وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه تحریم برنامههای فرهنگی و هنری در سال گذشته اجازه نمیداد فضای فرهنگ و هنر شکل بگیرد، از اقدام برای تغیبر نام وزارتخانه متبوعش خبر داد و درباره معنا و کارکرد آن هم بدون اشاره به نامی خاص توضیح داد: نام جدید متناسب با نگاههای جدید در حوزه مدیریت فرهنگی و با همراهی دوستان مجلس و براساس لایحه هفتم انتخاب خواهد شد.
به گزارش ایسنا، محمدمهدی اسماعیلی شامگاه گذشته، 30 مردادماه در برنامه گفتوگوی ویژه خبری تلویزیون شرکت کرد و به ارائه گزارشی درباره وضعیت فرهنگ و هنر پرداخت.
او در اظهاراتش وضعیت برخی از رویدادها و حوزههای زیرمجموعه خود را در چند ماه گذشته باشکوه و خوب توصیف کرده و با اشاره به اتفاقهای سال گذشته کشور از تحریم فعالیتهای فرهنگ و هنری و نیز ویدیوهایی که برخی هنرمندان در اعتراض به او منتشر کرده بودند، یاد کرد و سخن گفت.
استقبال از جشنوارهها و یاداوری ویدیوهایی خطاب به وزیر
طبق گزارشی که روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کرده، اسماعیلی در حوزه سینما استقبال از جشنوارههای فیلم کوتاه و حقیقت (مستند) را بینظیر توصیف کرده و گفته است: چهرههایی از معاندان که به خارج از کشور پناهنده شدند و یا در داخل فریب خوردند بطور رسمی این رویدادها را تحریم کردند. اما سال گذشته بهترین ایام فرهنگ و هنر کشور رقم خورد و جشنواره فیلم فجر روزهای بسیار باشکوهی را تجربه کرد. شاید باورکردنی نبود که حدود 74 فیلم به جشنواره و به بخش انتخاب و 20 فیلم به بخش داوری برسد. بنیاد فارابی به طور قابل توجهی وارد این حوزه شد و از سیستان و بلوچستان هم فیلم درجه یک ساخته شد. از مردمان سختکوش هر چه بر پرده سینما دیده بودید برای مردم یادآور ناامیدی و مشکلات بود در این جشنواره یک نوجوان قهرمان سیستان و بلوچی به تصویر کشیده شد.
او با بیان اینکه در جشنواره «از خوزستان قهرمان، کردستان و آذربایجان با تنوع منطقهای و اقلیمی ایران و از گونههای مختلف فیلم داشتیم»، به وضعیت سینما در ماههای اخیر اشاره کرده و اظهار کرده است: در حوزه سینما بالاترین فروش قبل از بهار امسال حدود 58 میلیارد تومان در اواخر سال 1400 بود. امسال فیلمی به نمایش درآمده که 240 میلیارد تومان فروخته است و رقم فروش هفت برابر شده است و دومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران است.
وی بیان کرده است: رونق در حوزه فرهنگ و هنر در جشنوارهها به شکل مشهودی ظهور و بروز کرده و در بهار امسال با محاسبه تقویمی بیش از 25 میلیون ایرانی در برنامههای فرهنگی و هنری کشور شرکت کردهاند. سال قبل که کرونا بود بر اساس آمار، 400 هزار ایرانی در برنامههای هنری کشورهای همسایه شرکت کرده بودند. نوروز امسال یک میلیون ایرانی در اجرای صحنهای کشور و هزار نفر خارج از کشور حضور داشتند.
وزر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به حوادث 1401 اشاره کرده و گفته است: سال گذشته در انتهای شهریور درگیر یک فتنه فرهنگی شدیم و همه جریان رسانهای دشمن و تروریسم رسانهای حمله کردند. تحریم برنامههای فرهنگی و هنری، یک نوع عربدهکشی و تهدیدات عملی بود و اجازه نمیدادند فضای فرهنگ و هنر شکل بگیرد. ما برنامه مفصلی را آماده کرده بودیم اما با یک فضاسازی گسترده و ناامنی در حوزه فرهنگ و هنر مواجه شدیم و به دنبال این بودند که حوزه فرهنگ و هنر در کشور تعطیل شود. خیلی روزهای خاصی را پشت سر گذاشتیم. برخی ویدیوهای خطاب به من با عبارات موهن تولید کردند که ما حال نداریم برای شما برقصیم و دیگران را هم مورد تعرض قرار دادند.
نام جدید وزارت فرهنگ و ارشاد چه خواهد بود؟
اسماعیلی همچنین در بخشی دیگر درباره تغییر نام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است: در برنامه هفتم بحث بود که این کار را جلو ببریم. دوستان در مجلس استقبال کردند. بنای ما بر این است که با آن نگاه بلند انقلابی و بیانیه گام دوم و متناسب با نگاههای جدید در حوزه مدیریت فرهنگی، نامی را با دوستان مجلس و براساس لایحه هفتم انتخاب کنیم. به نظرم تغییر مهمی خواهد بود که جهت گیریها و رویاپردازیهای مهم که لازمه فرهنگ و هنر است پیشانی کار قرار گیرد و جهت دهی فعالیتها به این سمت باشد.
استقبال از نمایشگاه کتاب و قرآن: کمنظیر
وزیر ارشاد با قدردانی از هنرمندانی که در حوزههای مختلف در برنامهها و جشنوارهها شرکت داشتند و درخشیدند، استقبال از نمایشگاه کتاب و قرآن را در ماه رمضان کمنظیری توصیف کرده و درباره نمایشگاه کتاب هم گفته است: در این نمایشگاه یک حماسه خلق شد. هفت میلیون بازدید کننده داشتیم و عدالت فرهنگی را در این نمایشگاه نشان دادیم. از 2800 روستا خرید کتاب داشتیم و هفت میلیون نفر به صحن نمایشگاه آمدند و اتفاق بینظیری بود. برخی روزها آنقدر ازدحام بود مردم در بزرگراههای نزدیک نمایشگاه ماشینهای خود را پارک میکردند.
وضعیت تامین کاغذ از ایران تا ونزوئلا
وی درباره وضعیت تامین کاغذ هم گفته: 6 ماهه نخست سال گذشته دوره پرشکوهی را داشتیم. در دولت مردمی از ابتدای کار بنای ما بر این بود که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از یک نهاد صرفا تنظیمگر و نظارتی به وزارت برنامهریز و مسئول توسعه فرهنگی و حکمرانی فرهنگی کشور ارتقا دهیم که 124 برنامه اقدام برای آن تهیه شد و در معرض دید همه دلسوزان و ناقدان قرار گرفت، تکمیل شد و ارتقا پیدا کرد و نتایج خوبی داشتیم و برای خیلی باور نکردنی نبود با این شتاب به سمت تحقق این اهداف حرکت کنیم. زمانی به مجلس برنامه ارائه کردیم که میخواهیم به خودکفایی در حوزه کاغذ برسیم. در آن زمان تولید کاغذ ما بین 5 تا 10 هزار تن بود و اکنون به 75 هزار تن رسیده است. کارگروهی هم در این حوزه در دولت تشکیل شده است. همه موانع رفع شده و یک کارخانه بسیار خوب را در استان فارس با نصب همه تجهیزات در آستانه بهرهبرداری داریم.
او ادامه داده: کاری را هم هیات ما با ونزوئلا شروع کرده که بسیار خوب و با تولید کاغذ مرغوب است. آموزش و پرورش ما 70 درصد کتابهای خود را در سال گذشته با کاغذ داخلی منتشر کرد. امسال 100 درصد نیاز در این حوزه با تولید داخل تامین میشود و امسال در آستانه جشن خودکفایی کاغذ در بخش فرهنگی و نشر هستیم. گفتهام نیمه دوم سال، اما امیدوارم به زودی اتفاق بیفتد.
راهاندازی شهر هنر برای مسکن هنرمندان و خبرنگاران
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره نگاه حمایتی وزارت به مطبوعات نیز گفته است: معدل نشریات در کشور خیلی بالا است. به 14 هزار نشریه مجوز داده شده و مرتب در هیات نظارت بر مطبوعات با درخواستهای متعدد مواجه هستیم. نگاه ما حمایتی است اما برای خبرنگارها بیمه و امنیت شغلی مهم است. پوشش بیمهای خبرنگارها را از چهار هزار نفر سال 1400 به هشت هزار نفر رساندیم و 97 درصد افزایش این کار توسط صندوق هنر اتفاق افتاده است. در چارچوب مسکن هنرمندان و خبرنگاران با وزارت راه به زودی شهر هنر را در شهر جدید پرند راهاندازی خواهیم کرد. این کلمه به معنای هنرمندان، نویسندگان و روزنامهنگاران است. فعالان حوزه قرآن و عترت را هم اضافه کردیم. 15 هزار فعال این حوزه را بیمه کردیم و قرآن و عترت به شدت در کشور در حال رشد است.
از حمایت یارانهای تا ترویج مدلهای عفیفانه در حجاب و عفاف
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حجاب و عفاف نیز گفت: این دغدغه مهمی است و از دستور کارهای جدی دولت و شخص رییس جمهوری این است که این مساله را بتوانیم رفع کنیم. بخشی نیاز به حمایتهای ما داشت که به صورت یارانهای اتفاق بیفتد که در حال انجام است و بخش مهم آن ترویج مدلهای عفیفانه است. در جشنواره مدل لباس که در تدارک آن هستیم سال گذشته کار مهمی شروع کردیم. به همه طراحان برگزیده وام های با سود کم برای تولید انبوه دادیم. این دولت خود را مسئول میداند. طرح کاملی را آماده کردیم که در قرارگاه زیست عفیفانه راه اندازی شده است. رییس جمهوری تاکید بر این دارد که جهت گیری اصلی دولت در حوزه پوشش، فرهنگی باشد. در تهران و شهرهای بزرگ سکوهای دائمی فروش لباس را راهاندازی میکنیم.