دولت به دنبال ارسال لایحهای برای اصلاح قانون بودجه 1402 است، این در حالی است که مجلس کمتر از 5 درصد در لایحه بودجه تغییر ایجاد کرده است. ابراهیم رئیسی در نخستین نشست مشترک دولت و مجلس در سال 1402 اعلام کرد که با توجه به برخی تغییرات در لایحه ارائه شده از سوی دولت، به زودی لایحهای برای اصلاح این موارد به مجلس ارائه میشود. اگر چه رئیسی اعلام نکرد که به دنبال اصلاح کدام بخشهای بودجه 1402 است، اما رئیس کمیسیون برنامه و بودجه گفت که بنا بر گفته رئیسجمهور موارد اصلاح بودجه 1402 گسترده است و بسیاری از بخشهای بودجه را شامل میشود.
رئیسی چه گفت؟
حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» گفت: دولت هنوز لایحه اصلاح لایحه بودجه 1402 را به مجلس ارسال نکرده است. اما در جلسه مشترک میان مجلس و دولت و همچنین در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی، آقای رئیسجمهور اعلام کردند به زودی لایحه اصلاح بودجه 1402 را به مجلس ارسال میکنند. او تاکید کرد: بر اساس گفته رئیسجمهور موارد اصلاح قانون بودجه 1402 گسترده است. ایشان گفتند مباحثی در بودجه 1402 وجود دارد که مانع از اجرای کار میشود و مشکلاتی را برای دولت ایجاد میکند. بنابراین لایحهای برای اصلاح بودجه 1402 به مجلس ارسال میکنیم. رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات اظهار کرد: ما نیز منتظر هستیم تا ببینیم این لایحه شامل چه مواردی میشود و میزان تغییرات درخواستی دولت چقدر است. اما دولت اعلام کرد که قسمتهایی گوناگونی از بودجه نیاز به اصلاح دارد و تقریبا شامل تمام قسمتهای بودجه میشود.
اصلاحیه در اعداد و ارقام است؟
همچنین محسن زنگنه، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به تغییرات اندک بودجه 1402 در مجلس، گفت: یک زمان با توجه به تغییر اعداد و ارقام بودجه از سوی مجلس، دولت به دنبال اصلاح لایحه بودجه است، اما در بودجه 1402 اعداد و ارقام تقریبا بدون تغییر باقی ماند. در مجلس در بررسی بودجه 1402 سقف بودجه و سقف منابع و مصارف تقریبا حفظ شد. منتها در زیرمجموعههای یک وزارتخانه با هماهنگی خود دستگاه بعضا تغییراتی اعمال شد. اما من هنوز چیزی در مورد اصلاح بودجه 1402 دریافت نکردهام. او در خصوص پیشبینیاش از اینکه دولت در کدام بخشها به دنبال اصلاحیه است، تاکید کرد: احتمالا دولت به دنبال اصلاحیهای در اعداد و ارقام است و باید منتظر ارائه لایحه بود. اما با توجه به سه سالی که بودجه را بررسی کردهام، باید بگویم امسال مجلس نهایت تعامل را با دولت داشت.
رهبری هم توصیه کردند که مجلس در مصارف و مخارج رعایت کند، بنابراین امسال سقف منابع و مصارف تغییر نکرد و حتی تبصره 14 هم بر اساس درخواست دولت مصوب شد. نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه، با اشاره به لایحه دیگر دولت که به بودجه 1402 مرتبط است، اظهار کرد: قانون بودجه 1402 در ذیل هر تبصرهاش دو بخش داشت یکی احکام بودجه و دیگری احکام دائمی. چون شورای نگهبان ایراد میگرفت که احکام دائمی نباید در قانون یک ساله بیاید. با تفاهمی که با سازمان برنامه در کمیسیون تلفیق انجام شد، قرار بر این شد که دولت احکام دائمی را به عنوان یک لایحه فوریتدار به مجلس ارسال کند که آن لایحه در فروردین ماه با عنوان لایحه الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی به مجلس ارسال شد که همان احکام دائمی مندرج در لایحه بودجه 1402 بود. این لایحه اعلام وصول و یک فوریت آن رای آورد و به کمیسیون برنامه و بودجه ارجاع شده تا بررسی شود.
تغییرات در بخشهای عمرانی یا جاری؟
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز گفت: اگر قرار باشد اصلاحی در لایحه بودجه 1402 صورت بگیرد بیشتر به سمت و سوی مواردی میرود که درآمدها قطعی نیست، اما برای آن هزینه قطعی در نظر گرفته شده است. بنابراین دولت میخواهد مواردی که میتوان هزینهها را کاهش داد، برای اصلاح به مجلس بیاورد، اما در بخشهای جاری تغییری نخواهیم داشت. او ادامه داد: در بخش عمرانی نیاز است برخی پروژهها که بر اساس بودجه، دولت باید انجام دهد توسط بخش غیر دولتی با مکانیزمهای مشارکتی انجام شود. برخی بخشهای بودجه مخصوصا در بخشهای عمرانی باید کار را با مکانیزم مشارکتی واگذار کنیم تا فشار از بودجه دولت کم شود.