سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** معاون ظریف: هدف برجام اقتصادی نبود!
«غلامرضا انصاری» معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در مصاحبه با روزنامه اعتماد در پاسخ به این سوال که «با کنارهگیری آمریکا از توافق هستهای و بازگشت تحریمهای ثانویه، در افکار عمومی این سوال به وجود آمده که مگر یکی از اهداف این توافق برداشته شدن تحریمها نبود...» گفت:«من با مقدمه شما موافق نیستم»؛ خبرنگار در ادامه گفت:«با کدام بخش آن موافق نیستید؟». انصاری در پاسخ گفت:«اینکه هدف برجام اقتصادی بود»؛ خبرنگار گفت:«یکی از اهداف برجام، اقتصادی و به معنای منتفع شدن ایران از رفع تحریمها بود».
معاون ظریف در پاسخ گفت:«اصلا، شما قطعا آن دوران را به یاد دارید وقتی که ما تحریمهای سازمان ملل را داشتیم و محدودیتها و تحریمهای چندجانبه آن دوران فشار زیادی روی ما ایجاد کرده بود. اما ما در مذاکرات هستهای به دنبال حق مسلم خود برای غنیسازی بودیم. حرف ما این بود که دنیا باید غنیسازی ایران را به رسمیت بشناسد. این مساله برای ما مهمتر از مسائل اقتصادی بود».
انصاری در بخش دیگری از این مصاحبه گفت:«یکی از ویژگیهای برجام این بود که یک همدردی بینالمللی را به نفع ایران رقم زد».
معاون ظریف افزود:«رد لوایح FATF مساوی فلج شدن سیستم بانکی کشور است».
دولتمردان در طول مذاکرات هسته ای و همچنین پس از امضای توافق به دفعات اعلام کردند که هدف از برجام لغو تحریم هاست. برای نمونه، روحانی-23 تیر 94- گفت:«به ملت شریف ایران اعلام میکنم که طبق این توافق (برجام)، در روز اجرای توافق (دی ماه 94) تمامی تحریمها، حتی تحریمهای تسلیحاتی، موشکی هم به صورتی که در قطعنامه بوده، لغو خواهد شد. تمام تحریمهای اقتصادی شامل مالی، بانکی، بیمه، حمل و نقل، پتروشیمی و فلزات گرانبها بطور کامل لغو خواهد شد و نه تعلیق».
همچنین محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه - فروردین 94 در بیانیهای مشترک با فدریکا موگرینی- گفت:«تمام تحریمها لغو خواهد شد».
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه نیز-فروردین 94- گفت:«تمامی تحریمها لغو میشوند و نه تعلیق». همچنین علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی-فروردین 94- گفت: «در همان روز توافق کلیه تحریمها لغو خواهد شد».
دولتمردان همچنین تاکید کردند که به واسطه برجام، بذر اقتصاد ایران به ثمر نشسته و رکود و بیکاری و گرانی از کشور رخت خواهد بست و سرمایه خارجی سرازیر شده و مشکل ازدواج جوانان و پروژه های عمرانی و آب خوردن مردم نیز رفع می شود.
در نهایت هسته ای رفت اما تحریم ها ماند، ارزش پول ملی کاهش یافت و مردم با مشکلات عدیده معیشتی مواجه شدند.
حالا معاون ظریف با توهین به شعور مردم، همزمان با انکار اهداف اقتصادی برجام، مدعی شده است که اگر FATF تصویب نشود، سیستم بانکی کشور قفل می شود. حامیان FATF اینگونه القاء میکنند که ایران تاکنون ارتباطی با این سازمان نداشته و اگر دستورات آن را اجرایی نکند، مصیبت بزرگی رخ خواهد داد. این در حالی است که دولت و وزارت خارجه در اقدامی تأمل برانگیز از سال 95 تاکنون 37 بند از 41 بند تعهداتی را که مخفیانه به FATF دادهاند و به عبارتی حدود 90 درصد دستورات FATF را اجرا کردهاند، اما ااین اقدام دولت به هیچ عنوان باعث گشایش در مبادلات بانکی نشده است.
لازم به ذکر است که حامیان برجام در سال 94 مدعی بودند که اگر برجام اجرا نشود، روزانه 400 میلیارد تومان خسارت به کشور وارد می شود!متاسفانه دولتمردان ابتدا معیشت مردم را با توافقات خسارت بار گره می زنند، و در فصل پاسخگویی، منکر این ارتباط می شوند.
** در 40 سالگی انقلاب، عموم مردم ایران به دنبال باستان گرایی هستند!
«آذر منصوری» فعال سیاسی اصلاح طلب در یادداشتی در روزنامه آرمان نوشت:«چهل سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با موجی از توجه به اشکال و نمادهای ایران باستان مواجهیم...نه روشنفکران بلکه عامه مردم در جستجوی آرمان شهری هستند که نماد آن را عهد ایران باستان میدانند».
در روزهای گذشته «مسیح مهاجری» از فعالین اصلاح طلب در یادداشتی تأمل برانگیز مدعی شده بود که تنها حدود 5 درصد ایرانی ها در مراسم های دینی و مذهبی از قبیل مجلس عزای امام حسین(ع) و پیاده روی اربعین و...شرکت کرده و 95 درصد مردم ایران درگیر اعتیاد و دزدی و طلاق و...هستند و جامعه ایران از نظر اعتقادی و ایمانی دچار یک بیماری خطرناک است!
پیش از آن نیز «محمد جواد حجتی کرمانی» از فعالین اصلاح طلب در اظهارنظری تأمل برانگیز گفته بود:«معتقدم که نظام مبتلا به بیماری شدید سرطان است و سرطان سراپای انقلاب را گرفته است، از سقوط فرهنگی و اخلاقی و شیوع ریاکاری و شرک و ظاهرسازی و نفاق و دروغ و مفاسد اقتصادی تا اختلافات و دشمنیهای داخلی تا مسائل خارجی. انقلاب احتیاج به یک شیمیدرمانی همهجانبه دارد».
سیاه نمایی طیف اصلاح طلب از وضعیت کشور در حالی است که حضور جوانان در مراسم های مذهبی و دینی هر سال نسبت به سال گذشته، پرشورتر می شود. یکی از مصادیق این حضور پر شور و شعور، مراسم باشکوه پیاده روی اربعین است.
اصلاح طلبان به طرق مختلف در پی ایجاد دوقطبی در کشور هستند از «برجامیان و نابرجامیان» تا «حامیان تعامل، حامیان تقابل» و «باستان گرایی و اسلام گرایی» و...
یکی از اهداف اصلی از این قبیل دوقطبی سازی ها و سیاه نمایی ها، پرت کردن حواس مردم از موضوعات اصلی و به حاشیه بردن مطالبه گری از دولت و به عبارتی به حاشیه بردن «زنگ حساب دولت» است.
** عدم موفقیت روحانی، تقصیر دولت قبل است!
روزنامه ایران در مطلبی با عنوان «غفلت از دلواپسان» نوشت:«برای پیدا کردن شاخصی برای عدم موفقیت این دولت و یا آقای روحانی نیازی به شواهد چندانی نیست. همین که مجموعهای از بقایای دولت مهرورز و عدالتمحور که با همیاری این دوستان قصد مدیریت جهانی را داشت، همچنان حی و حاضر بوده و مدعی اداره کشور هستند، برای اثبات عدم موفقیت دولت کفایت میکند».
چندی پیش «محمد عطریانفر» از فعالین اصلاح طلب گفته بود: «جامعه وقتی پوستاندازی کرده و دولتی را تغییر میدهد، در مقطع زمانی کوتاهی مثلاً سه ماه تا 6 ماه میپذیرد که دولت پیشین نقد شده و اشکالات آن مرتفع شود. با این حال نمیتوان تا پایان دولت دوم با چنین رویهای پیش رفت و دولت قبل را به صورت همیشگی به نقد کشید».
اکنون بیش از 6 سال از عمر دولت روحانی سپری شده است. بنابراین انداختن قصور و تقصیرهای دولت به گردن دولت قبل به هیچ عنوان در افکارعمومی خریدار ندارد.