روزنامه صبح نو: آقای دکتر میرباقری معاون سیمای رسانه ملی اخیراً طی مصاحبهای از تولید 10مجموعه الف ویژه برای تلویزیون و احتمال پخش تمام آنها در سال جاری خبر داد.
تولیدات الف ویژه از مهمترین بخشهای نمایشی تلویزیون است که در سالهای اخیر با مجموعههایی چون «درچشم باد»، «یوسف پیامبر»، «کلاه پهلوی»، «مختارنامه»، «شهریار»، «مدارصفردرجه» و «شوق پرواز» توانست بینندگان زیادی را به خود جذب کند.
الف ویژه چیست؟
سریالهای «الف ویژه» غالباً به مجموعههایی اطلاق میشود که دکوربندیهای عظیمی هم داشته و معمولاً در شهرکهای سینمایی تولید شده یا برای آن شهرک سینمایی برپا میشود، اما میتوان فارغ از این مولفههای آشنا سریالهایی ساخت که جدای از متر و معیارهای مادی و فرمی از حیث کیفیت ساخت و بازنمایی مضامین در حد استانداردهای جهانی بوده و بتواند در عرصههای بینالمللی مطرح شود یا دستکم تعداد کثیری از مخاطبان را در تماشای اثر با خود همراه کند.
بازار بیرونق سالهای اخیر
به گزارش آی سینما، نکته مهم سریالهای الف ویژه اعتباری است که به مدیران سیما در هر دوره مدیریتیشان میدهد. به همین دلیل عموم مدیران ارشد سیما زمانی که در پستهای مدیریتی خود قرار میگیرند تولید سریالهای فاخر و الف ویژه از مهمترین وعدههای آنها به مخاطبان تلویزیون است. در دوره مدیریت آقای علی دارابی (از سال 89) که مشکلات مالی سازمان صداوسیما از همان زمان آغاز شد، آقای تاجبخش فنائیان مدیر وقت تولیدات الف ویژه تلویزیون، خبر از ساخت چندین سریال الف ویژه در تلویزیون با موضوعات متنوع داده بود که در میان آنها اسامی سریالهایی چون «سلمان فارسی»، «پوریای ولی»، «خواجه نصیر»، «شهید باکری» و «مردان نخیله» شنیده شد که هیچیک از این سریالها حتی در آن مقطع به مرحله پیش تولید هم نرسیدند. در زمان معاونت علی دارابی تنها پروژه «معمای شاه» در سال 91 کلید خورد که اتفاقاً نمونه خوبی برای نشان دادن وضعیت تولید سریالهای الف ویژه تلویزیون است.
ورود دیگر نهادها به تولیدات الف ویژه
سریال الف ویژه «هنگام بیداری» به کارگردانی آقای سیروس مقدم و به سفارش سازمان هنری اوج ساخته خواهد شد.
مدیر مرکز فیلم و سریال این سازمان گفت: موضوع سریال «هنگام بیداری» واقعه تاریخی مقاومت مردم بوشهر و شخصیت آیتالله سید عبدالحسین لاری است که طرح اولیه آن مربوط به سال 90 بوده است.
آقای حبیبالله والینژاد که تهیهکنندگی این سریال را نیز برعهده دارد به مهر گفت: با عنایت به فاخر بودن این سریال طبیعتاً حساسیتهایی برای انتخاب کارگردان وجود داشت که در جمع بندیها به این نتیجه رسیدیم که سیروس مقدم میتواند کارگردانی را به نحو مطلوبی به عهده گیرد. چرا که مخاطب شناسی، تعلق خاطر شخصی وی به موضوع مقاومت مردم بوشهر و تجربه و سرعت عمل کارگردان در تولید سریالهای تلویزیونی از خصوصیات اوست.
اوایل سال95 خبر نگارش سریال شهید صیاد شیرازی توسط آقای فرهاد توحیدی منتشرشد. فرهاد توحیدی پیش از این در توضیح این فیلمنامه بیان کرده بود: نگارش طرح سریال «صیاد شیرازی» را به اتمام رساندم و در اختیار تلویزیون، ارتش و خانواده ایشان قرار گرفته و منتظر جمع بندی آنها برای انجام دیگر فعالیتها هستم. تمام لوکیشنهای این پروژه در ایران میگذرد و تا به امروز هیچ بازیگر و عواملی جز تهیهکننده انتخاب نکردیم. در حال حاضر 30 قسمت برای سریال «صیاد شیرازی» در نظر داریم البته این تعداد قطعی نیست.
سریال «صیاد شیرازی» قصه زندگی سه کاراکتر اصلی را به طور موازی به تصویر آورده که در پایان سرنوشتشان به هم گره میخورد. قصه اول زندگی قهرمان اصلی یعنی شهید صیاد شیرازی است. قصه دوم درباره یکی از افراد گروهک تروریستی منافقین است که در پایان صیاد شیرازی را ترور میکند و قصه سوم درباره زنی از اعضای کادر مرکزی این گروهک است.
اواسط اسفند ماه 95 صداوسیما و سازمان امور سینمایی دفاع مقدس، تفاهمنامه همکاری برای تولید سریال شهید صیاد شیرازی را امضا کردند. مقرر شد سریال تلویزیونی «شهید علی صیاد شیرازی» در 26 قسمت 50 دقیقهای و در 1300 دقیقه تولید و یک نسخه فیلم سینمایی نیز از این اثر تولید شود.
مدیران جدید با وعدههای جدید
پس از تغییر و تحولات اساسی در مدیران رسانه ملی و برخی اخبار مبنی بر همکاری بیشتر دولت در زمینه مالی با تلویزیون برخی اخبار درباره تولیدات جدید و سرنوشت کارهای قبلی در این حوزه منتشر شد.
آقای علی حمیدی قائم مقام سیمافیلم درباره پروژههای الف ویژه که در سازمان پیگیری میشود، به مهر گفت: پروژه سریال حضرت موسی اکنون در مرحله برآورد است و چون پروژههای الف ویژه مقدمات سخت و سنگینی برای نهایی شدن دارند پیش تولید این سریال هم به طول میانجامد.
وی همچنین درباره پروژه «سلمان فارسی» که قرار است آقای داوود میرباقری آن را بسازد، بیان کرد: متن این سریال در حال بازنویسی است و این مجموعه هم جزو کارهایی است که در حال فعالیت است. هنوز نمیتوان گفت این 2 پروژه به طور قطعی چه زمانی کلید میخورند اما به نوعی ستاد پشتیبانی جدی از طرف سازمان صداوسیما نیاز دارند.
قائم مقام سیما فیلم درباره رویکرد جدید نسبت به پروژههای الف ویژه توضیح داد: همانطور که می دانید پروژههای غیر الف ویژه در این یک سال بسیار فعال شد و ما سعی کردیم سیستم پرداختها را منضبطتر کنیم. اکنون بنای سازمان بر این است که پروژههای الف ویژه را نیز منضبط کند.
وی با اشاره به پروژههای جدید عنوان کرد: ما هر دو هفته یک بار طرح یک پروژه جدید را تصویب و به همین دلیل سعی میکنیم کارهای الف ویژه را منضبط کنیم تا در کنار این آثار، سریالهای دیگر هم ساخته شوند. ما حدود 12 سریال الف ویژه داریم که تعدادی مشترک با سازمان اوج و تعدادی از آنها نیز درباره دفاع مقدس است و باید دید کدام یک را براساس همین برنامهریزیها به تولید برسانیم.
آخرین وعدههای سیما
میرباقری چهارشنبه 10 خرداد در حاشیه بازدید از سریال «پنچری» درباره سریالهای الف ویژه سازمان صداوسیما گفت: ما سریالهای الف ویژه را از پاییز امسال روی آنتن میبریم. البته ما الف ویژه جدیدی را کلید نزدهایم و همان کارهای قبلی به تولید خواهند رسید. به گزارش آی سینما، معاون سیما اعلام کرده، قرار است اسامی10 طرح سریال الف ویژه با موضوعات تاریخ انبیاء، تاریخ اسلام، اثرات اندیشمندان ایرانی در اسلام و تاریخ هشت سال دفاع مقدس بهزودی اعلام و کار نگارش، پیش تولید و... آنها آغاز شود. میرباقری در پاسخ به بحث کمبود بودجه تلویزیون هم جواب جالبی به محقق شدن وعده ساخت این 10 سریال الف ویژه داده: «سازمان برای تولید مجموعههای نمایشی کمبود بودجه ندارد چرا که تولید برنامههای نمایشی موفق را نه صرف هزینه بلکه جذب سرمایه میداند.»
هرچند با توجه به شرایط سازمان صداوسیما و سابقه مدیران فعلی در برخی موارد مشابه، کمی دور از ذهن به نظر میرسد که این تعداد تولید الف ویژه لااقل برای پخش در سال جاری به آنتن سیما برسد و اصولاً این سؤال پیش میآید این 10 پروژه الف ویژه کدام سریالهای دردست تولیدند؟ غیر از «سرزمین کهن» و یکی دو اثر دیگر کدام پروژه الف ویژه در پایان راه قرار دارد؟ نکند تعریف الف ویژه عوض شده است؟ به هرحال باید صبر کرد و نتیجه را دید.