیسابقه بوده است. با وجود این که این حمله به صورت یکپارچه و هماهنگ انجام شده است اما کارشناسان میگویند هکرها هدف امنیتی خاصی نداشتهاند و تنها دنبال باج گرفتن بودهاند، چرا که بازرسیها نشان میدهد حملات به سازمانها و شرکتها به صورت تصادفی انجام شده است.
لازم به ذکر است که باجها توسط یک درگاه اینترنتی غیر قابل ردیابی اخذ میشوند و جالب است بدانید هکرها ادعا کردهاند هدفشان از این کار اعتراض به سیاستهای ترامپ بوده است.
طبق اعلام شرکت امنیت رایانه نورتون راههایی برای جلوگیری و پیشگیری از حمله باج افزارها وجود دارد که عبارتند از: استفاده از یک ضدویروس شناخته شده و یک دیوار امنیتی، تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات رایانه، رمزگذاری شخصی، احتیاط در کلیک روی لینکهای داخل ایمیل یا سایتهای مشکوک، قطع اینترنت هنگام مواجهه با پیغام باج افزار و توجه به هشدارهای مایکروسافت.