سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
یک کار خوب از دولت رئیسی
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، اخیراً در سخنانی گفته است: زمانی که دولت سیزدهم شروع به فعالیت کرد، هم نیروگاه شماره یک ما(بوشهر) مشکلات مالی داشت و هم نیروگاه های شماره 2 و 3 که در دست احداث هستند، متوقف بودند. ولی با پرداخت هایی که برای نیروگاه اتمی بوشهر صورت گرفت، روند کار آغاز شده است.
به گزارش ایسنا، او تصریح میکند: به جرأت میتوان گفت پرداختهای صورت گرفته برای این پروژه در دولت سیزدهم نسبت به دولتهای قبل، سه برابر بوده است. دولت های قبل کمتر از 170 میلیون دلار برای اجرای این پروژه پرداخته بودند ولی ما سه برابر این رقم را پرداختیم. روزی که مسئولیت ما شروع شد حدود 300 نفر در پروژه نیروگاههای 2 و 3 مشغول به کار بودند ولی امروز بالغ بر 1800 نفر در این پروژه فعالند. حتی در یک سال و نیم گذشته حدود 7/1 میلیارد دلار قرارداد جدید برای تکمیل این پروژه با شرکتهای ایرانی بستهایم. [1]
* کارنامه اجرایی مطلوب و ملموس یعنی همین گزارشی که آقای اسلامی دادهاند. نه دستور و ادعاهای آماری ناملموس.
گزارشی دقیق با آماری سلیس از سوی مسئول مستقیمی که از قضا در دولت سابق نیز صاحبمنصب بوده و منطقا بایستی حرف وی را بعنوان یک قضاوت نیز پذیرفت.
از طرفی میتوان گفت که امروز دیگر برای عمده ایرانیان اثبات شده که انرژی هستهای با معیشت مردم و استقلال کشور چه ربط و ارتباط وثیقی دارد و ایران چرا بایستی همواره در لبه فناوری این انرژی حیاتی حرکت کند؟
مسئلهای که تدبیر مقام معظم رهبری و اهتمام معظمله به تحقق آن از اصلیترین دلایل پیشرفت این مقوله مبارک در ایران است.
لذاست که میتوان از این گزارش رسانهای بعنوان یک نمره مثبت در کارنامه دولت آقای رئیسی برای توجه به یک دستور راهبردی مقام معظم رهبری یاد کرد.
نمره مثبتی که البته انتظار است در سایر مسائل مربوط به عقلانیتهای اجرایی و سایر دستورات و خواستههای مقام معظم رهبری خاصّه برای معیشت مردم نیز بسط یابد.
***
از مثبتات اقتصادی ایران چه میدانیم؟
"یزد" در مرز اشتغال کامل مردان
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی یزد طی سخنانی در جلسه کارگروه اقتصادی این استان گفته است: در سال 1401، نرخ بیکاری مردان در استان یزد 5 درصد بوده است.
به گزارش ایرنا، مجید دهقانیزاده همچنین تصریح میکند: در خصوص اشتغال مردان –در استان یزد- به شاخص اشتغال کامل نزدیک شدهایم. [2]
*اگرچه به دلیل سیاهنماییهای موجود، باور برخی حقایق و مثبتات اقتصادی در ایران سخت به نظر میرسد لکن این حقیقت را باید پذیرفت که ایران اسلامی به فصلی قدم گذاشته است که به فضل خدا و همت همهی دولتها دیگر عملا با مشکل بیکاری مواجه نیست.
آنچه هم که درباره بیکاری و موارد اعتراض برخی شهروندان به آن میشنویم؛ بیشتر معضل "بیکاری شیک" است. به این معنی که کثیری از کارجویان به دلیل برخورداری از یک سطح معیشتی و نیز مثبتات اقتصادی ایران از قبیل ارزان بودن سوخت، نان، مالیات و انرژی؛ تمایل به پذیرش هر شغلی ندارند و صرفا به دنبال مشاغل پشت میزی با مشاغل با حقوق بالا هستند.
لکن میزان فرصتهای شغلی در کشور به حدی است که برخی محافل تحلیلی از چند سال قبل این هشدار را داده بودند که ممکن است کشور حتی به "واردات کارگر" نیاز پیدا کند. پدیدهای که البته پر بیراه نیست اگر بگوییم از هماکنون نیز آغاز شده است.
روند صفر شدن بیکاری در برخی استانها و شهرستانهای کشور از چند سال قبل آغاز شده و این روند خاصّه در مناطقی که به دلیل فرهنگ مطلوب مردم؛ کار و اشتغال منوط به امورات پشت میزی نیست بیشتر مشاهده میشود که این مسئله جای شکر و مسرّت دارد.
گفتنیست عدد 5 درصد بیکاری که مورد اشاره مدیر کل محترم سازمان مدیریت استان یزد قرار گرفته عدد استاندارد بیکاری در جهان است و برخی کشورهای هژمون ادعا میکنند که نرخ بیکاری آنها 5 درصد است.
لازم به یادآوری است که نرخ بیکاری در ایران طی سالهای اخیر به رقم 9 درصد رسیده و تکرقمی شده است.
پیش از این گزارشهایی مبنی بر کمبود نیروی کار در برخی استانها نیز منتشر شده است +
***
"کاسبان مشارکت حداقلی" میگویند مردم رأی نمیدهند!
مهدی آیتی، از فعالان اصلاحطلب در یک مصاحبه با روزنامه آرمان ملی پیرامون انتخابات سال جاری اظهار کرده است: برای ایجاد انتخاباتی با مشارکت حداکثری دیر شده و با توجه به شرایط جامعه و سیاستهای داخلی و نارضایتیهای اقتصادی باید زودتر از اینها مسئولان امر به فکر این مساله میافتادند.
او میافزاید: عملکرد مسئولان به ویژه دولت و مجلس در جلوی چشم مردم است و نمیتوان با چنین عملکردهایی انتظار مشارکت حداکثری داشت!
آیتی در ادامه نیز گفته است: البته مسئولان بسیار اصرار دارند که انتخابات حداکثری و مشارکتی باشد و ماهم دوست داریم که ایران با انتخاباتی با نصاب بالا همیشه در عرصه جهانی سر بلند باشد. البته راهها و روشهایی برای ترغیب مردم در برای حضور در انتخابات وجود دارد اما بهتر آن است که رضایت مردم جلب شود تا خود پای صندوقهای رای حاضر شوند.[3]
*این صحبتهای فاقد خرد و نجابت به این دلیل مطرح میشوند که ستاد اصلاحات قصد دارد همانند انتخابات ریاستجمهوری سال 1400؛ انتخابات مجلس امسال را هم تحریم کند.
رفتاری که متأسفانه بسیاری از خواص و رسانهها هم متوجه آن نیستند و لذا تبیین لازم را برای آن انجام نمیدهند!
در اثبات بیخردی اظهارات آیتی بایستی به این نکته اشاره کرد که انتخابات و صندوق رأی به مثابه پزشکی است که باید در هنگام درد و بیماری به او مراجعه کرد تا مریضی التیام یابد.
اکنون آیا عقلانی است که فردی یا جریانی یا حزبی بخواهد مردم را از تنها امیدشان و از درمان دردشان یعنی انتخابات، ناامید سازد؟
آیا بدیهی نیست که این فرد در مشکلات مردم منافعی دارد و از همین رو نمیخواهد مشکلات بهبود یابند!؟
جالب آنکه با نگاهی به تفاوتهای سیاسی مجالس و دولتهای روی کار آمده در انتخاباتهای نظام جمهوری اسلامی به راحتی میتوان متوجه تمایز سلایق شد و این نتیجه بدیهی را گرفت که انتخابات در ایران هرگز نمایشی نیست.
لذاست که آنالیز شرایط موجود نشان میدهد و اثبات میکند که انتخابات همواره تنها راه عقلانی برای بهبود یافتن مشکلات است و اتفاقا در شرایطی که مشکلات و گرانیها بروز بیشتری دارند؛ ضرورت حضور و مشارکت در انتخابات هم بیشتر میشود تا بیماری هرچه زودتر علاج شود.
در اشاره به اظهارات آیتی همچنین باید بیان کرد که مشارکت انتخاباتی هرگز یک مسئله مشروط نیست تا فردی بخواهد مشارکت و رأی دادن خود را منوط به امری یا شرطی مثل بهبود اقتصادی و عملکرد بهتر فلان قوه و... کند؟
زیرا انتخابات یک مسئله تشریفاتی نیست و بلکه حضور مردم برای تعیین سرنوشت خودشان است.
امری که عقلانیت آن بدیهی است و فردی هم که چنین عقلانیتی را نمیفهمد طبعا باید به مشکلات و گرانیهای بیشتر سلام کند و البته در بروز هر مشکلی هم سهیم خواهد بود.
دقت شود که مکمل مشارکت انتخاباتی "رأی خوب" است.
***
1_ isna.ir/xdP2t9
2_ https://irna.ir/xjMFLZ
3_ https://www.armanmeli.ir/fa/tiny/news-1057859