سرویس ورزش مشرق _ بیست ودومین دوره جام جهانی فوتبال از 29 آبان 1401 در قطر آغاز خواهد شد و 32 تیم راه یافته به این تورنمنت بسیار مهم، برگی دیگر از تاریخ پرماجرا و پرطرفدار توپ گرد را خواهند نوشت.
احتمالا هیچ جا، انگیزه روانی رقابت برادری مشهودتر از تاریخچه جام جهانی نیست. در طی سالها، برادران زیادی در تیم ملی خود صف کشیدهاند که حیرتانگیز است. برای شناختن برخی از جفت برادران شرکتکننده در ادوار گذشته جام جهانی با گزارش زیر همراه باشید:
اواریستو، روزاس، گوتیرس صحنه را مهیا کردند ؛ جام جهانی اروگوئه 1930
در اولین دوره جام جهانی (1930 اروگوئه) چند جفت برادر حضور داشتند. معروف ترین برادرها ماریو و خوان اواریستو آرژانتینی بودند که تا فینال این مسابقات پیش رفتند. اگرچه تیم کشور همسایه، اروگوئه بر آنها پیروز شد، برادران اواریستو، حضور برادران در یک تیم در فینال جام جهانی را پی ریزی کردند.
با این حال، با همه احترامی که برای برادران اواریستو قائل هستیم، مانوئل (18 ساله) و فلیپه (20 ساله) روزاس مکزیکی اولین و جوانترین جفت برادری بودند که تاکنون به جام جهانی فوتبال راه یافتهاند.
در تیم مکزیک دو برادر دیگر نیز (رافائل و فرانسیسکو گوتیرز) حضور داشتند. این 4 نفر باهم در دور اول در مقابل آرژانتین به میدان رفتند، اما متاسفانه برادران اواریستو در این مسابقه روی نیمکت بودند تا شاهد 6 برادر در زمین نباشیم.
لوسین و ژان لورنت هم دو برادر فرانسوی بودند که در اولین جام جهانی به میدان رفتند. لوسین زننده اولین گل تاریخ فرانسه در جام جهانی لقب گرفت که دروازه مکزیک را باز کرد.
البته در این جام یک بازیکن به نام پیِر براین از بلژیک حضور داشت که در دو دوره بعد یعنی جام جهانی 1938 نامش دوباره مطرح شد اما نه به خاطر حضورش بلکه به واسطه حضور برادر کوچکترش ریموند براین.
فریتز و اوتمار پیشتاز؛ جام جهانی سوئیس 1954
در جام جهانی 1954 اولین برادران قهرمان جهان رونمایی شدند؛ توده مردم جریحهدار آلمان که هنوز با زخمهای جسمی و روانی جنگ جهانی دوم دست به گریبان بودند، سرانجام در سال 1954 توانستند دوباره فریاد شادی سر دهند. با اینکه فریتز والتر عمدتا فرد کلیدی در شکست مجارستان در فینال شگفتانگیز برن قلمداد میشود، برادر کوچکتر وی، اوتمار نیز نقش خود را ایفا کرد.
اوتمار، همتیمی فریتز در کایزرسلاترن عمدتا در زیر سایه گسترده برادر بزرگ خود زندگی میکرد. وی موفق شد در برد افتتاحیه 4-1 مقابل ترکیه گلزنی کند و او و فریتز هر دو بازهم در مسابقه بعدی با ترکیه گلزنی کردند. هر دو آنها قبل از اینکه در بازی فینال مقابل مجارهای افسانهای صفآرایی کنند بار دیگر در برد 6-1 مرحله نیمه نهایی مقابل اتریش گلزنی کردند. برد 3-2 آلمان برابر مجارستان شاهد این مدعاست که برادران والتر به عنوان اولین برادرانی بود که جام جهانی فیفا را کسب کردند.
بابی سرزنده و جکی کارگر؛ جام جهانی انگلیس 1966
تنها دوازده سال و دو جام جهانی بعد، برادران چارلتون به دومین برادرانی تبدیل شدند که جام ژول ریمه را بالای سر بردند. اختلاف بین بابی منچستر یونایتد و جکی، هافبک وسط سختکوش لیدز، احتمالا شدید نشده بود. بابی بین سالهای 1958 و 1970 با ثبت رکورد 49 گل، 106 بار لباس تیم ملی را بر تن کرده است.
هر چند جکی اولین لباس تیم ملی را تنها در سال 1965 به تن کرد نتوانست هیچ ادعایی برای ماندگاری خود بکند اما نقش خود را در سال 1966 در تنها برد جام جهانی فوتبال در انگلیس در خاک وطن خود ایفا کرد. هر دو برادر در تمام شش مسابقه بازی کردند اما در حالی که تکلهای جکی عمدتا ناگهانی بود، بابی با به ثمر رساندن سه گل در طول جام جهانی و یک بازی خوب در فینال و برد مشهور در مقابل رقیب قدیمی انگلیس یعنی آلمان، تحسینبرانگیز عمل کرد.
تنها گلزنان دوقلوی جام جهانی؛ آلمان 1974 و آرژانتین 1978
دلیل تمایز برادران فان کرخوف از PSV آیندهوون این بود که تنها دوقلوهایی بودند که هر دو در جام جهانی 1978 گلزنی کردند. با اینکه رنه و ویلی بازیکنان ذخیره ای بودند که به فینال 1974 راه یافتند، در واقع به یکباره در جام جهانی 1978 آرژانتین ظاهر شدند. جفت نارنجیپوش که در میانه میدان جای خود را عوض میکردند نقش مهمی در مسیر خیرهکننده راهیابی به دومین فینال پیاپی ایفا کردند، جایی که در استادیوم مونومنتال بوینس آیرس مقابل میزبان خود آرژانتین 3-1 شکست خوردند.
البته در جام جهانی 1978 دو برادر دیگر نیز از ایتالیا حضور داشتند؛ پاتریزیو و کلودیو سالا (Patrizio & Claudio Sala) که البته بیشتر وقت خود را روی نیمکت گذراندند و انزو بیرزوت سرمربی ایتالیا در دیدار رده بندی شانس بازی به این دو داد و پاتریزیو کامل و کلودیو در 12 دقیقه پایانی بازی کردند هرچند ایتالیا این بازی را 2-1 به برزیل واگذار کرد.
دو جفت برادر در هائیتی؛ جام جهانی 1974 آلمان
در جام جهانی 1974 آلمان یک تیم کوچک و ناشناس به نام هائیتی از منطقه کونکاکاف حضور داشت که با سه باخت 3-1، و 7-0 و 4-1 مقابل ایتالیا و لهستان و آرژانتین آلمان غربی را ترک کرد. در این تیم دو جفت برادر به نامهای راجر و گای سنت ویل و فریتز و ماریون لیندر حضور داشتند. البته مثبت شدن تست دوپینگ هافبک این تیم به نام ارنست جین جوزف در دیدار افول مقابل ایتالیا هم خاطره ای بد از تنها حضور این کشور در جام جهانی رقم زد.
برادران چانوف ناراحت پشت خط داسایوف؛ جام جهانی اسپانیا 1982
با اینکه ویکتور و واچسلاو تنها جفت برادر دروازهبانی هستند که در جام جهانی در یک تیم حضور یافتند، شاید تجربه آنها در جام 1982 اسپانیا کام آنها را اندکی تلخ کرد. با توجه به اینکه پس از لئو یاشین افسانهای، رینات داسایف عمدتا به عنوان بهترین دروازهبان شوروی قلمداد میشد برادران چانوف امیدی نداشتند که زمان زیادی برای بازی در ایبریا داشته باشد. در واقع هر دو آنها تمام دقایق هر پنج مسابقه را روی نیمکت در کنار مربی خود، کنستانیتن بسکوف گذراندند.
برادران فاستر مصمم به راهیابی به فینال؛ جام جهانی اسپانیا 1982
کارل هاینز برادر مشهور فاستر در تیم آلمان بود که به فینال 1982 اسپانیا راه یافته، در تمام مسابقات سه گروه از جمله باخت مفتضحانه 1-2 مقابل الجزایر و تساوی عجیب کسلکننده با اتریش در زمین حضور داشت. اما پس از گذراندن دور اول در خط اطراف زمین، یوپ دروال، مربی تیم برند فاستر، برادر کوچکتر کارل هاینز را به میدان آورد. او در تمام چهار مسابقه دور دوم از جمله نیمه نهایی کلاسیک با فرانسه و فینال مقابل ایتالیا بازی کرد.
برادران فاستر آخرین برادرانی بودند که باهم در فینال جام جهانی فیفا حضور یافتند. کارل هاینز در سال 1982 به عنوان بهترین بازیکن آلمان شناخته شد و دوباره چهار سال بعد به فینال جام جهانی در مکزیک بازگشت و برند فاستر مسلما سوت پایان آن را نشنید چرا که در تیم نبود.
سال 1982 سال مهمی برای برادران بود. علاوه بر چانوف و فاستر، دوقلوهای یوگسلاوی زلاتکو و زوران یوجویچ نیز قبل از حذف شدن از دور اول باهم بازی کردند.
برادران شکستناپذیر بیئیک؛ جام جهانی ایتالیا 1990
به گزارش مشرق، برادران فرانسوا اومام بیئیک و آندره کانا بیئیک هر دو در تیم کامرون بودند و در جام 1990 ایتالیا موجب لبخند غرورآمیز کل قاره مادری خود شدند. شیرهای رام نشدنی در اولین مسابقه خود در دومین حضور در جام جهانی، رکورد بی شکستی خود را با برد 1-0 مقابل مارادونا و آرژانتین، حفظ کردند (آنها هر سه بازی خود در جام 1982 اسپانیا را مساوی کرده بودند).
در یکی از بزرگترین نتایج غیرمنتظره در تاریخ جام جهانی فوتبال، شش دقیقه بعد از اینکه آندره کانا به دلیل تکل خشن به کلودیو کانیگا اخراج شد فرانسوا با جهش بلند و ضربه سر تنها گل مسابقه را به ثمر رساند. این دو برای کمک به کامرون تا یک چهارم نهایی ادامه دادند. این اولین بار بود که یک تیم آفریقایی به این مرحله میرسید.
برادران عرب؛ جام جهانی 1990 ایتالیا
در جام جهانی 1990 دو تیم عرب زبان هم حضور داشتند که هر کدام در ترکیب خود دو برادر داشتند؛ ابراهیم و حسام حسن در تیم ملی مصر و عیسی و ابراهیم عبدالرحمن در تیم ملی امارات.
مصر در این جام موفق تر از امارات بود و دو مساوی برابر هلند و ایرلند گرفت و با یک گل مغلوب انگلیس شد و از دور مسابقات کنار رفت. اما امارات با 3 باخت پیاپی برابر کلمبیاف آلمان و انگلیس به تنها حضورش در جام جهانی پایان داد.
برادرانی از نسل طلایی لاله های نارنجی؛ جام جهانی آمریکا 1994 و فرانسه 1998
فرانک و رونالد دی بوئر، برادران هلندی که یکی از معروفترین برادران فوتبالی هستند در دو جام جهانی 94 و 98 در ترکیب هلند به میدان رفتند ولی با اینکه در تیمی با ستاره های فراوان بازی می کردند موفق نشدند به فینال راه یابند و در سال 94 در یک چهارم نهایی مغلوب برزیل قهرمان شدند و در 98 هم در نیمه نهایی دوباره مغلوب طلایی پوشان برزیل شدند و در نهایت چهارم شدند. از بین این دو رونالد فقط موفق شد 2 بار در جام جهانی 98 گلزنی کند والبته او در نیمه نهایی برابر برزیل در ضربات پنالتی هم یک ضربه را از دست داد تا تیمش به فینال نرسد. در رده باشگاهی نیز این دو در آژاکس و بارسلونا دوران طلایی سپری کردند.
برادران دانمارکی لادروپ دقیق و بدون خطا؛ جام جهانی فرانسه 1998
مایکل و برایان لادروپ، برادران دانمارکی که مسلما بااستعدادترین برادران تمام دوران هستند، با عملکرد شگفتانگیز خود در جام جهانی 98 فرانسه درخشیدند. مایکل در مرحله گروهی مقابل فرانسه، یک پنالتی را به گل تبدیل کرد اما دانمارک 2-1 شکست خورد و به عنوان تیم دوم صعود کرد. برایان در مسابقه دور یک شانزدهم مقابل نیجریه افسانهای که با نتیجه 4-1 یکی از شکستهای تاریخی را به این تیم آفریقایی تحمیل کردند زننده یکی از گل ها بود. سپس برادر کوچکتر یعنی برایان این مسیر را ادامه داده و در باخت 2-3 مقابل برزیل در یک چهارم نهایی نیز این کار را تکرار کرد. بازی با برزیل بیتردید یکی از هیجانانگیزترین مسابقات این تورنمنت بود.
در سال 1998 نیز برادران نروژی توره آندره و جاستین فلو هر دو در برد دور اول این تیم اسکاندیناوی مقابل برزیل افسانهای حضور یافتند. برای تکمیل این کار خانوادگی، پسر عموی آنها، هاروارد فلو نیز 90 دقیقه کامل بازی کرد.
اولین دوقولوهای قرن 21؛ جام جهانی 2002 کره و ژاپن
در اولین جام جهانی قرن 21 در کره جنوبی و ژاپن، اولین دوقلوها در قالب تیم ملی لهستان رویت شدند. مایکل و مارچین ژوواکوف همراه تیم ملی کشورشان دو باخت و یک برد را تجربه کردند و از دور مسابقات کنار رفتند. مارچین در آخرین دیدار لهستان مقابل آمریکا یک دقیقه پس از حضورش در میدان موفق به گلزنی هم شد و در برد 3-1 تیمش سهیم شد.
برادران کواچ با بازگشت دست خالی به وطن؛ جام جهانی کره و ژاپن 2002 و آلمان 2006
به گزارش مشرق، در اولین و آخرین جام جهانی در آسیا برادران کروات متولد برلین، نیکو و رابرت کواچ در دور اول در کنار هم صفآرایی کردند. با اینکه در مراحل گروهی از دور مسابقات خارج شدند، هر دو برادر کواچ در تمام سه مسابقه کرواسی حضور داشتند. این دو در جام جهانی 2006 هم حضور داشتند و با دو مساوی و یک باخت حذف شدند. نیکو کواچ کاپیتان کرواسی در جام جهانی 2006 زننده یکی از گلهای کرواسی در دیدار با استرالیا بود که 2-2 به پایان رسید.
آخرین دوقولوهای رویت شده در جام جهانی؛ 2006 آلمان
آخرین دوقلوهایی که در جام جهانی بازی کردند به 12 سال پیش یعنی جام جهانی 2006 آلمان بر می گردد؛ جایی که فیلیپ و دیوید دیجن با سوئیس در این مسابقات حاضر شدند. البته دیوید در 4 مسابقه سوئیس در این تورنمنت نیمکت نشین بود و بازی نکرد.
اولین سه برادر در جام جهانی؛ 2010 آفریقای جنوبی
در جام جهانی 2010 برای اولین بار از حضور 3 برادر در یک تیم رونمایی شد؛ برادران پالاسیوس در اولین حضور هندوراس در جام جهانی برای کشورشان به میدان رفتند و هر چند تیم ملی کشورشان بدون گل زده و تنها یک مساوی مقابل سوئیس از جام کنار رفت اما این سه نفر نام خود را در تاریخ ثبت کردند.
البته 4 سال بعد هندوراس باز هم به جام جهانی صعود کرد اما از جمع 3 برادر، جانی از لیست بیرون ماند و تنها دو برادر در جام جهانی 2014 حضور یافتند و در 3 باخت تیم ملی کشورشان در برزیل شریک بودند.
اولین جدال دو برادر در دو تیم ملی مختلف؛ جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی و 2014 برزیل
در رقابتهای جامجهانی 2010 آفریقای جنوبی نیز دو برادر حضور داشتند که در دو تیم متفاوت و برای اولین بار مقابل یکدیگر بازی کردند. جرومه و کوین پرینس بواتنگ در دو تیم غنا و آلمان در مرحله گروهی مقابل هم قرار گرفتند و این آلمان بود که به برتری 1-0 دست یافت.
البته این آخرین بار نبود که این دو برادر در بازیهای جامجهانی با یکدیگر رو در رو شدند و دست تقدیر 4 سال بعد هم این دو را مقابل هم قرار داد. غنا و آلمان در مرحله گروهی جام جهانی 2014 برزیل نیز در 31 خرداد در شهر فورتالزا با یکدیگر دیدار کردند و این بار به تساوی 2-2 رسیدند.
جالب است بدانید در تیم ملی غنا دو بردار دیگر به نام آندره و جردن آیو حضور داشتند که آندره گل اول غنا را نیز وارد دروازه آلمان کرد. این دو پسر ستاره اسبق تیم ملی غنا یعنی عَبِدی آیو( ملقب به عَبِدی پله) مرد سال آفریقا هستند!
برادران موفق اما ناکام ساحل عاجی؛ جام جهانی 2010 و 2014
در دیگر تیم آفریقایی حاضر در دو جام جهانی 2010 و 2014 دو برادر ساحل عاجی به نامهای یایا و حبیب کولو توره حضور داشتند که در هر دو جام نتوانستند از مرحله گروهی بالا بیایند. این دو برادر سالهای موفقی را در لیگ برتر انگلیس گذراندند و یایا 4 بار عنوان مرد سال آفریقا را به نام خود ثبت کرده است. یایا همچنین در سال 2010 هم یک گل در جام جهانی زد.
در جام جهانی 2022 قطر نیز با توجه با لیست قبلی بازیکنان دعوت شده، چند برادر در این جام حضور خواهند داشت:
تورگان و ادن هازارد؛ تیم ملی بلژیک
در جام جهانی 2018 روسیه ادن هازارد در تیم ملی بلژیک در ترکیب اصلی حضور داشت، ولی تورگان هازارد با وجود اینکه به تیم ملی دعوت شد،نتوانستند حضور موثری در ترکیب تیم ملی بلژیک داشته باشد. در چهار سال گذشته تورگان عملکرد خوبی در دورتمند داشته است ولی از طرفی ادن نتوانسته بازی خوبی از خود در رئال مادرید نشان دهد و افت شدیدی کرده است. تیم ملی بلژیک با درخشش این دو برادر و سایر ستارهها به دنبال رسیدن به فینال جام جهانی است.
تئو و لوکاس هرناندز؛ تیم ملی فرانسه
برادران هرناندز داستانی شبیه به برادران هازارد دارند. تئو هرناندز که در جام جهانی گذشته به تیم ملی فرانسه دعوت نشد، ولی امسال آمده تا به همراه برادرش از عنوان قهرمانی فرانسه دفاع کند. تئو و لوکاس که از مدافعان خوب فرانسه محسوب میشوند میتوانند علاوه بر بسته نگه داشتن دروازه فرانسه، در بازیسازی و گلزنی شرکت کنند. تئو میتواند از تجربیات لوکاس که سابقه حضور در جام جهانی را دارد، استفاده کند.