در 7 نوامبر 2020 یک شهابسنگ 14 کیلوگرمی بر روی یک ملک خصوصی در اوپلاند در شمال استکهلم سقوط کرد. در دسامبر همان سال دو زمینشناس این شهابسنگ را پیدا کردند و در نهایت آن را به موزه ملی تاریخ طبیعی سوئد تحویل دادند.
با این حال مدتی بعد «یوهان بنزلستیرنا فون انگستروم»، مالک زمینی که در آن شهابسنگ افتاده بود، پیدا شد و پروندهای قضایی را برای تملک شهابسنگ به راه انداخت.
به گزارش یورونیوز، دادگاه ابتدا در دسامبر 2022 حق را به یابندههای شهابسنگ (آندریاس فورسبرگ و آندرس زترکویست) داد و استدلال کرد که این شهابسنگ بخشی از دارایی محسوب نمیشود و در واقع یک دارایی منقول بدون مالک است.
صاحب زمین اما به حکم صادره اعتراض کرد و درخواست تجدید نظر داد.
امروز اما دادگاه استیناف سویالاند اعلام کرد زمینی که شهابسنگ روی آن فرود آمده، حاوی آهن است و از آنجا که شهابسنگ نیز از آهن ساختهشده «نمیتوان شهابسنگ را به راحتی از آنچه معمولاً به عنوان دارایی (غیرمنقول) تلقی میشود تفکیک کرد.»
این دادگاه گفته است شهابسنگ «از موادی تشکیل شده که از قبل در زمین وجود داشتهاند» و به همین خاطر مالک زمین اجازه تملک آن را دارد.
قاضی رابرت گرین گفت که شهابسنگها یا تختهسنگهای فضایی را باید «بخشی از اموال غیر منقول، درست مانند سنگهای دیگر، در نظر گرفت حتی اگر به طور شهودی احساس شود که شیءای خارجی و بیگانه برای زمین است.»
در حکم دادگاه آمده است: «قانون سوئدی موسوم به ‘Allemansraetten’ ممکن است به هر کسی اجازه پرسه زدن آزادانه در سوئد را به شرط احترام به طبیعت و حیوانات بدهد، اما به کسی این حق را نمیدهد که یک شهابسنگ را از ملک شخص دیگری بردارد.»
یابندهها پیشتر ادعا کرده بودند توافقی وجود دارد که به آنها اجازه میدهد تملک شهابسنگ را در اختیار بگیرند. با این حال دادگاه تجدید نظر گفته است که هیچ مدرکی دال بر چنین معاملهای وجود ندارد.
هنوز مشخص نیست که آیا زمینشناسان به دادگاه عالی سوئد شکایت خواهند کرد یا خیر.