سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
بوی "فتنه اقتصادی" در شامّه فرماندهان فتنه
سعید شریعتی، فعال اصلاحطلب و از دستگیرشدگان فتنه 88 که اخیراً طی اظهاراتی مدعی شده بود مردم دیگران حاضر نیستند در راه ایران مقاومت کنند![1] در یادداشتی تازه ادعای جدیدتری را نیز مطرح کرد و از این گفت که ایران نمیتواند تحریمها را دور بزند.
او همچنین نوشته است: جنگ نفتکشها در این مقطع به ضرر ماست، سیاست جدید نفتی آمریکا و گفتگوها با عربستان در آستانه سفر خاورمیانهای بایدن، فشار جمهوریخواهان برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران چنانکه در نشست استماع راب مالی مشهود بود، همه و همه نشان دهنده اعمال سختگیرانه تحریمهای نفتی است.
به گزارش کانال تلگرامی امتداد، شریعتی تصریح میکند: خوشخیالی درباره مکانیزم "دور زدن تحریمها" که ترجمه اقتصادی آن "مفت فروشی نفت به شبکههای بینالمللی قاچاق" است، نمیتواند تداوم داشته باشد، کما اینکه تحریمهای اعلام شده هفته پیش نشان داد که این شبکهها تحت اشراف قرار دارند و نمیتوان سر زیر برف کرد و نقش بر آب زد.
او در ادامه میگوید: سه ماه پس از این ادعا واقعیتهای موجود خلاف این گزافهگویی را نشان میدهد. لنگی کمیت دولت سبب شده است که بار تورم و جهش سرسامآور قیمتها که از یک ماه بعد آثار ویرانگر آن پدیدار خواهد شد به دوش مردم بیافتد. این در حالی است که منابع دولت دیگر کفاف پرداخت یارانه به گندم و بنزین و گازوئیل را نمیدهد و خواه ناخواه به زودی دولت ناگزیر خواهد بود که طرح اصلاح قیمتهای سوخت را با توجه به نرخهای جدید جهانی روی میز بگذارد.
شریعتی در اشاره به برجام گفته است: شرایط به سرعت از موقعیت "سازش" به سمت " تسلیم" درگذار است. با هر متر و میزانی عزت و حکمت و مصلحت اقتضا میکند که در "موقعیت سازش"، موضوعات را فیصله دهیم. باور کنید اینبار بسیار دشوار است که حتی برای هواداران مومن به نظام "موقعیت تسلیم" را به "نرمش قهرمانانه" ترجمه کنید.
*پیش از این، سهیلا جلودارزاده، از دیگران حامیان روحانی هم در اظهاراتی برجامی گفته بود: به اعتقاد من همانطور که حضرت امام صلح را پذیرفت و به خاطر بهبود شرایط کشور، مردم و گسترش صلح در جهان مسائلی را تحمل کرد امروز مسئولان باید به عنوان یک راهکار به این قضیه نگاه کنند و به خاطر رفاه ملت و ملتها نرمشی را داشته باشند.[2]
درباره این اظهارات و ادعاها بیان دو نکته ضروریست:
یکم_ این افراد به مردم توضیح نمیدهند که در دولت قبلی همین خواهشها و ادعاها بود که بر کرسی نشست و آقایان اعتدالی سرانجام برجام را امضا کردند.
اما در نتیجه این اتفاق افتاد که اولا هیچ آوردهای به سفرههای مردم نیامد، تحریمها بیشتر شد و البته مشکلات اقتصادی هم افزایش یافت. ضمن اینکه همان برجام ناشی از کرنش ذلیلانه هم دست آخر شکست و از بین رفت.
دلیل اصرار بر تکرار این تجربه تلخ و عبرتآموز چیست؟
دوم_ برخی اعضای هسته سخت اصلاحات و خاصّه مجرمان فتنه 88 احساس میکنند که با توجه به بروز برخی مشکلات و نارضایتیها در روزهای اخیر؛ شرایط وقوع "فتنه اقتصادی" در کشور ایجاد شده است. فلذا به نظر میرسد از همین روست که اینان دوباره اسبهای خود را زین کرده و مشغول سیاهنمایی، انکار مثبتات و تواناییهای نظام و بزرگنمایی از مشکلات روزمره کشور هستند. (مثلا تاجزاده اخیرا از چیزی تحت عنوان بحران دستاورد در نظام جمهوری اسلامی ایران سخن گفته است!)
تحلیلگران و خواص کشور باید هوشیار باشند تا فرماندهان فتنه نتوانند به جای صندوق رأی؛ آدرس خیابان را برای حل مشکلات به مردم بدهند...
***
انتقادات علامه جوادیآملی از فاجعه متروپل
ایمان بیمار و انگیزه اختلاسی آن شهردار و آن پیمانکار
آیتا... جوادیآملی، از مراجع عظام تقلید اخیراً به مناسبت حادثه تلخ متروپل در آبادان بیانیهای صادر کردند که متن آنرا در ادامه به گزارش شفقنا میخوانید:
رخداد تلخ و سانحه سنگین و غمبار آبادان را به همه تعزیت عرض میکنیم. اینگونه از حوادث تلخ ناشی از لرزان بودن بنیان فکری مسئولین و همچنین مردم است. جامعه اعم از مسئول و مردم عادی موظفاند یعنی همه ما موظفیم که اساس فکر، عقل، درایت، اندیشه و انگیزه را بر اعتقاد صائب و عمل صالح بنیانگذاری کنیم. اینگونه از رخدادهای تلخ در اثر نبود عقیده صائب و ایمان سالم است.
کسی که لرزان میاندیشد و مضطرب فکر میکند، مضطرب میسازد. آن که انگیزه اختلاسی و اندیشه نجومی دارد، فکرش را فکرتش را فطرتش را بر لبه لرزان سقوط، بنیانگذاری کرده است _ خواه از مسئولین خواه از مردم_ و کسی که باور صحیح، اعتقاد صائب و ایمان سالم داشت، او در زمین مستحکم خانه می سازد.
خدای سبحان فرمود شما بنیان فکری و اندیشه و انگیزه را در جای لرزان نسازید، به فکر اختلاس و چپاول نباشید، به فکر زرق و برق دنیا نباشید، این شما را میبرد! آن که در لبه رودخانه که زیرش خالی است خانه میسازد، غرق خواهد شد؛ فرمود: ﴿أَمْ مَنْ أَسَّسَ بُنْیانَهُ عَلی شَفا جُرُفٍ هارٍ﴾ این اصل اول.
اصل دوم آن است که امیرالمؤمنین(سلام الله علیه) میفرماید: «تَخَفَّفُوا تَلْحَقُوا»؛ این بیان نورانی حضرت در نهج البلاغه زمینه رسیدن به آن ﴿أَفَمَنْ أَسَّسَ بُنْیانَهُ عَلی تَقْوی من الله﴾ است. اگر کسی خواست معتقد باشد و عمل صالح داشته باشد باید سبکبار باشد؛ بار دیگران را به دوش خود نگذارد، بار زائد را به دوش خود نگذارد، کاری که از او برنمیآید نپذیرد، کاری که مقدور او نیست بر زمین بگذارد؛ فرمود: «تَخَفَّفُوا تَلْحَقُوا».
اصل سوم نمونه عملی است که رسول گرامی(علیه و علی آله آلاف التحیه و الثناء) در ساختن دو قبر شرکت کرد؛ یکی مربوط به فرزندش یکی در جای دیگر. دستور داد که این قدر بکَنید، این طور بکَنید، لحد را این طور بگذارید، مرده را آنچنان بخوابانید.
فرمودند اسلام خانهای که برای مردم میسازد هر چند قبر و خانه مرده باشد آن را محکم میسازد. دین برای مرده قبر محکم میسازد، قبری که ریزش کند دینی نیست اسلامی نیست؛ فرمود: «و لَکِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ عَبْداً إِذَا عَمِلَ عَمَلًا أَحْکَمَه». این پیام دین است! فرمود مهندس هستی، محکم بساز؛ معمار هستی، محکم بساز؛ پیمانکار هستی، محکم بساز؛ برای مرده گورکَنی میکنی محکم بساز!
اگر نظام، نظام اسلامی است یعنی این؛ اگر مسئول آن نباشد اگر مردم این نباشند، این عمل به بیان پیغمبر و اسلام نیست؛ این اسلاممالی است نه اسلامی! فرمود: «و َلکِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ عَبْداً إِذَا عَمِلَ عَمَلًا أَحْکَمَه».
مجدداً این سانحه تلخ را تسلیت عرض میکنیم و امیدواریم هم مسئولین عاقل باشند هم مردم متدین باشند، تا هیچ کسی حادثه تلخ نبیند و امیدواریم ذات اقدس الهی همه داغدیدگان و مصیبتدیدگان را به احسن وجه و با لطف و کَرم خویش مورد عنایت قرار دهد!
غفر الله لنا و لکم و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته[3]
*اشاره آیتالله جوادیآملی در این پیام به مسئولان در واقع اشارهای است به آن مقامات ذیربطی که در این قضیه مسئول تأیید استحکام و نظارت بر سازه متروپل بودهاند (از قبیل شهردار) اما مرتکب کمکاری، فساد یا ندانمکاری شدهاند و نظام اسلامی هم اعلام کرده است که در بالاترین سطح با آنها برخورد میکند.
همچنین واژه مردم نیز در این اشاره علامه شامل آن پیمانکار و دیگرانی است که از خلل و فرج فضا یا مقولات فسادزا استفاده کرده و با تفکر بیمار و انگیزه اختلاسی خود دست به ایجاد سازهای لرزان زدند که موجبات فاجعه متروپل را فراهم کرد.
پیام حکمتآمیز این مفسّر برجسته قرآن کریم در وجه دیگر خود مبیّن پاکی اسلام ناب و نظام اسلامی نیز هست. اسلام و نظام حکومتی منبعث از آن که حتی بر استحکام قبور هم تأکید دارد؛ چه رسد به ساخت محیط پیرامون انسانها و تضمین آرامش و آسایش مردم در هر وجهی. پس فیالنتیجه آنچه که در حادثه تلخ متروپل شاهد آن بودیم، نه اثر اسلام یا رفتار نظام حکومتی که اثر ایمان لرزان چند نفر از مردم و مسئولان بود که چنین فاجعهای را آفرید.
برخورد قضایی با مسببان این حادثه اعم از مسئول یا شخص عادی و نیز برنامهریزی برای محو بسترهای فسادزا از جمله اقداماتی است که در اقتفای حادثه عبرتآموز متروپل میتواند جامعه را در مقابل حوادثی اینچنین بیمه کند.
***
احتمال تکرار متروپل در کرج
نایب رییس کمیسیون تلفیق شورای اسلامی شهر کرج نسبت به وقوع حوادثی نظیر حادثه ساختمان متروپل شهر آبادان در آینده نزدیک در کرج هشدار داد.
به گزارش ایرنا، خانم مریم قهرمانی در این باره گفته است: ساختمانهای ناایمن در کرج بسیارند که حتی به تایید مهندسان ناظر رسیده و از شهرداری پایان کار دارند. تاییدیههایی که حاصل اعمال فشار از سوی مالک و سازنده و بعضا تسامح و تساهل مهندسین مجری و ناظر است.
وی با طرح این سوال که سرنوشت مصوبه شورا در خصوص تخلیه ساختمانهای مجاور گود حصارک چه شد؟ افزود: اینکه خطری بالقوه در قلب شهر محرز است و شهرداری نه تنها اقدامی برای رفع خطر در دستور کار ندارد بلکه مصوبه کمک هزینه انتقال ساکنین به منازل جدید تا رفع خطر نیز اجرا نمیشود را چگونه میتوان توجیه کرد؟ مصداق ترک فعل و به خطر انداختن جان مردم چیست؟
ایرنا همچنین گزارش داده است: حدود 70 خانواده که در حاشیه یک گودبرداری غیر مجاز در حصارک کرج زندگی میکنند؛ از هفت سال پیش تاکنون به دلایل مختلف بلاتکلیف مانده و خانه های آنان دچار ترکخوردگی شده است. سال گذشته قرار بود مسوولان استانی و مدیریت شهری کرج با همراهی مالک پروژه گودبرداری نسبت به تامین مکان امن برای این خانوادهها اقدام کنند که تاکنون به نتیجه نرسیده است.[4]
*ما قضاوت درباره آنچه که عضو شورای شهر کرج گفته است را بر عهده مخاطبان محترم میگذاریم.
خاصّه اینکه در این صحبتها شاهد یک وعظ کلی نیستیم و عملا از یک پروژه دچار مشکل در حصارک کرج نام برده شده است که میتواند فاجعهای به مراتب بزرگتر از حادثه متروپل را ایجاد کند.
در بحث صحبتهای خانم قهرمانی البته قوه قضائیه بایستی بعنوان پیگیر اصلی این ماجرا وارد عمل شود.
***
1_ mshrgh.ir/1379990
2_ mshrgh.ir/1379990
3_ https://fa.shafaqna.com/?p=1380081
4_ irna.ir/xjJxTY