سرویس جهان مشرق - در حالی که رژیمهای عربی برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی در سطوح بالاتر در رقابت هستند و گمان میکنند که میتوانند به مقاومت در غزه پایان داده و در نهایت مسئله فلسطین را از صحنه تاریخ محو کنند، 29 دسامبر 2020 با شلیک چند موشک زمین به دریا از سوی گروههای مقاومت فلسطین در نوار غزه مانور گروههای مقاومت با عنوان «الرکن الشدید» آغاز شد.
در این مانور که برای اولین بار با حضور 12 شاخه نظامی از گروههای مختلف مقاومت از جمله حماس و جهاد اسلامی برگزار شد، گروه های مقاومت ضمن تمرین آمادگی، اقدام نظامی متحد را برای نخستین بار در قالب مانور تجربه کردند.
فرماندهان مقاومت در توصیف اهداف این مانور، آن را یک مانور دفاعی برای مقابله با دشمن صهیونیست و کمک به ملت فلسطین برای رسیدن به اهداف حقیقی و به حق خود تعریف کردند. اینکه گروههای مقاومت گروههایی جنگ طلب نیستند ولی برای مقابله با دشمنی که سرزمین آنها را غصب کرده و جز زبان زور نمی فهمد مجبور شدهاند دست به سلاح شوند و در این مسیر حق مطلب را دفاع از خود ادا خواهند کرد.
در این مانور 12 گروه مقاومت مشارکت داشتند که این گروهها عبارتند از:
- گردانهای «القسام» شاخه نظامی حماس
-گردانهای «المقاومه الوطنیه» شاخه نظامی جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین
- «سرایا القدس» شاخه نظامی جهاد اسلامی
- گردانهای «ابوعلی مصطفی» شاخه نظامی جبهه مردمی برای آزادی فلسطین
- تیپ «الناصر صلاحالدین» شاخه نظامی کمیته مقاومت مردمی
- گردانهای «شهدا الاقصی» از شاخههای نظامی تابع جنبش فتح
- «جیش العاصفه» از شاخههای نظامی تابع جنبش فتح
- گروه شهید «ایمن جوده» زیرمجموعه گردانهای شهدا الاقصی
- گردانهای شهید «عبدالقادر الحسینی» از شاخههای نظامی تابع جنبش فتح
- گردانهای «المجاهدین» شاخه نظامی جنبش مجاهدین
- گردانهای «الانصار» شاخه نظامی جنبش «الاحرار»
-گردانهای شهید «جهاد جبریل» از شاخههای نظامی جبهه مردمی برای آزادی فلسطین
** وحدت بی سابقه فلسطینیها
نکته نخست در اهمیت این مانور مربوط به وحدت گروههای فلسطینی است؛ زیرا همانطور که تاریخ ثابت کرده مهم ترین علت ناکامی فلسطینیها در احقاق حق خود و بیرون راندن اشغالگران از سرزمینشان، اختلافات داخلی و عدم وجود یک موضع واحد و قاطع در برابر دشمن بوده است.
اما این بار همه گروههای مقاومت فلسطین تحت لوای اتاق عملیات مشترک اقدام به برگزاری یک مانور نظامی گسترده کردند؛ موضوعی که پیش از آن سابقه نداشت. این امر بیانگر دستیابی گروه های مقاومت فلسطین به یک هماهنگی کامل و و حدت داخلی است که میتواند شرایط آنها را در قبال دشمن در مرحله آینده تا حد زیادی بهبود بخشد.
درواقع چالش اصلی فلسطینیها از هنگام آغاز اشغالگری رژیم صهیونیستی در سرزمین فلسطین به عدم بهره مندی از یک ارتش منسجم و واحد مانند همه کشورها جهت مقابله با تهدیدات حاکمیتی برمیگردد. اما مانوری که گروه های مقاومت اواخر سال گذشته میلادی انجام دادند شباهت زیادی به رزمایش نظامی ارتش داشت؛ آن هم در شرایطی که تحت محاصره کامل دشمن هستند.
فلسطینی ها در این رزمایش از سلاحهای پیشرفتهای چون موشکهای زمین به دریا و هواپیماهای بدون سرنشین استفاده کردند که بیانگر یک جهش فوق العاده در سطح نظامی برای فلسطینی هاست. شلیک موشک به طرف دریا، پیاده شدن نیروی دریایی در ساحل غزه و گلوله باران خودروهای دشمن فرضی در غرب «رفح» مهمترین بخشهای این رزمایش یک روزه مشترک به عنوان نخستین رزمایش مشترک گروههای مقاومت فلسطینی در نوار تحت محاصره غزه بود.
** هشدار به دشمن در آستانه سالگرد شهادت سردار سلیمانی
نکته بعدی که در این مانور حائز اهمیت می باشد آن است که این رزمایش در آستانه سالگرد شهادت سردار سپهبد «حاج قاسم سلیمانی» فرمانده بی بدیل مقاومت که اهالی غزه همزمان با آن، شهر خود را با بیلبورد بزرگی از تصویر سردار ایرانی مزین کرده و خشم صهیونیستها را برانگیختند، انجام شد. همین موضوع دال بر انسجام و هماهنگی همه گروههای عضو محور مقاومت منطقه تحت لوای جمهوری اسلامی ایران برای ایستادگی در برابر پروژههای صهیونیستی-آمریکایی در خاورمیانه است؛ همانطور که بزرگترین هدف شهید سلیمانی حذف پروژه اسرائیلی از منطقه بود.
** خط و نشان فلسطینیها برای دولت شکست خورده ترامپ
نکته سوم در آن است که فلسطینیها مانور نظامی گسترده خود را در آستانه خروج «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق ایالات متحده از کاخ سفید که با جنجال آفرینی در واپسین روزهای عمر دولت خود، محور مقاومت را علنا تهدید به جنگ میکرد، برگزار کردند. گذشته از مانورهای موشکی و دریایی جمهوری اسلامی ایران که هشدار مستقیم به دولت آمریکا تحت ریاست ترامپ در صورت هرگونه عبور واشنگتن از خطوط قرمز بود، گروه های فلسطینی نیز به آمریکاییها هشدار دادند که هرگونه رفتار تحریک آمیز از جانب رژیم صهیونیستی بی پاسخ نخواهد ماند.
از زمان شکست دونالد ترامپ، در انتخابات ریاستجمهوری، گمانهزنیها در مورد احتمال اقدام ماجراجویانهای از سوی اسرائیل و آمریکا در روزهای پایانی دولت ترامپ برای وارد کردن یک ضربه بزرگ نظامی به نفوذ منطقهای ایران و گروههای متحد ایران مطرح شده بود. ایران نیز هشدار داد که هر گونه اقدام تحریکآمیز را قاطعانه پاسخ خواهد داد. اقداماتی از جمله اعزام یک زیردریایی اتمی آمریکایی به خلیج فارس، عبور زیردریایی اسرائیلی از کانل سوئز و اعزام جنگندههای ب52 آمریکایی به منطقه همزمان با عملیات مشکوک علیه اهداف دیپلماتی امریکایی در بغداد و اتهامزنی مقامهای ارشد آمریکایی به ایران موجب شده بود تا برخی رسانهها از احتمال ایجاد یک تنش نظامی جدید در منطقه خبر بدهند.
در همین زمینه شبکه «کان» متعلق به ارتش رژیم اشغالگر صهیونیستی در گزارشی برگزاری این رزمایش را «پیامی از سوی ایران» توصیف کرد. این شبکه مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران به 12 گروه فلسطینی دستور داده تا این مانور را در قالب پیامی هشدار آمیز به اسرائیل برگزار کنند.
** آمادگی مقاومت فلسطین در همه شرایط
رزمایش گروههای فلسطینی در شرایطی انجام شد که چند روز قبل از آن، رژیم اشغالگر تهاجم گستردهای را به صورت روزانه به مناطق مختلف نوار غزه انجام داده بود. همزمان با این تهاجمها چندین رزمایش نظامی نیز توسط ارتش رژیم اشغالگر در ماههای گذشته در نزدیکی غزه انجام شده است که گروههای فلسطینی را به نمایش میزان آمادگی و توان نظامی خود برای «بازدارندگی» در مقابل حملات مشابه 3 جنگ قبلی غزه وادار کرد.
روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آحارونوت» نیز در گزارشی نوشت: این رزمایش را ایران ترتیب داده است تا ریسک یک اقدام نظامی توسط آمریکا یا اسرائیل در روزهای به شماره افتاده دولت ترامپ، نشان دهد.
رزمایش نظامی فلسطینی ها در شرایطی برگزار شد که شیوع ویروس کرونا و وخامت اوضاع بهداشتی و نیز اقتصادی مردم فلسطین به ویژه در نوار غزه، اوضاع پیچیدهای برای آنها به وجود آورده است. اما فلسطینی ها نشان دادند حتی در بدترین شرایط نیز آمادگی نظامی کامل برای مقابله با دشمن دارند.
** اتحاد گروه های مقاومت، پیامی برای تشکیلات خودگردان
مانور گروه های مقاومت فلسطین در نوار غزه علاوه بر این که هشداری برای دشمن بود، پیامی نیز برای رامالله و تشکیلات خودگردان فلسطین که در ماههای اخیر از تصمیم خود برای بازگشت به هماهنگی با رژیم صهیونیستی خبر داده و خواستار عدم موضع گیری در قبال رژیمهای سازشکار عربی شدند نیز داشت.
برگزاری این رزمایش مشترک بدین معنا است که گروههای مقاومت فلسطین نهتنها با مذاکره با رژیم صهیونیستی مخالف هستند بلکه بر مقاومت در مقابل این رژیم تأکید دارند. همانطور که «ابوحمزه»، سخنگوی سرایا القدس، شاخه نظامی جهاد اسلامی فلسطین گفت: ین مانور مشترک به روشنی از یکپارچگی تصمیم ما حکایت دارد. مقاومت امروز برای مقابله با دشمن و بازداشتن آن، قویتر، سختتر و توانمندتر است. مقاومت اجازه نخواهد داد که دشمن قواعد درگیری را تحمیل کند.
** نگرانی صهیونیستها از رزمایش نظامی مقاومت در غزه
پیام های هشدار مقاومت فلسطین به دشمن صهیونیستی به اندازه ای برای اسرائیلیها خطرناک بود که به فاصله چند روز بعد از رزمایش نظامی فلسطینیها، رژیم صهیونیستی مانوری در شهرک «عسقلان»، «اوفاکیم» واقع در اطراف غزه انجام داد که در آن از از انواع خودرو، زره پوش و هواپیما استفاده شد. اینکه سطح نظامی فلسطینیها در مرحله کنونی قابل مقایسه با تجهیزات ارتش دشمن صهیونیستی نیست جای تردید ندارد، اما برگزاری یک مانور نظامی بزرگ آن هم با حضور همه گروه های مقاومت فلسطین نشان میدهد که فلسطینی ها وارد مرحله جدیدی از اتحاد در برابر دشمن شده اند که میتواند نویدبخش ظهور یک معادله بازدارندگی قاطع در میان فلسطینیها در تقابلهای آینده با دشمن باشد.