شیرینی و شکلات: اگر شیرینی و شکلات مورد علاقه شما دارای رنگدانههایی است که رنگ زبان شما را تغییر میدهد، برای سلامت دندان شما مضر است.
حتی بعضی از آدامسها نیز این خاصیت را دارند. از آنجایی که نمیتوان مصرف تمامی این مواد را از رژیم غذایی حذف کرد (مثلاً توتفرنگی و یا سس گوجهفرنگی سرشار از آنتیاکسیدانها هستند و خوردن آنها برای بدن لازم و ضروری است)، آنها را در حد نیاز مصرف کنید و از خوردن بیش از حد آنها بپرهیزید و یا از جایگزینهایی همچون گل کلم سیب، گریپ فروت و هندوانه استفاده نمایید.
چای را سرد بنوشید و برای نوشیدن نوشابه از نی استفاده کنید. و به محض استفاده از این مواد دندانهایتان را مسواک بزنید، زیرا 30دقیقه بعد از مصرف هر نوع ماده اسیدی، دندانها شروع به ساییده شدن و تغییر رنگ میکنند. در صورتی که دسترسی به مسواک ندارید، یک آدامس بدون شکر بجوید.
جویدن آدامس و سلامت دهان
سالهاست که پدر و مادرها کودکانشان را از جویدن آدامس منع میکنند، زیرا همواره در کندن آدامس از لابهلای موهای کودکشان با مشکل مواجه میشوند و دائم سعی میکنند به کودکشان یادآوری کنند که آدامس را قورت ندهد و آن را نبلعد؛ اما امروزه پژوهشگران دریافتهاند که جویدن آدامس برای دندانها بد نیست، بلکه در بعضی موارد میتواند به سلامت دهان و دندان کمک کند.
زمانی که آدامس میجویم، ترشح بزاق دهان بیشتر میشود و این بزاق به حذف بقایای مواد غذایی از روی دندانها و از طرفی، جایگزین شدن مواد معدنی از دست رفته دندانها کمک میکند و هر چقدر این جایگزینی سریعتر انجام شود، امکان پوسیدگی دندان کمتر میشود.
عمل جویدن خود موجب پاک کردن جرمهای دندان میشود و از بین رفتن جرم دندان نیز از چند طریق به سلامت دندان کمک میکند. اول اینکه مانع از بدرنگی و پوسیدگی دندان میشود. دیگر اینکه تعداد باکتریهای موجوددر دهان را کاهش میدهد و در نهایت از ابتلا به بیماری لثه، مانند التهاب لثه پیشگیری میکند.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد کسانی که در طول روز آدامس نمیجوند، بیشتر تمایل به خوردن میان وعدههای غذایی دارند. افراد سیگاری با جویدن آدامس میتوانند این عادت زشت را کمکم از خود دور کنند. سیگار میتواند دندانها را لکهدار و لثه و دهان را زخم کرده و حتی موجب سرطان شود.
البته به یاد داشته باشید که همه آدامسها برای سلامت دهان مناسب نیستند و آدامسهایی که دارای قند زیاد و یا رنگدانه میباشند، برای سلامت دندانها مضر هم هستند. از طرفی جویدن آدامس به هیچوجه جایگزین مناسبی برای مسواک زدن و نخ دندان نیست. آدامس جویدن برای افراد مسن بسیار مفید است؛ زیرا بیشتر سالمندان از خشکی دهان رنج میبرند و برای رفع این مشکل مجبورند از داروهای مختلف و متفاوتی استفاده کنند.
خشکی دهان به علت کاهش ترشح بزاق دهان به وجود میآید و موجب بوی بد دهان و پوسیدگی دندان خواهد شد؛ اما جویدن آدامس این مشکلات را برطرف میکند. علاوه بر آدامس، جویدن سیب نیز موجب افزایش ترشح بزاق شده و دهان را مرطوب نگه میدارد. هویج، کرفس، فلفل، سبزیجات تازه، سویا، مواد لبنی و تخممرغ نیز در سلامت دندان نقش مهمی دارند.
دهان شویه
از شستشودهندههای مصنوعی استفاده نکنید و به جای آن دهان را با آب نمک گرم بشویید. یکدوم قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب ولرم حل کرده و دهان خود را با آن شسته و ضدعفونی کنید. بخیهها دو نوع هستند: نوع اول جذبی که نیاز به مراجعه به پزشک ندارند و بعد از چند روز خود به خود محو میشوند و در نوع دوم که باید بعد از یک هفته کشیده شوند.
بنابراین بعد از جراحی دندان عقل، حتماً از پزشک خود بپرسید که بخیه شما از کدام نوع است و آیا نیاز به مراجعه دوباره وجود دارد یا خیر؟
معمولاً در یکی دو هفته اول، جای دندان کشیده شده و زخم آن کاملاً بهبود مییابد.
برای خواندن بخش اول- دندانی که نظم دهان را بهم میریزد- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش دوم- دندانی که نظم دهان را بهم میریزد- اینجا کلیک کنید.