وحشت کرونا ویروس جهان را درگیر خود کرده است؛ ایران و به خصوص پایتخت آن، تهران در تب این وحشت میسوزد. خیابانهای پایتخت آنقدر خلوت است، که انگار بازار عید نوروز به فراموشی سپرده شده و همه به افرادی که سرما خوردهاند جور دیگری نگاه میکنند! اما کرونا چیست؟ ویروس کرونا جدید چه فرقی با کروناهای دیگر دارد؟
چطور پخش میشود؟ راههای پیشگیری از بیماری کرونا چیست؟ آیا درمانی دارد؟ آیا کرونا از طریق حیوانات خانگی منتقل میشود؟ ویروس کرونا واقعا چقدر خطرناک است؟ آیا آنتی بیوتیک ها روی درمان ویروس کرونا تاثیری دارند؟ سعی کردهایم با واقعیتها به این سوالات و سوالهای دیگری که دارید پاسخ دهیم!
ویروس کرونا چیست؟
ویروس کرونا یا کرونا ویروس، همان ویروس سرماخوردگی و آنفولانزاست. به طور کلی هفت ویروس کرونای انسانی در جهان شناخته شده است. از این ویروسها سه تای آنها یعنی SARS، MERS و SARS-2(nCoV-2019 یا COVID-2019 ویروس جدید کرونا سال 2019 ووهان چین) کشنده و خطرناک هستند.
از آنجا که DNA ویروس جدید کرونا حدودا 95 درصد شباهت به SARS دارد، دانشمندان معتقدند، این کرونا ویروس جهش یافته سارس است.
این ویروس 14 روز در بدن فرد مبتلا پنهان خواهد بود. پس از آن علائم ویروس جدید کرونا دقیقا شبیه یک سرماخوردگی معمولی ظاهر میشود و پس از یک هفته با علائم زیر به اوج میرسد
- سرفههای خشک زیاد
- تب بالا
- حالت تهوع و بیرون روی
- تنگی نفس
پس از تنگی نفس بیمار معمولا به بیمارستان مراجعه کرده و مبتلا به پنومونی ریه خواهد بود. احتمال بروز نارسایی کلیه نیز وجود دارد. البته این مورد در تمام بیمارها اتفاق نیفتاده و تعداد زیادی بهبود خواهند یافت.
آیا ویروس کرونا واقعا خطرناک است؟
سرعت پخش ویروس کرونا بسیار بالا است. ویروس کرونا میتواند در طی چند روز 4.4 میلیون نفر در سراسر جهان را مبتلا کرده و چیزی بین 60 تا 100 هزار نفر را از بین ببرد. با این وجود این ویروس آنقدر که در اجتماع بزرگ شده، خطرناک نیست. در حقیقت تصادفات رانندگی بنا به آمار بسیار خطرناکتر هستند.
عکسهای زیر آمار موردهای ابتلا به ویروس را تا ساعت 12:00 در تاریخ 5 اسفند 98 نشان میدهد.
طبق آمارهای فعلی جهانی درصد مرگ بر اثر ابتلا به بیماری کرونا جدید به شرح زیر است:
سطح جهان 2.1%
ووهان 4.9%
آمار سازمان بهداشت جهانی 2%
در میان بیماران بستری در بیمارستان 15%
البته هنوز برای نتیجه گیری بسیار زود است. طبق آمار رسمی وزارت بهداشت 46 نفر در ایران بر اثر ابتلا به کرونا فوت شدهاند، اما شایعات آمارهای بسیار بیشتری را نشان میدهد.
گفتنی است ویروس کرونا روی افراد دیابتی، دارای بیماریهای قلبی و عروقی یا ریوی و به طور کلی افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفتری هستند، تاثیر بیشتری گذاشته و معمولا قربانیان این ویروس از این دسته افراد هستند.
لزوما هر کسی کرونا بگیرد نخواهد مرد ولی به عنوان ناقل میتواند ویروس را به افراد ضعیفتر منتقل کرده و باعث مرگ آنان شود. پس احتیاط و پیشگیری از ابتلا کرونا ضروری و شرط عقل است.
آیا ویروس کرونا درمانی دارد؟
خیر ویروس کرونا مثل تمام سرماخوردگیهای دیگر درمانی ندارد و باید دوره خود را در بدن فرد بیمار طی کند. البته دولت چین اعلام کرده است که واکسنی برای این ویروس به زودی ارائه کرده و در اختیار عموم قرار خواهد داد. قبلا برای ویروسهای کرونا دیگر آنتی ویروس K22 ارائه شده است.
سرعت پخش سلولهای این ویروس بسیار بالا است و بهترین راه کند کردن آن، قوی کردن سیستم ایمنی بدن است. یعنی خوردن خوراکیهای مفید، مغذی و گرم برای افزایش قدرت سلولهای سفید و سلولهای کبدی تنها راه مقابله با این ویروس پس از ابتلا است.
چطور از ابتلا به ویروس کرونا پیشگیری کنیم؟
- با کسی دست ندهید، روبوسی نکنید!
- ماسک تاثیری ندارد ولی جلوی پخش ویروس از افراد آلوده به افراد سالم را خواهد گرفت.
- ماسک نمیتواند از رسیدن ویروس کرونا به پوست و صورت شما جلوگیری کند.
- دستهای خود را با آب و صابون قلیایی(صابونهای معمولی با pH5 تا 11) بشویید.
- از ژل آنتی سپتیک یا ضد عفونی کننده برای از بین بردن ویروس کرونا روی دست خود استفاده کنید.
- ژل ضد عفونی کننده یا صابون قلیایی باعث خشکی پوست شما و از بین رفتن لایههای آن میشود. در مواردی که به آب دسترسی دارید بهتر است از مایع دستشویی آنتی باکتریال روی دست و صورت خود استفاده کنید.
- از رفتن به مکانهای عمومی حتی الامکان خود دارای کنید.
- هنگام بیماری در خانه بمانید. هنگام بیماری بدن شما مستعد گرفتن ویروس کرونا خواهد بود.
- سطوح را ضد عفونی کنید.
- سیستم ایمنی بدن خود را با خوردن غذای مقوی تقویت کنید. هرگز غذای خام یا نیمه خام میل نکنید.
- هنگام پاک کردن و آماده کردن غذا، گوشت و سبزی دست خود را چند بار بشویید.
- سعی کنید لباسهای خود را هر روز بشویید.
کارهایی که به گفته سازمان بهداشت جهانی نباید انجام دهید
توجه داشته باشید این کارها طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی هیچ کمکی به پیشگیری از کرونا نکرده و در بعضی موارد ریسک ابتلا به آن را تشدید میکنند:
- سیگار کشیدن
با سیگار کشیدن، سموم مختلف را وارد بدن خود کرده و مکان مناسبتری برای رشد کرونا فراهم میکنید.
- خوردن ویتامین سی
توجه داشته باشید ویتامین سی به طور کلی باعث افزایش ایمنی بدن شما میشود، هر چند به طور مستقیم روی ویروس کرونا تاثیر گذار نیست.
- خوردن داروها و آنتی بیوتیکها به صورت سر خود
باعث ضعف سیستم ایمنی شما شده و بستر را برای ویروس مناسبتر میکند.
- خوردن دمنوشها
تاثیری بر ویروس کرونا ندارد، اما میتوانید جهت تامین ایمنی بدن از آن استفاده کنید.
- پوشیدن ماسک
ماسک تاثیری روی پیشگیری از کرونا ندارد. تنها افراد آلوده با سرفه و عطسه ویروس رو منتقل نخواهند کرد.
از چه برندهایی خرید آنتی سپتیک و مایع شستشو آنتی باکتریال را انجام دهیم؟
سعی کنیم از برندهای معتبر که چینی نباشند، خرید خود را انجام دهیم. به طور مثال مایع شستشو آنتی باکتریال شون یا مایع آنتی سپتیک دیتول استفاده کنید. اگر مایع دستشویی آنتی باکتریال شون یا هر مایع آنتی باکتریال دیگری را خریداری کردید، بهتر است دست خود را به مدت 20 تا 30 ثانیه به روش آموزش داده شده در لینک بالا بشویید. حتما محصولات دیتول یا شون را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید.
همچنین برند شون اخیرا اعلام کرده است که روز شنبه مورخ 10 اسفند ماه 98 ژل آنتی سپتیک خود را نیز با قیمت مناسب راهی فروشگاههای زنجیرهای مانند افق کوروش خواهد کرد.
آیا کرونا از طریق حیوانات خانگی منتشر میشود؟
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی آماری مبنی بر انتقال ویروس از طریق حیوانات خانگی به انسان وجود ندارد. بنابراین احتمال ویروس از طریق حیوانات خانگی به انسان بسیار پایین است.
آیا آنتی بیوتیکها روی درمان کرونا تاثیر دارند؟
خیر، آنتی بیوتیکها تنها روی باکتریها و میکروبها تاثیر میگذارند و تاثیری روی ویروس کرونا و هیچ ویروس دیگری ندارند.
با توجه نکردن به شایعات و تمرکز بر روی حفظ بهداشت شخصی از شیوع بیشتر ویروس کرونا پیشگیری کنیم.