سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
عیدی چپهای ستادی برای مردم؛ انتخابات 1402 هم تحریم میشود!
محمد نعیمیپور، فعال چپ و از نمایندگان مستعفی مجلس ششم در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا اظهار کرده است: حکومت و منتقدین آن به شرایط امروز کشور و برون رفت از وضعیت موجود و به انتخابات سال 1402 متفاوت نگاه میکنند.
او میافزاید: ممکن است مسئولان دور هم بنشینند و نیازی نبینند که با دیگران تبادل نظر کنند. در این صورت؛ همان اتفاقی که در سال 1400 افتاد، در سال 1402 هم آنگونه عمل میشود. یعنی شرایط رقابتی نیست.
نعیمیپور ادامه میدهد: جمهوریت نظام را معتقدین به جمهوری اسلامی تعریف خواهند کرد. اینکه مصلحت کشور و یا نظام تامین خواهد شد، موضوعی است که به مسئولان کشور مرتبط است و صلاح و مصلحت امور با مسئولان نظام است. اما اگر آقایان صلاح را در این ببینند که منتقدین (به طور مثال اصلاحطلبان) هم باید در این امر نظر و مشارکت داشته باشند، آن وقت حول نقاط مشترکی میتوان نشست برگزار، گفتوگو و تبادل نظر کرد و به توافقی هرچند حداقلی دست پیدا کرد.
این فعال اصلاحطلب همچنین گفته است: سناریوی دیگری نیز متصور است. در حال حاضر همه قدرت در قبضه یک جناح است و برای منتقدین هیچ جایگاهی قائل نیستند، برای کسب قدرت بیشتر رقابت میکنند، آنگاه وزن کشی نیروهای مستقر در هسته مرکزی قدرت ممکن است شرایط متفاوتی را رقم بزند و انتخابات دوره بعد برای آنها رقابتی تلقی شود. اما بخش عمدهای از مردم و کنشگران سیاسی و اجتماعی از رقابت انتخاباتی خارج و عملا تماشاچی انتخابات میشوند.[1]
*بنیاد سخنانی نعیمیپور بر این معنا استوار است که اگر حکومت میخواهد اصلاحطلبان مجددا دست به رفتار تحریمی خود در انتخابات نزنند؛ باید شروط اصلاحطلبان را بپذیرد و دست از نظارت استصوابی بردارد. و گرنه رفتار تحریمی چپها در انتخاباتهای 98 و 1400 مجددا تکرار خواهد شد!
لکن این معنا در لابهلای واژگانی مثل "گفتگو" و یا "تأمین مصلحت کشور" کادوپیچی شده تا مردم متوجه نشوند با چه شرارتی در عرصه جمهوری مواجهاند...
در اینجا لازم به اشاره است که اگرچه مشارکت بالای انتخاباتی یک امتیاز است لکن قوام و صحت انتخابات صرفا منوط به "رعایت قانون" است و یک انتخابات قانونی با هر میزان مشارکتی واجبالاتباع است.
اینکه چپهای ستادی از بیان چنین معانی محرزی با مردم طفره میروند و اصرار دارند که با گروکشی به بهانه مشارکت انتخاباتی؛ اشرار سیاسی و رجال بیصلاحیت را در سبد انتخاب مردم بگذارند؛ از تأسفات و تأملات روزگار ماست که بایستی در پروژه "جهاد تبیین" از سوی خواص بصیر برای مردم واکاوی و تشریح شود.
پیش از این سعید حجاریان نیز در اظهاراتی اعلام کرده بود که اصلاحطلبان، انتخابات مجلس دوازدهم در سال 1402 را نیز تحریم خواهند کرد. [2]
باید منتظر ماند و دید که آیا این تصمیم شریرانه مورد اطاعت تمام اضلاع اصلاحطلبی قرار خواهد گرفت یا خیر!؟
لازم به اشاره است که در 2 انتخابات قبلی؛ حزب کارگزاران و چند حزب اصلاحطلب دیگر از تصمیم تحریمی ستاد جریان چپ تبعیت نکردند.
***
شعری که عضو انصارا... یمن پس از توافق ایران خواند
محمد البُخیتی، عضو دفتر سیاسی انصارا... و از مقامات ارشد یمنی طی 2 توییت به از سرگیری روابط دیپلماتیک ایران و عربستان واکنش نشان داد.
البخیتی در یک توییت ضمن استقبال از این توافق نوشت:
"توافق عربستان و ایران برای بازگرداندن روابط بین دو طرف تصمیمی شجاعانه و حساب شده برای هر دو طرف است و بازگشت روابط ریاض و تهران قبل از بازگشت آن بین صنعا و ریاض موید این است که نبرد ما با کشورهای متجاوز یک نبرد مستقل است و جز با احیای حاکمیت و استقلال یمن خاتمه نخواهد یافت. انتظار می رود این تحول نه تنها در روابط یمن و عربستان، بلکه بر روابط کلی کشورهای عربی و اسلامی با یکدیگر منعکس شود. با توجه به وزنی که هم عربستان سعودی و هم ایران دارند. ما از هر گونه نزدیکی بین کشورهای اسلامی استقبال میکنیم زیرا این به نفع آنهاست و باعث تشویش آمریکا و اسرائیل میشود."
او همچنین در یک توییت بلند دیگر خطاب به دشمنان میدانی انصارالله نیز نوشت:
"خطاب به مزدوران جبهه های دشمن، خدای متعال را شکر می کنم که زنده اید تا موضع خود را اصلاح کنید در حالی که طرف باطل هستید، به ویژه پس از فروپاشی آخرین توجیهات تجاوز و محاصره. و بدانید که در توبه باز است و خداوند آمرزنده و مهربان است. جنگ یک بازی فوتبال نیست زیرا نتیجه آن یا بهشت است یا جهنم. پس کسانی که در کنار عربستان کشته شدند به بهانه مبارزه با کودتاچیان و بازگرداندن مشروعیت منصورهادی چه خواهند گفت که عربستان علیه او مخالفت کرد و جایگزین او را تعیین کرد؟ کسانی که در کنار عربستان -در جنگ یمن- کشته شدند به بهانه مبارزه با شیعیان، رافدیان و ایران چه خواهند گفت در حالی که عربستان رابطه خود را با آنها بازگردانده است؟
کسانی که در کنار عربستان کشته شدند به بهانه احیای وضعیت جنوب چه خواهند گفت در حالی که استان های جنوبی توسط آمریکایی ها، انگلیسی ها، فرانسوی ها، سعودی ها و اماراتی ها اشغال شده اند و رهبران آنها در ابوظبی و ریاض نگهداری می شوند؟
کسانی که در کنار عربستان کشته شدند به بهانه حفاظت از جمهوری –در یمن- چه خواهند گفت در حالی که تسلیم مشروعیتی هستند که توسط ولیعهد یک کشور خارجی و سلطنت موروثی تعیین شده است؟
اگر نمیدانی، این مصیبت است / و اگر میدانستی، پس بلا بزرگتر است"
*سبب افتخار و بهجت است که این مواضع عقلانی و مصلحانه را از برادران مجاهد خود در جنبش انصارا... شنوا هستیم.
برادرانی که الحق و الانصاف در میدان جهاد و مبارزه با کفر و استکبار استقامت کردند و به این واسطه شامل نصرت و یاری خداوند نیز شدند.
موضع عقلانی انصارا... در قبال از سرگیری روابط ایران و عربستان نشان از بسط هژمونیک ایران و نشر گفتمان عقلانیت و مقاومت در منطقه است که هر روز بیش از پیش فراگیر میشود.
***
مجلس پیگیر افزایش بیضابطه قبوض برق و گاز مردم
احمد مرادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به دستور قالیباف برای پیگیری قبوض گران برق و گاز به ایسنا گفته است: تعداد زیادی از مردم به نمایندگان خود در خصوص افزایش قبوض برق و گاز مراجعه داشتند... قبوضی که برای این خانوارها در مناطق سردسیر و گرمسیر صادر شده است واقعا سرسام آور است، به گونه ای که قبوض صادر شده برای خانوارها با درآمد آنها همخوانی ندارد.
وی درباره اینکه آیا افزایش قیمت قبوض برق و گاز مصوبه مجلس بوده است؟ خاطرنشان کرد: مجلس چنین اجازه ای را نداده است. به نظر میرسد وزارت نیرو آئین نامه ای را برای خودش تعریف کرده و بر اساس آن در یک جاهایی به صورت خودسرانه افزایش قیمت برق را اعمال کرده است که خلاف قانون است.[3]
در همین حال، مالک شریعتی، سخنگوی کمیسیون انرژی هم در گفتگو با ایسنا با اشاره به ماموریت رئیس مجلس به کمیسیون انرژی برای پیگیری علت افزایش چشمگیر قبوض برق و گاز خانگی در برخی از مناطق کشور تأکید کرد: ریلگذاری پیرامون تعیین تعرفه گاز در قانون بودجه سال 1400 و 1401 انجام شد. بنا شد تا مصارف بالاتر از الگوی مصرف یارانه دریافت نکنند و در ازای آن مصارف پایینتر از الگو نیز تعرفه رایگان داشته باشند. این قانون مصوب مجلس است. دولت آئین نامه این قانون را تهیه کرده و قیمت گذاری از سوی دولت صورت گرفته است.
او همچنین میافزاید: دولت باید پلکان افزایش قیمت را نیز به درستی تعیین می کرد. به نظر بنده آئین نامه اولیه تهیه شده خیلی سخت گیرانه بوده چراکه فاصله زیادی ایجاد شده است. دولت در تدوین آئین نامه اشتباه کرده است.[4]
*مردم و رسانهها همگی منتظرند تا ببینند پیگیری مجلس برای قبوض چند میلیونتومانی به کجا میرسد زیرا پرداخت این قبوض برای خانوارهای معمولی عملا ممکن نیست و حتی ظالمانه است.
طرفه آنکه مدتیست در بخشهایی که قرار است مبالغ خزانه عمومی دولت از سوی مردم تأمین شود شاهد "افزایش و تنش" هستیم.
افزایش نزدیک به 60 درصدی درآمدهای مالیاتی دولت در هر سال، انفجار قیمتی در قبوض برق و گاز و تأکید اخیر وزیر اقتصاد بر ایجاد "شرکای مالیاتستانی برای دولت" همگی موجب ایجاد تردیدها و سؤالات جدی شده است.
جالب آنکه وعدههای اقتصادی کلان دولت از قبیل ساخت 1 میلیون مسکن در سال نیز عملا اجرا نمیشوند و مشخص نیست این ولع دریافت پول از مردم از کجا نشأت میگیرد!؟
محافل سیاسی و اقتصادی از مجلس و سایر نهادهای ناظر انتظار دارند که در این زمینه دقت و تأمل جدی داشته باشند...
***
1_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1334265
2_mshrgh.ir/1352504
3_ isna.ir/xdNwkD
4_ isna.ir/xdNwps