به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه خاطرنشان شده است که خلاصه گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا در مورد رعایت قراردادهای بینالمللی در عرصه کنترل تسلیحات و خلع سلاح و عدم انتشار به کنگره آمریکا ارائه شد.
در بیانیه گفته شده است: این گزارش آشکارا رویکرد گزینشی و بخشی آمریکا به رعایت تعهدات در عرصه کنترل تسلیحات و خلع سلاح و عدم اشاعه تسلیحات را نشان میدهد.
وزارت خارجه آمریکا روز جمعه خلاصه گزارش سالانه خود با موضوع پایبندی کشورها به معاهده کنترل تسلیحاتی را به کنگره این کشور تحویل داد.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: در گزارش وزارت خارجه آمریکا اجازه این کشور برای ارزیابی نقض یا عدم رعایت توافقنامههای بینالمللی از سوی کشورهای دیگر مورد تاکید قرار گرفته است.
«در همین حال از متن این گزارش میتوان چنین برداشت کرد که آمریکا هیچ تعهدی ندارد و اگر موارد نقصی به آنها گوشزد میشود مقامهای آمریکایی بررسی میکنند و اطمینان مییابند که همه توافقها ازسوی آنها اجرا میشود. هیچ جای تعجب ندارد که کوتاهترین بخش گزارش وزارت خارجه آمریکا به این کشور اختصاص یافته است.»
وزارت خارجه روسیه میگوید: مولفان گزارش آمریکایی باوجود سوالاتی که جامعه جهانی از آمریکا دارد امسال حتی از یادآوری یکی از مهمترین توافقهای سالهای اخیر یعنی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و قطعنامه 2231 خودداری کردند.
در بیانیه آمده است: در دو سال اخیر که از خروج یکجانبه آمریکا از برجام میگذرد، اقدامات خلاف موازین بینالمللی طرف آمریکایی در بسیاری از مجامع بینالمللی ازجمله شورای امنیت سازمان ملل محکوم شده است.
«بر همه آشکار است که دلیل اولیه همه مشکلات کنونی در اجرای برجام، نقض عمده توافقها و مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت از طرف آمریکا است که نه فقط از تعهدات خود سر باز زدند بلکه بقیه شرکت کنندگان در برجام را با تهدید به تحریم از اجرای تصمیمات شورای امنیت منع میکند.»
وزارت خارجه روسیه میگوید: آمریکا بجای اینکه در مسیر اصلاح حرکت کرده و به رفع موارد نقض بپردازد ترجیح میدهد که بدون مدرک و بیپایه و اساس ایران را متهم کرده و تصویری نادرست ایجاد کنند که گویا اقدامات تهران تهدید آمیز است و برنامه هستهای این کشور تهدید ایجاد میکند.
در بیانیه گفته شده است: بدیهی است که مولفان گزارش آمریکایی نتوانستند این واقعیت را نادیده بگیرند که ایران از مدتها پیش بیشترین بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را داشته است. اما واقعیت این است که همانند بسیاری از موارد دیگر، این مورد برای طرف آمریکایی نامناسب است.
در بیانیه خاطرنشان شده است: واشنگتن عادت کرده است که تهران را به موارد نقض که مرتکب نشده است متهم کند. به ادعای مقامهای آمریکایی ایران گویا میتواند از راههای دیگر به سلاح اتمی دست بیابد و این نقض تعهدات ایران در بند دوم پیمان عدم اشاعه تسلیحات هستهای خواهد شد.
وزارت امور خارجه روسیه میگوید: امیدواریم که در واشنگتن اشخاصی باقی مانده باشند که واهی بودن اتهامات به ایران در شرایط نقض آشکار قطعامه 2231 شورای امنیت از سوی آمریکا را درک کنند.
در بخش دیگری از بیانیه وزارت خارجه روسیه از رویکرد آمریکا در پیمان منع موشکهای هستهای کوتاه و میانبرد انتقاد شده است.
وزارت خارجه روسیه میگوید: در گزارش وزارت خارجه آمریکا ادعا شده است که آمریکا به این واقعیت دست یافت که روسیه پیمان منع موشکهای هستهای کوتاه و میانبرد را نقض کرد و در همین حال طرف آمریکایی هیچ مدرک و شواهدی برای اثبات این ادعای خود در مورد روسیه ارائه نکرده است.
پیمان منع موشکهای هستهای میان برد و کوتاه برد هشتم ماه دسامبر سال 1987 بین میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی و رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا امضا شد.
براساس این پیمان، توسعه و کاربرد تمام موشکهای هستهای و غیر هستهای کوتاه و میان برد به استثنای موشکهای دریایی ممنوع شد.
آمریکا در مرداد ماه سال گذشته از این پیمان خارج شد و به دنبال آن روسیه نیز با اعلام خروج از آن، به اعتبار این پیمان دوجانبه پایان داد.
در ادامه بیانیه وزارت خارجه روسیه، از موارد قید شده در گزارش سالانه کنترل تسلیحاتی وزارت خارجه آمریکا ازجمله در مورد پیمان کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی یا استارت-2 و پیمان منع تسلیحات شیمیایی انتقاد شده است.