سفید شدن موهای سر به طور طبیعی با بالارفتن سن شروع می شوند. اما عوامل دیگری منجر به سفیدی زودرس موها در سن جوانی می شوند. در ادامه با انواع علت سفید شدن مو و راه های سنتی و طبیعی درمان آن بیشتر آشنا خواهید شد.
علت سفید شدن موی سر
به طور کلی سفیدی زودرس موها در سن جوانی بخاطر بروز عواملی مثل وراثت، استرس و مشکلات عصبی، نداشتن خواب کافی، کمبود بعضی از مواد معدنی و ویتامین ها مثل مس، سلیوم، ید، منگنز، سیلیس، زینک و ویتامین های گروه B مثل B12 می باشد. همچنین مصرف دخانیات، رژیم های غذایی ناسالم، مختل شدن عملکرد تیروئید، کم خونی و افزایش تعداد گلبول های سفید نیز از دیگر عوامل سفیدی موها هستند. غیر از عامل ژنتیک، می توان سایر علل را جهت پیشگیری از سفید شدن موها، کنترل کرد.
پیشگیری از سفید شدن موها
برای بسیاری از افراد می تواند این سوال ایجاد شود که آیا سیاه شدن مجدد مو های سفید امکان پذیر بوده و یا خاکستری شدن موها قابل برگشت است، ضمن اینکه با چه روشهایی می توان به سیاه شدن موهای سفید کمک کرد؛ حال برای دانستن این موضوع در ابتدا باید علت ایجاد آن را بررسی کرد، زیرا در صورتی که ژنتیک علت ایجاد این اتفاق باشد، نمی توان کار چندان زیادی انجام داد.
اما اگر دلیل سفید شدن موها موارد دیگری همچون مشکلات بهداشتی باشد باید در این زمینه با پزشک مشورت شود تا تشخیص و توصیه درستی برای رفع سفیدی موهایتان داشته باشد، در بیشتر مواقع با رفع مشکل می توان موجب بازگرداندن رنگدانه ها به موها و در نتیجه رویش موهای سیاه شوید. بنابراین برای از بین رفتن سفیدی موها روشهای زیادی ذکر شده است که در ادامه با برخی از این موارد آشنا می شوید.
استفاده از انواع رنگ های شیمیایی برای پوشاندن موهای سفید راه حل ناردستی است زیرا با این روش نه تنها به موی سر آسیب می رسد بلکه موجب تسریع در روند سفیدی موها می شود. بهتر است از رنگ موی گیاهی برای موهای سفید استفاده کنید که این امر یکی از خواص حنا برای مو می باشد. همچنین برای پیشگیری و از بین بردن علت سفید شدن مو, بهتر است از روش های درمانی سنتی استفاده کرده و رژیم غذایی سالمی را هم انتخاب کنید.
از مصرف انواع نوشیدنی های گازدار و حاوی کافئین خودداری و مصرف انواع سبزیجات و میوه جات را جایگزین آن ها کنید. بهطور کلی افزایش سردی و بلغم بدن که ناشی از رژیم غذایی ناصحیح می باشد که از دیگر عوامل سفید شدن موهای سر است.
روش های درمانی جهت رفع سفیدی موها
در واقع راه های خوراکی درمان سفیدی مو در طب سنتی منجر به پاکسازی و تمیز شدن بدن می شوند و این امر در تیره شدن موها موثر است. مصرف سبزیجاتی مثل پیاز، موسیر، تره، لوبیا، سویا، عدس، سیب زمینی، قارچ، سنبل الطیب، سبوس گندم و شاهی، ادویه های گرمی مثل فلفل سیاه و زنجبیل نیز تاثیر زیادی در برطرف کردن علت سفید شدن مو دارند.
گفتنی است که می توان هم پیاز را به صورت خوراکی مصرف کرد و هم از آب پیاز خام به عنوان لوسیون برای موهای سر استفاده کرد. در ادامه به معرفی مواد غذایی که از سفید شدن موها جلوگیری می کند، می پردازیم.
سیر
علت سفید شدن موی سر کمبود منگنز در بدن می باشد. بنابراین در وعده های غذایی خود از سیر استفاده کنید تا منگنز بدن تامین شود. ترکیبات موجود در سیر بر کاهش روند سفید شدن موها تاثیر به سزایی دارند. می توان از سیر به عنوان چاشنی در وعده های غذایی اصلی استفاده کرد.
لوسیون چای سیاه
ماساژ موهای سر با لوسیون چای سیاه نیز روشی طبیعی و موثر برای برطرف کردن علت سفید شدن مو سر می باشد. برای تهیه این لوسیون گیاهی کافی است 1 قاشق غذاخوری از گیاه مریم گلی خشک شده، 2 قاشق غذا خوری چای سیاه را به دو لیوان آب اضافه کرده و سپس آن را بر روی حرارت قرار دهید. وقتی به جوش آمد، شعله را کم کنید تا زمانی که یک لیوان از جوشانده باقی بماند. وقتی خنک شدن آن را صاف کنید.
برای گرفتن نتیجه بهتر است از این لوسیون هفته ای 5 بار استفاده کنید و یا حداقل هفته ای یک بار از آن استفاده کنید. برای هر بار استفاده لوسیون را به صورت تازه تهیه کنید. بعد از استحمام موهای سر را به این لوسیون آغشته کنید. نیازی به شست و شوی مجدد نیست. استفاده از لوسیون گیاه تنباکو که به روش لوسیون چای سیاه تهیه می شود هم در تیره شدن موهای سفید بسیار موثر است.
لوسیون بابونه
موهای خود را با لوسیون بابونه شست و شو دهید. این روش درمانی جهت دفع علت سفید شدن مو بسیار موثر بوده و به سرعت موهای سفید را تیره می کند. برای تهیه این لوسیون به سه لیوان آب، سه قاشق غذاخوری گل بابونه اضافه کنید. آن را بر روی حرارت گذاشته تا به جوش آید. سپس حرارت را کم کنید تا وقتی که مقدار آن نصف شود. جوشانده را صاف کرده و بعد از خنک شدن، موهای سر را بعد از استحمام با این لوسیون شستشو دهید. از این لوسیون چند بار در هفته استفاده کنید.
روغن نارگیل
برای درمان علت سفید شدن موی سر از ترکیب مقداری آب لیموترش تازه با روغن نارگیل استفاده کنید. همچنین از ترکیب پودر حنا 2 قاشق غذاخوری، ماست 1 قاشق غذاخوری، پودر ریحان خشک شده 1 قاشق غذاخوری، پودر قهوه 3 قاشق غذاخوری و روغن نارگیل 3 قاشق غذاخوری، ماسک مویی به دست می آید که هم به تیره شدن موهای خاکستری و سفید کمک می کند و هم برای تقویت ساقه و ریشه های موی سر بسیار خوب است.
رزماری و مریم گلی
هر کدام از این دو گیاه می توانند به طور طبیعی موها را تیره تر کنند و موهای سفید را بپوشانند، بنابراین برای استفاده از ترکیب این دو گیاه می توانید نصف فنجان از هر کدام از دو گیاه را به همراه دو فنجان آب جوشانده و سپس اجازه دهید به مدت یک ساعت بماند و بعد از صاف کردن محلول به مدت 15 تا 20 دقیقه بر روی موهایتان بزنید و بعد آن را بشویید (از این محلول به عنوان یک پاک کننده استفاده کنید و بعد از اینکه شامپو زدید آن را استفاده نمایید)، همچنین لازم است هفته ای یکبار این عمل را انجام دهید.
برنج سبوس دار
در طب سنتی برای سیاه شدن موهای سفید و جلوگیری از سفید شدن مو ها توصیه می شود که برنج سبوس دار جایگزین برنج معمولی شود. زیرا برنج سبوس دار منبع غنی از ویتامین های گروه B می باشد. اگر در کنار این نوع برنج از هلیله سیاه استفاده شود، این روش بهترین درمان برای رفع سفیدی موها می باشد.
شیره چغندر بدون شکر
شیره چغندر حاوی ملاس است و این ماده بهترین درمان خانگی برای پیشگیری و از بین رفتن سفیدی موها می باشد؛ وجود مقدار زیاد مس در این ماده می تواند تولید رنگدانه های مو را تحریک کند، علاوه بر اینکه ملاس حدود 14 درصد از نیاز روزانه بدن به مس را تامین می نماید، سرشار از مواد معدنی مثل آهن، منیزیم و سلنیم می باشد، بنابراین روزانه یک قاشق غذاخوری شیره چغندر در مدت حدود یک ماه می تواند تاثیرات شگفت انگیری بر روی سلامت مو و از بین رفتن سفید موها داشته باشد.
زنجبیل
در طب هندی برای رفع سفیدی موی سر، از ترکیب خوراکی عسل و زنجبیل استفاده می شود. به 1 قاشق غذاخوری عسل، 1 قاشق چای خوری زنجبیل رنده شده اضافه کنید. روزی یک بار به اندازه 1 قاشق چای خوری از این ترکیب را میل نمایید.
مصرف میوه
مصرف میوه هایی مثل موز (و یا مخلوط با عسل و آبلیموی تازه)، زغال اخته، آووکادو، توت فرنگی، گلابی، آلو، هلو و سیب در پیشگیری و حل علت سفید شدن مو بسیار اثر گذار هستند. زیرا منابع خوبی از ویتامین C، ویتامین های گروه B، آهن، ید و منگنز هستند.