رئیسجمهور روز گذشته در جلسه هیات دولت تاکید کرد: ما اهل لجبازی نیستیم و برای بازگشت به توافق آمادهایم و به محض اینکه ببینیم 1+5 به برجام بازگشته ما هم بازخواهیم گشت. حسن روحانی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به گفتوگوی سهشنبه شب خود با مقامات اروپایی گفت: امروز تحریم را بردارند فردا صبح به همه تعهداتمان عمل میکنیم. امروز تحریم را بردارند بعدازظهر ما به همه تعهدات عمل میکنیم. ما چند ساعت نیاز داریم که ببینیم این تحریم برداشته شده و ظرف این چند ساعت راستیآزمایی هم میکنیم که این تحریم برداشته شده است یا خیر. او همچنین با اشاره به قانون مصوب مجلس درباره اجرای تعهدات هستهای اظهار کرد: دولت با وجود آنکه صراحتا نظرش را درباره این قانون اعلام کرده، اما قانون را اجرا خواهد کرد. نکته مهم درباره این موضوع این است که باید دقیق سخن بگوییم. آنچه اجرا خواهد شد این است که ایران اجرای پروتکل الحاقی را از 5 اسفند متوقف خواهد کرد اما قرار نیست هیچ بازرسی از ایران اخراج شود.
رئیسجمهور اضافه کرد: اخراج بازرسان در افکار عمومی جهانی به این معنا تفسیر خواهد شد که میخواهیم به دنبال سلاح هستهای برویم که این به هیچ وجه صحیح نیست. باید دقیق حرف بزنیم.
رئیسجمهوری در ادامه تاکید کرد: همانطور که بارها گفتهایم در برنامه دفاعی کشور جایی برای سلاح کشتارجمعی از جمله سلاح هستهای وجود ندارد و این نظر قاطع نظام است. به گزارش «ایرنا»، روحانی اظهار کرد: ما عضو NPT هستیم، با آژانس بهصورت پادمان قرارداد داریم و این پادمان را اجرا میکنیم و تاکنون هم اجرا کردیم. نمیخواهیم فعالیت مخفی هستهای داشته باشیم، نه دیروز و امروز، نه فردا و این تصمیم قاطع جمهوری اسلامی ایران است.
روحانی در ادامه افزود: ما هیچ زمانی دنبال سلاح نیستیم بنابراین هیچ وقت بازرسان را بیرون نمیکنیم. در چارچوب پادمان هستند و فعالیتهای ما را نظارت میکنند و گزارش میدهند و بحثی هم در این زمینه نداریم.
وی با بیان اینکه پروتکل الحاقی یک مرحله فراتر از پادمان است، یادآور شد: در حال حاضر حدود 90 کشور پروتکل الحاقی را قبول کردند و اجرا میکنند، ممکن است ما هم روزی اجرا کنیم یا در مجلس تصویب کنیم که بحث بعدی است. روحانی در ادامه گفت: پروتکل الحاقی همانطور که از اسم آن هم مشخص است الحاق به آنچه که قبلا بوده، است.
پادمان اجرا خواهد شد و بازرسان آژانس هستند و آنها میتوانند نظارت کنند و مشکلی در این جهت نداریم.
روحانی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه برجام غیرقابل تغییر است و به آن دست نخواهیم زد، گفت: همه دنیا بدانند که ما برجام را به همان شکلی که هست قبول داریم. رئیسجمهوری یادآور شد: دموکراتها همین گروهی که امروز در آمریکا سرکار آمدند بارها گفتند که فشار حداکثری درباره ایران غلط بوده و جواب نداده است. مقامهای مختلف آنها قبل و بعد از انتخابات این را بارها اعلام کردند که هیچ راهی جز بازگشت برای آمریکا وجود ندارد.
8 پیغام ترامپ برای ملاقات
رئیسجمهور در ادامه سخنانش در جلسه هیات دولت گفت: برای یادآوری اروپاییها و مردم میگویم. وقتی ترامپ در اردیبهشت 97 با فشار اسرائیل، عربستان و تندروهای داخلی آمریکا از برجام خارج شد در شهریور 97 من برای اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک رفتم. در صبح اولین روز مجمع ترامپ صحبت کرد و بعدازظهر آن روز من صحبت کردم. در آن زمان هشت بار برای من پیغام دادند که ترامپ میخواهد با فلانی ملاقات کند اما ما رد کردیم. به گزارش «ایرنا»، وی ادامه داد: همان شب آقای مکرون رئیسجمهور فرانسه به من زنگ زد و گفت الان پیش ترامپ بودم و میخواهم قبول کنید یک ملاقات چه بهصورت دو نفره یا سه نفره صورت گیرد و این خیلی مهم است اما من رد کردم. پس از آن چند رئیسجمهور به هتل محل اقامت من آمدند و پیشنهاد کردند که ترامپ میگوید تنها دو کلمه را در برجام بگذاریم آن وقت من اعلام میکنم که آمریکا به برجام بازخواهد گشت.
روحانی افزود: آن دو کلمه این بود که راجع به موضوع موشکی ایران و منطقه بعدا مذاکره کنیم. این پیام را هم مکرون بعد از طرف ترامپ آورد؛ اما من گفتم به هیچ عنوان یک کلمه به برجام اضافه یا از آن کم نمیشود. رئیسجمهور فرانسه گفت که قبول کنید که راجع به این دو موضوع فقط مذاکره شروع شود و حالا شاید چند سال طول بکشد که من باز هم قبول نکردم. رئیسجمهور در ادامه تاکید کرد: اروپاییها بدانند اگر ما میخواستیم این دو مورد موشک و منطقه را نه اینکه اضافه کنیم بلکه بهعنوان بحث برای آینده قبول کنیم ترامپ همان اول به برجام بازگشته بود و این پیغام رسمی خود او بود. خود اروپاییها هم میدانند چون پیامآورنده خودشان بودند پس بنابراین در برجام نه راجع به منطقه و نه راجع به سلاح و دفاع ایران چیزی اضافه نخواهد شد. برجام همین است که یا میپذیرید یا قبول نمیکنید. روحانی همچنین یادآور شد: سال بعد یعنی در سال 98 که به نیویورک رفتم هتل محل اقامت من به مرکز اصلی ملاقاتهای سازمان ملل تبدیل شده بود و به قول یکی از مقامات سازمان ملل که میگفت شما محل سازمان ملل را تغییر دادهاید؛ چرا که همه رفت و آمدها و رسانهها در هتل محل اقامت ما بود و تمام مقامات اروپایی که در نیویورک بودند بلااستثنا آمدند و با من مذاکره کردند و اصرار آنها این بود که جلسه 1+5 در نیویورک برگزار و ترامپ و من در آن جلسه حاضر شویم.
وی اضافه کرد: حرف آنها این بود که بعد از این جلسه ترامپ اعلام خواهد کرد که به برجام برمیگردد ولی من گفتم حاضرم در جلسه شرکت کنم و حضور 1+5 هم اشکالی ندارد به شرط اینکه ترامپ قبل از جلسه اعلام کند که به برجام برگشتم و بعد از آن ما در جلسه شرکت میکنیم. همه این اختلاف، اختلاف قبل و بعد بود و همهاش بحث اول و دوم بود. خب اگر ما اول و دوم نداشتیم که همان جلسه را میگذاشتم. اصلا در سال 98 عدهای از سران دنیا به خاطر همان جلسه به آنجا آمده بودند تا 1+5 در سطح سران تشکیل شود.
رئیسجمهوری گفت: حرف ما از ابتدا کاملا روشن است. ما از سال 92 تا امروز هیچ منطق و مسیرمان را تغییر ندادیم. البته در برجام خیلی با یکدیگر بحث کردیم اما در نهایت آن چیزی که پذیرفته شده است چیزی نیست که قابل مذاکره دوباره باشد. ما درباره برجام مذاکره نخواهیم کرد. برجام باید اجرا شود. البته در نحوه اجرای آن میشود رایزنی کرد که چگونه بهتر اجرا شود.
7 بار شکست ترامپ
روحانی در ادامه گفت: ترامپ بیچاره هفت بار شکست خورد که البته شکستش بیش از 70 بار است. در شورای امنیت سازمان ملل در سال 97 شکست خورد و خود ترامپ هم شرکت کرد. همه علیه او و به نفع برجام و ایران صحبت کردند که این شکست اول مفتضحانه او بود.
وی افزود: در سال 98 در شورای امنیت سازمان ملل آمد کاری انجام دهد که بخشی از قطعنامه 2231 اجرا نشود و دنبال این بود که تحریم تسلیحاتی ایران پایان نپذیرد که موفق نشد و کسی به او رای نداد و او با یک جزیره ماند و این بیاعتنایی عجیب سیاسی تاریخی برای آمریکا بود.
رئیسجمهوری ادامه داد: دومرتبه طرح بعدی به اصطلاح اسنپبک را مطرح کرد که آن هم هیچکس نه اینکه رای نداد اصلا قبول نکردند در شورای امنیت محل بحث واقع شود. آمریکا سه بار حداقل در شورای امنیت مفتضحانه شکست خورده است، اگر در تاریخ نمونهای دارید بیاورید که آمریکا ظرف چند ماه یا دو سال سه مرتبه در شورای امنیت سازمان ملل شکست خورده باشد. روحانی یادآور شد: شکست دیگر در دادگاه لاهه است که حداقل دو مرتبه شکست خورده است.
قدردانی برای تصویب کلیات بودجه
رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنانش با قدردانی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بهدلیل تصویب اصلاحیه بودجه سال 1400 اظهار کرد: ما امیدواریم بقیه کارهایی که باید در کمیسیون تلفیق انجام بگیرد سریع نهایی شود و به صحن علنی مجلس بیاید و امیدواریم آنچه در مجلس تصویب میشود با این اصلاحیه اخیر دولت، درواقع ما خیلی تعاملی با مجلس کار کردیم به همان صورت که البته ممکن است تغییرات جزئی موردنظر مجلس باشد تصویب شود و خدای نکرده تغییراتی حاصل نشود که شاکله به هم بخورد و ما دومرتبه بخواهیم به شورای نگهبان بگوییم که قابل قبول نیست.
روحانی افزود: من از نمایندگان مجلس تقاضا میکنم، ضمن اینکه نظرات آنها برای ما محترم است و نظرات آنها در لایحه دولت اعمال خواهد شد، طبق قانون اساسی به گونهای عمل کنیم وقتی در آخر کار در میآید بهعنوان لایحه مصوب دولت باشد نه خدای ناکرده بهعنوان طرح نمایندگان و انشاءالله این کار خواهد شد.