ماهان شبکه ایرانیان

وزارت نیرو از عملکرد برق‏‏‌آبی خود گزارش می‌دهد

وعده شیرین برای آب شیرین

شماره روزنامه: ۵۸۱۳ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۰۶/۷ ...

در این نشست‌‌‌های خبری که مصطفی رجبی‌مشهدی سخنگوی صنعت برق، عبدالامیر یاقوتی مدیرکل دفتر امور مشتریان توانیر، عیسی بزرگ‌‌‌زاده سخنگوی صنعت آب و هاشم امینی سخنگوی آبفا به توصیف خدمات دولت پرداختند، مهم‌ترین صحبت‌‌‌ها از جانب بزرگ‌‌‌زاده درباره طرح انتقال آب از خلیج‌فارس و دریای عمان مطرح شد که از برنامه دولت برای انتقال 280میلیون مترمکعب آب برای 30میلیون نفر ساکنان استان‌‌‌های جنوب، جنوب‌شرق و شرق کشور خبر داد. بزرگ‌‌‌زاده در حالی از تکمیل 13درصدی این پروژه خبر داد که براساس آمار اعلامی توسط کارشناسان، متوسط برداشت کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، عددی بالغ بر 10میلیون مترمکعب بوده که حاکی از وعده‌‌‌ای شیرین برای تامین آب این استان‌‌‌هاست.

 افزایش 7796 مگاواتی ظرفیت نیروگاهی

مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور در نمایشگاه روایت خدمت به مناسبت هفته دولت برپاست، گفت: از ابتدای دولت یازدهم فعالیت‌‌‌ها برای تامین برق پایدار با توجه به ناترازی‌‌‌های سال گذشته آغاز شد و 7796مگاوات به ظرفیت نیروگاهی اضافه شده که شامل واحد‌‌‌های جدید و افزایش ظرفیت به واحد‌‌‌های موجود است. او ادامه داد: حدود 2میلیون اشتراک به جمع مشترکان برق اضافه شده و به 40میلیون مشترک رسیده است. 25‌هزار مگاوولت آمپر به ظرفیت پست‌‌‌های انتقال و 22‌هزار کیلومتر خط انتقال فشار ضعیف اضافه شده است. 918روستا از نعمت برق برخوردار شده‌اند و 20‌هزار مگاوات ترانسفورماتور به شبکه برق اضافه شده است.

سخنگوی صنعت برق در خصوص تامین برق صنایع گفت: در فصل گرم سال‌جاری شهرک‌‌‌های صنعتی به مدت نیم‌روز در هفته با محدودیت روبه‌رو بودند و 300صنعت بزرگ و پرمصرف نیز طبق تفاهمی که با وزارت صمت داشتیم، مشمول مدیریت مصرف شدند. از طرفی 92‌درصد مشترکان صنعتی که صنایع کوچک هستند محدودیتی نداشتند. مشترکان در شهر‌‌‌های صنعتی نیز به مدت نیم‌روز مدیریت مصرف داشتند. نسبت به سال گذشته به میزان 8‌درصد و نسبت به سال 1400 به میزان 26‌درصد برق تحویلی به صنایع بزرگ افزایش یافته است. او با اشاره به موفقیت برنامه کاهش مصرف در ادارات گفت: در مشترکان اداری و عمومی هدف‌‌‌گذاری هزار مگاواتی را برنامه‌ریزی کردیم که با اصلاح ساعت کاری و پایش مصارف سیستم‌های سرمایشی 85‌درصد آن محقق شد. این برنامه تا 15 شهریور ادامه دارد و ساعات کار ادارات بعد از این تاریخ طبق مصوبه هیات‌وزیران به حالت قبلی برخواهد گشت. وی در مورد وضعیت دمای هوا در تابستان سال‌جاری و تاثیر آن بر افزایش مصرف برق کشور گفت: براساس پیش‌بینی‌‌‌های انجام‌شده که البته به حقیقت پیوست، میزان دمای هوای تابستان امسال یک تا 2درجه نسبت به میانگین بلندمدت بالاتر بود که همین موضوع سبب شد به ازای هر درجه افزایش دما شاهد افزاش 1800مگاواتی مصرف برق باشیم. رجبی‌مشهدی در خصوص پاداش مدیریت مصرف بیان کرد: در طرح امسال مصارف بیش از الگو هم شامل پاداش شدند. از 44میلیون مشترکی که برای آنها قبض صادر شده، 14میلیون و 700‌هزار مشترک مشمول پاداش شده‌اند و 1450میلیارد تومان پرداخت شده است.

مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه ایران گفت: خوشبختانه مشترکاتی که در مناطق گرمسیر بودند به لحاظ عددی بیشترین پاداش را گرفتند و بیشترین پاداش آنها یک‌میلیون و 500‌هزار تومان بوده است. عدد متوسط پاداش در مناطق عادی 75‌هزار تومان و در مناطق گرمسیر 270‌هزار تومان بوده است.

رجبی‌مشهدی با اشاره به تداوم گرمای هوا در کشور گفت: تعداد روز‌هایی که رکورد اوج مصرف سال گذشته را پشت سر گذاشتیم بیش از 36روز بود. این درحالی است که در سال گذشته، تعداد این رکوردزنی‌‌‌ها، 17روز بود. این نشان می‌دهد که مصرف کماکان بالاست و تمامی مشترکان به‌خصوص مشترکان خانگی باید همراهی کنند. بیشترین مصرف برق در سال‌جاری که رکورد محسوب می‌شود، 73هزار و 462مگاوات بود. قطعا ما دارای ظرفیت ذخیره‌ای برای برطرف کردن ناترازی‌ها هستیم که این یعنی نیازمند افزایش سرمایه‌گذاری در تولید و انتقال برق هستیم و در کنار آن باید مصرف برق نیز کاهش یابد تا با اصلاح الگوی مصرف، شرایط بهتری ایجاد شود.

وی افزود: در زمینه ناترازی به طور متوسط حدود 10‌هزار مگاوات و در روز‌‌‌های سخت تا 12‌هزار مگاوات ناترازی داشتیم. صنایع براساس ماده 4 قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق باید 10‌هزار مگاوات نیروگاه احداث کنند. همچنین 2واحد نیروگاهی به ظرفیت 366مگاوات در مدار هستند و در ماه جاری دو واحد دیگر در اصفهان احداث خواهند شد و 1500مگاوات از این طریق به ظرفیت تولید اضافه می‌شود. اخذ مجوز از محیط ملاحظاتی دارد. امیدواریم تا پایان سال 1404، بهره‌برداری از 5600مگاوات نیروگاه‌‌‌های مربوط به این صنایع به نتیجه برسد که این موضوع به کاهش فشار روی دوش شبکه سراسری کمک شایانی خواهد کرد. پیش‌بینی ما این است که همه صنایع بتوانند از برق ارزان‌تر و بدون قطعی بهره‌مند شوند و در این زمینه به گسترش ساخت نیروگاه‌‌‌ها کمک کنند.

وی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به استمرار افزایش دما و تاثیر مستقیم آن بر میزان مصرف برق اظهار کرد: بررسی‌‌‌های ما نشان می‌دهد که میزان مصرف برق در بخش‌‌‌های مختلف همچنان افزایشی است و پیش‌بینی می‌کنیم این رویه تا آخر شهریور ادامه داشته باشد.

مدیرکل دفتر امور مشتریان توانیر نیز همراه با رجبی‌مشهدی در این نشست خبری حاضر بود و درخصوص اقدامات شرکت توانیر، توضیحاتی ارائه کرد.  عبدالامیر یاقوتی گفت: در زمینه خدماتی که دولت به مردم ارائه می‌دهد، باید به خدمات غیر‌حضوری که استقرار یافته اشاره کرد. کلیه خدمات شرکت برق توانیر به صورت غیرحضوری ارائه می‌شود و نقش موثری در ایجاد رضایت مشترکان و تسریع ارائه خدمت ایفا کرده است. خدمت‌رسانی به 40میلیون مشترک از همه ابعاد از جمله پایداری شبکه، روشنایی معابر، رفع خاموشی‌‌‌ها، صدور قبض‌‌‌ها به صورت پیامکی و پیگیری خدمات مشترکان در یک پلتفرم هوشمندی انجام می‌شود که می‌‌‌تواند خدمات شایانی در این قالب صورت گیرد. مشترکان نیز همکاری خوبی داشتند و صرفه‌جویی 10‌هزار مگاواتی در پیک مصرف یا به عبارتی جابه‌جایی بار کار بزرگی است که با هماهنگی‌های انجام‌شده و همچنین صرفه‌جویی مشترکان رخ داد. این همکاری‌‌‌ها در همه بخش‌‌‌های اداری، کشاورزی، صنعتی و برق خانگی صورت گرفت و نتایج چشمگیری داشته که امیدواریم با استفاده از این ظرفیت‌‌‌ها، رشد بهتری در زمینه کاهش ناترازی‌‌‌ها نیز داشته باشیم.

همچنین امیدواریم در سال‌های آتی برق مطمئنی را به مشترکان ارائه دهیم.  هاشم امینی، سخنگوی آبفا نیز در غرفه خدمات وزارت نیرو حاضر بود و در نشست خبری خود، مجموعه‌‌ آماری از خدمات دولت در دوسال اخیر ارائه کرد. وی گفت: وزارت نیرو به‌عنوان یک مجموعه بزرگ خدماتی که خدمات حساس، مهم و استراتژیک آب و فاضلاب را ارائه می‌کند، وظیفه سنگینی به‌خصوص در ایام تابستان که پیک مصرف آب و برق است برعهده دارد. صنعت آب در ابعاد و وظایف مختلف، پروژه‌‌‌های مختلفی را در هفته دولت در ابعاد شهری و روستایی به بهره‌‌‌برداری رسانده است. ما 130پروژه بزرگ را در سطح کشور با اعتباری بالغ بر 38هزار و 280میلیارد تومان با ظرفیت 288‌هزار مترمکعب در شبانه‌روز در حوزه آب شهری به بهره‌‌‌برداری رساندیم. البته این علاوه بر پروژه‌‌‌های کوچک و متوسطی است که به صورت متداول به بهره‌برداری می‌‌‌رسند. در بخش فاضلاب شهری که وظیفه اجرای شبکه‌‌‌های فاضلاب، انتقال و تصفیه فاضلاب بر عهده ماست، 50پروژه با اعتباری بالغ بر 40هزار و 849میلیارد تومان به بهره‌برداری رسیده است و با آبرسانی حدود 20‌هزار روستا در دو فاز با استفاده از قرارگاه محرومیت‌زدایی امام حسن مجتبی و خیرین و نهادهای انقلابی در پروژه‌‌‌های جهادی، کار خود را پیش گرفتیم.

وی افزود: در هفته دولت 689روستا در این مدت آب‌رسانی شدند که آب پایدارشان تامین می‌شود و اعتبار این آبرسانی بالغ بر 29هزار و 708میلیارد تومان بوده که ظرفیت حدود 372‌هزار مترمکعبی را به خود اختصاص داده است. همچنین به جهت برگزاری ایام اربعین حسینی و تراکم زائران در حال خروج از مرز، تامین آب مرزهای 9گانه تاکنون توسط وزارت نیرو از طریق شبکه‌‌‌های آب شرب و به لطف آب‌‌‌رسانی سیار صورت گرفته و در این زمینه نگرانی از بابت تامین آب وجود ندارد. لازم به ذکر است که وزارت نیرو در سال 1402 در میان پروژه‌‌‌های به‌بهره‌برداری‌رسیده، 12پروژه در بخش تصفیه‌خانه‌‌‌های شبکه‌‌‌های فاضلاب داشته و هدف‌گذاری ما احداث 23تصفیه‌خانه تا پایان سال است. در بخش آب قرار بود 18پروژه تصفیه‌خانه آب به بهره‌برداری برسد که تاکنون 11پروژه را به سرانجام رسانده‌ایم. بهره‌برداری از این حجم پروژه آب باعث پوشش 98درصدی جمعیت تحت پوشش آب کشور شده و در حوزه روستایی به 6/ 86‌درصد آب‌رسانی دست یافته‌ایم. البته در بخش جهاد آب‌رسانی هدف‌گذاری ما دستیابی به 95‌درصد پوشش روستایی است.

تاکنون 4/ 54‌درصد جمعیت شهری تحت پوشش شبکه فاضلاب شهری قرار گرفته‌اند و باید این نکته را مدنظر قرار داشت که بهداشت و محیط‌زیست مردم و رفع آلودگی اولویت ماست و در کنار آن استفاده از پساب‌‌‌های فاضلاب برای بخش صنعت است که با استفاده از بند «ع» ماده 8 بودجه 1402، این مساله در دستور کار است. ما بر این موضوع تاکید داریم که با استفاده از ظرفیت‌‌‌های آب خاکستری و پساب‌‌‌ها در راستای توسعه اشتغال، حفظ محیط‌زیست و مدیریت بهینه منابع آبی با همکاری وزارت صنعت و معدن بتوانیم گام‌‌‌های خوبی برداریم. امینی تاکید کرد: در بخش روستایی در حال حاضر 8/ 17میلیون نفر تحت پوشش شبکه‌‌‌های آب هستند که حدود 8/ 86درصد جمعیت روستایی می‌شود. در حال حاضر 91‌درصد روستاهای تحت پوشش از طریق منابع داخلی از جمله‌‌‌ آب‌‌‌های زیرزمینی و 9‌درصد روستاها از طریق آب‌‌‌رسانی سیار تامین آب می‌‌‌شوند که 3‌درصد تحت پوشش شبکه آب هستند و 6‌درصد این پوشش را ندارند. این نکته قابل‌توجه است که آبفا همین روستاها را که فاقد تاسیسات هستند در هدف‌گذاری اصلی آب‌رسانی خود قرار داده است. هدف‌گذاری ما حل مشکلات این 6‌درصد غیر‌تحت پوشش است که با این کار به پوشش 95درصدی مشترکان می‌رسیم. بیشتر روستاهایی که تحت پوشش نیستند، واقع در سیستان و بلوچستان و روستاهای جنوبی خراسانات هستند و بیشترین روستاهای تامین‌آب‌شده در جهاد آب‌رسانی نیز در سیستان و بلوچستان بوده است.

 تامین آب 30 میلیون نفر

عیسی بزرگ‌‌‌زاده، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه شرکت مدیریت منابع آب ایران و سخنگوی صنعت آب کشور نیز که در این نشست خبری حضور یافته بود، درباره خدمات دوساله دولت گفت: از زمانی که دولت شروع به کار کرد با حجم گسترده‌‌‌ای از پروژه‌‌‌های نیمه‌‌‌تمام مواجه بود که باید فکری به حال اینها می‌‌‌شد و به صورت منطقی انتظار می‌‌‌رفت از این طرح‌‌‌های گسترده و مختلف، بتوان برخی از طرح‌‌‌ها را به‌عنوان اولویت‌‌‌های اصلی انتخاب کرد. به موجب این موضوع، طرح‌‌‌هایی که نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتری داشتند در صورت داشتن اثربخشی لازم، در صدر معیارها برای تکمیل قرار گرفتند. زودبازده بودن این طرح‌‌‌ها نیز جزو معیارهای لازم برای قرارگیری در اولویت تکمیل بودند. در نهایت به همین سبب یک‌سوم طرح‌‌‌ها تکمیل شدند و حدود 52سد، 28شبکه آبیاری و زهکشی و 100پروژه آبرسانی شهری که به رفاه مردم وابسته است و تنش مدیریت تامین و توزیع آبی شهر‌‌‌ها از برنامه‌‌‌های بهره‌برداری‌شده وزارت نیرو در این مدت بوده‌‌‌اند. معمولا 800 تا900شهر با شدت بالای مشکلات آبی در تور بررسی‌‌‌های ما قرار می‌‌‌گیرند و آنها را از دید شدت و نوع مشکلات موجود بررسی می‌‌‌کنیم تا راه‌‌‌حل‌‌‌های لازم را ارائه کنیم. برای مثال یک شهر نیازمند چند کیلومتر خط لوله جدید است تا مشکل آبی آن حل شود.

بزرگ‌‌‌زاده در نمایشگاه روایت خدمات دولت سیزدهم، با بیان اینکه اکنون پنج‌ابرپروژه انتقال آب دریا برای تامین آب موردنیاز فعال هستند، اظهار کرد: این پروژه‌‌‌های بزرگ بخشی از نیازهای آبی مناطقی از کشور را تامین خواهند کرد و توسعه این ابرپروژه‌‌‌ها با کمک صنایع انجام می‌شود. یک خط آبی از دریای عمان برای استان‌‌‌های سیستان و بلوچستان و خراسان‌جنوبی و رضوی احداث می‌شود که این طرح 13‌درصد پیشرفت داشته است و 280میلیون مترمکعب شیرین‌سازی آب برای 30میلیون نفر در این طرح خواهیم داشت. پروژه خط انتقال آب برای استان‌‌‌های یزد و کرمان نیز 96‌درصد پیشرفت دارد که در سال گذشته خط دوم این طرح کلنگ‌زنی شد و 200میلیون مترمکعب آب شیرین شده و به فلات مرکزی منتقل می‌شود.

سخنگوی صنعت آب عنوان کرد: خط بعدی انتقال آب به استان اصفهان است که برای رفع مشکل کمبود آب در بخش صنعت خواهد بود و 400میلیون مترمکعب آب برای اصفهان شیرین‌سازی خواهد شد که در گام اول 200میلیون مترمکعب است.

وی با بیان اینکه طرح‌‌‌های تامین و انتقال آب از دریا تامین مالی خوبی دارد و اتفاقات خوبی در این زمینه خواهد افتاد، اظهار کرد: طرح‌‌‌های انتقال آب حدود یک‌میلیارد مترمکعب را تا پایان دولت سیزدهم منتقل می‌کند که در زاهدان مصمم هستیم تا پایان سال آینده به سرانجام برسد. در بخش آب طی سال‌های گذشته پروژه‌‌‌های زیادی تعریف شده و زمانی که دولت شروع به کار کرد با حجم پروژه‌‌‌های نیمه‌کاره مواجه بود.

از این مجموعه در شمار طرح‌‌‌های مختلف، تعدادی طرح را به عنوان طرح‌‌‌های اولویت‌‌‌دار مشخص کردیم. از انبوه این طرح‌‌‌ها تدوین معیار برای انتخاب طرح‌‌‌ها بود که در صدر معیارها برای غربال‌گری طرح‌‌‌ها معیار اثربخشی بود. هر طرحی که اثربخش است باید در اولویت قرار بگیرد.

بزرگ‌‌‌زاده یکی از اقدامات وزارت نیرو را تامین آب روستایی عنوان کرد و افزود: در گام نخست 10‌هزار روستا انتخاب شد که به 12‌هزار روستا افزایش یافت.

وی با اشاره به توجه دولت به پروژه‌‌‌های آبی، از رشد 45درصدی بودجه پروژه‌‌‌های آبی خبر داد و گفت: پروژه‌‌‌ها اولویت‌‌‌بندی شده‌‌‌اند و بودجه به سمت پروژه‌‌‌های اولویت‌‌‌دار هدایت شده است. دولت در کنار این پروژه‌‌‌ها، طرح‌‌‌های بهره‌‌‌برداری از آب‌‌‌های نامتعارف را در دستور کار دارد.

سخنگوی طرح‌های ملی بخش آب کشور با اشاره به پساب‌‌‌ها، بیان کرد: حداقل می‌‌‌توانیم روزی یک‌میلیارد مترمکعب آب به مصرف‌کنندگان صنعتی تحویل دهیم که در مقایسه با وضعیت فعلی بهره‌‌‌برداری ناچیزی از دریا داریم. بزرگ‌‌‌زاده مجموع ورودی آب به سدهای کشور را تا 5شهریورماه 38میلیارد مترمکعب اعلام و اظهار کرد: ذخیره آب نسبت به سال گذشته بهتر شده و در حال حاضر 8/ 23میلیارد مترمکعب است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان