امروزه با توجه به تغییر شیوه زندگی و مشغله زیاد افراد الگوی مصرف غذایی هم به سمت فست فودها متمایل شده است. در این بین ژامبون کالباس و بیکن جایگاه خاصی در سبد غذایی افراد دارند. در این مطلب قصد داریم به بررسی تفاوت ژامبون کالباس و بیکن بپردازیم. با ما همراه باشید.
تفاوت ژامبون کالباس و بیکن
امروزه با توجه به تغییر شیوه زندگی و مشغله زیاد افراد الگوی مصرف غذایی هم به سمت فست فودها متمایل شده است. در این بین فراورده های گوشتی مثل سوسیس، ژامبون کالباس، بیکن و … به عنوان قدیمی ترین و پرمصرف ترین فست فودها در سبد غذایی مردم جای دارند.

ژامبون کالباس و بیکن دو نوع گوشت خشک شده پرطرفدار هستند که برای تهیه غذاهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. ژامبون کالباس از گوشت گاو یا گوسفند بعد از اضافه کردن ادویه های مختلف تهیه می شود. بیکن از گوشت خوک و بعد از برش دادن به شکل نوارهای خشک تهیه می شود.
در کشورهای اسلامی به ویژه ایران که مصرف گوشت خوک حرام است، بیکن از گوشت مرغ، گوساله و بوقلمون تهیه می شود. در این مطلب قصد داریم شما را با تفاوت های ژامبون کالباس و بیکن آشنا نماییم. البته قبل از آن با مفهوم هر یک از این دو واژه ابتدا آشنا می شوید.

ژامبون کالباس چیست؟
ژامبون یک اصطلاح فرانسوی است که به نوعی فراورده گوشتی اطلاق می شود که از گوشت ران حیوانات فراوری شده به صورت ساده یا دودی پخته شده و به آن مواد نگهدارنده و نمک اضافه می شود. در ایران به کالباس های با درصد گوشت بیش از هفتاد، ژامبون کالباس گفته می شود.
بیکن چیست؟
بیکن در حقیقت گوشت خوک نمک سود شده می باشد که به شکل دودی یا خشک فراروی می شود. معمولا بیکن در کنار انواع غذا سرو می شود و یک خوراک اصلی محسوب نمی شود. بیکن از برش های مختلف معمولا شکم یا بخش های کمتر چرب کمر خوک تهیه می شود.

امروزه در کشورهای اسلامی بیکن ها با گوشت مرغ، گوساله و بوقلمون درست می شود. از بیکن تازه می توان برای مدت ها در هوای خنک نگهداری کرد ولی برای مصرف به پخته شدن و حرارت دیدن نیاز دارد. بیکن به عنوان یک غذای فرعی در صبحانه، ناهار و شام همراه با گوجه فرنگی و سایر طعم دهنده ها یا داخل سالاد استفاده می شود.
ژامبون کالباس و بیکن چه تفاوت هایی دارند؟
ژامبون کالباس و بیکن در موارد زیر با هم فرق دارند:
طعم متفاوتی دارند.
ژامبون کالباس به علت استفاده از گوشت قرمز و ادویه های متفاوت مثل سیر، فلفل سیاه و کمی شیرینی، طعم تند و شیرینی دارد. در حالی که بیکن به خاطر استفاده از گوشت و ادویه هایی مثل نمک، فلفل سیاه و گاهی مواقع شیرین، طعم تند؛ شور و دودی دارد.
به طور کلی مزه بیکن شور و دودی است. طعم آن به علت نمک سود کردن و دودی کردن گوشت می باشد. علاوه بر طعم شور و دودی، بیکن گاهی دارای طعم شیرین ملایمی هم می باشد که به خاطر استفاده از شکر در فرایند پخت به روش خشک است.

کاربرد متفاوتی دارند.
ژامبون کالباس و بیکن در غذاهای مختلفی استفاده می شوند ولی مصرف متفاوتی دارند. ژامبون کالباس بیشتر در ساندویچ و پیتزا مورد استفاده قرا رمی گیرد و به عنوان یک ماده غذایی قابل خرد کردن مصرف دارد. در حالی که بیکن برای سرخ کردن، پخت ماهی، سالاد، ساندویچ و سایر غذاها استفاده می شود و بیشتر برای تزیین و تغلیظ طعم غذا کاربرد دارد.
میزان چربی متفاوتی دارند.
میزان چربی ژامبون کالباس و بیکن با هم فرق دارد. در ژامبون کالباس چربی خیلی کمتری نسبت به بیکن وجود دارد. به این خاطر که گوشت قرمزی برای تهیه ژامبون به کار می رود که چربی کمی دارد. بیکن ولی چربی بیشتری دارد.
درجه سلامتی متفاوتی دارند.
مصرف بیش از حد ژامبون کالباس و بیکن سلامتی را به خطر می اندازد. این دو ماده غذایی دارای میزان زیادی نمک، چربی و کلسترول هستند. ولی از آن جا که ژامبون کالباس چربی کمتری دارد برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند یا دچار سطح کلسترول بالا هستند مناسب تر است.

بیکن برای افرادی که به دنبال افزایش وزن هستند گزینه مناسبی محسوب می شود.
در فرم ظاهری تفاوت دارند.
ژامبون کالباس به شکل برش های نازک تهیه می شود. در حالی که بیکن به صورت برش های باریک و بلند درست می شود.
روش پخت متفاوتی دارند.
در پخت ژامبون کالباس از شیوه های مختلف پخت مثل سرخ کردن، پخت در فر یا پخت در آب استفاده می شود. در حالی که بیکن فقط با روش سرخ کردن پخته می شود.
کاربرد مصرف متفاوتی دارند.
ژامبون کالباس برای ساندویچ، پیتزا و سالادها بیشتر مصرف دارد ولی بیکن به عنوان یک صبحانه سنتی در کنار تخم مرغ، نان تست و خورش جوجه کباب استفاده می شود.

نکاتی برای مصرف سالم تر ژامبون کالباس و بیکن
هر چند مصرف ژامبون کالباس و بیکن بر اساس تاثیراتی که می تواند بر سلامت انسان داشته باشد چندان توصیه نمی شود ولی اگر با روش های سالم تر و صحیح تر از این مواد غذایی استفاده شود سلامتی کمتر تهدید می شود.
ارزش غذایی ژامبون کالباس و بیکن فرق دارد. هر چند هر دو منبع پروتئین محسوب می شوند. بیکن میزان چربی و کلسترول بیشتری دارد. از سویی ژامبون کالباس میزان بیشتری نمک دارد که مصرف بیش از حد آن سبب بروز بیماری های قلبی عروقی می گردد.
برای انتخاب بهترین گزینه بین ژامبون و بیکن باید مطابق نیازهای خود از نظر ارزش غذایی و مزه دلخواه اقدام کرد. ضمنا به جای استفاده از این مواد غذایی در وعده اصلی، بهتر است به عنوان میان وعده طی روز استفاده شوند.

جمع بندی
در مجموع ژامبون کالباس و بیکن در مفهوم، طعم، کاربرد، میزان چربی و درجه سلامتی با یکدیگر فرق دارند. به منظور حفظ سلامتی بهتر است مصرف این دو ماده غذایی به میزان معقول و همراه با یک رژیم غذایی سالم و متعادل صورت گیرد. توصیه می شود از انواع کم چرب و کم نمک این دو ماده غذایی استفاده کنید.
ژامبون کالباس و بیکن می توانند به عنوان یک منبع پروتئینی و افزودنی به غذاها اضافه شوند. به جهت انتخاب بهترین گزینه برای نیازهای خود، بهتر است بر اساس مواد تشکیل دهنده و میزان سلامتی این مواد غذایی دست به انتخاب بزنید.
همچنین پیشنهاد می شود از مقالات طرز تهیه بیکن با انواع گوشت حلال و طرز تهیه ژامبون گوشت بازدید تا فست فودهای خوشمزه ای را امتحان کنید.