سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
درس سیاست کرباسچی به ظریف
غلامحسین کرباسچی، فعال اصلاحطلب و از مشاهیر این جریان سیاسی اخیراً در دو استوری اینستاگرامی پیرامون حواشی معرفی فهرست وزرای پزشکیان به مجلس شورای اسلامی نوشت: پزشکیان میتوانست با معرفی چهرههای تند اصلاحات برای مردم خودشیرینی کند...و بعد از کلی درگیری و کش و قوس فراوان و معطل ماندن کارهای وزارخانهها در نهایت –با اصرار- همین لیست فعلی را معرفی کند و رأی بگیرد و مردم هم راضی باشند.
او میافزاید: موضوع مهم، شخص رئیسجمهور و معاون اول میباشند که باید حافظ و نگهبان شعارها و وعدههای انتخاباتی پزشکیان باشند تا با همین کابینه به اجرا برسد.
به گزارش کانال تلگرامی امتداد، کرباسچی همچنین خطاب به پزشکیان مینویسد:
"حال این شما هستید که پاسخگی وعدههایتان خواهید بود نه وزرا و معاونین و... لذا ما همچنان شخص جنابعالی و کابینه شما را حمایت میکنیم تا بتوانید پاسخگوی وعدههایتان باشید. ما به وزرا رأی ندادیم و به رئیسجمهور رأی دادیم و ایمان داریم شما به وعدههایتان عمل خواهید کرد. "
*در کنار کرباسچی؛ سایر اصلاحطلبان نجیب هم به جای استعفا یا انتقادات شداد و غلاظ اما از پزشکیان و فهرست معقول وزرای او حمایت کردهاند.
و این رسم عقلانیت و سیاستورزی صحیح است که افراد علیرغم انتقادات و نظرات فردی اما صلاحدید و انتخاب رئیسجمهور را نیز به رسمیت بشناسند و فیالنهایه پذیرای نظر او در چینش کابینه و مردان ستادیاش باشند.
این رفتار را باید در مقابل استعفای ظریف در اعتراض به چینش کابینه و نیز انتقادات تند برخی اصلاحطلبان از پزشکیان دید و بیشتر به کنه معرفتی آن پی برد.
ما قبل از این نیز در وبلاگ مشرق تأکید کرده بودیم که راه صلاح و فلاح دکتر پزشکیان و دولت او از مسیر کار کردن و تعامل با "اصلاحطلبان نجیب" میگذرد و مادام که پزشکیان در چینش مدیران و توجهات سیاسی به سمت نجبا میل کند؛ میتواند از پرتگاههای سیاسی دور بماند.
***
یک سؤال مهم از چپهای منتقد کابینه
اسامی وزرا یا عملکرد کابینه؛ برای مردم کدامیک اهمیت دارد!؟
اسماعیل گرامیمقدم، از فعالان اصلاحطلب در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایسنا درباره کابینه پزشکیان و انتقادات برخی اصلاحطلبان گفته است:
"باید منتظر رای اعتماد مجلس به وزرا و در ادامه منتظر عملکرد کابینه باشیم. اگر کابینه توانست مشکلاتی که اشاره کردم را حل کند، انتقادات کاهش می یابد و دیگر برای مردم خیلی اهمیت ندارد وزرا از چه جریان های سیاسی هستند. اگر تشکیل کابینه ائتلافی و حضور برخی وزرا از جریان رقیب پزشکیان منجر به کاهش مشکلات و فشار به مردم شود، حتما تشکیل کابینه ائتلافی ارزشش را دارد. [1]
*اگر در چینش کابینه؛ حق و انتخاب اصلی با رئیسجمهور منتخب است؛ پس انتقادات هرگز نباید رهزن فهرست پیشنهادی وزرا شود و منتقدین بایستی در سرجمع انتقاد خود به این فهرست اما حق رئیسجمهور را به رسمیت بشناسند.
ضمن اینکه گفتههای گرامیمقدم کاملا درست به نظر میرسد و اگر کابینه پیشنهادی پزشکیان یک کابینه کارآمد باشد؛ کیستی وزرا دیگر هیچ اهمیتی نخواهد داشت.
حقیقتی که البته به نظر میرسد افراد بیهنر و سیاستبازان با آن معارضاند و از آنجا که به پست و مناصب دولت جدید به چشم شرکت سهامی مینگرند؛ بدون هیچ توجهی به 2 مسئله مهم "کارآمدی و حق رئیسجمهور در اَرِنج کابینه" صرفا انتقاد میکنند چون پست و سمتها به آنها یا به رفقایشان نرسیده است.
در بحث مهم بودن کارنامه به جای افراد بایستی تأکید کرد که کاربرد اصلی این مفهوم برای خواص سیاسی و مردم جامعه است اما "نمایندگان مجلس" باید حتما وجود کارآمدی و احتمال بالای موفقیت در وزرای پیشنهادی را احراز کنند.
به دیگر سخن اینکه نماینده اگرچه باید در آینده نیز به کارنامه افراد و رأی اعتماد خود حساس باشد اما در وضعیت امروز هم وظیفه دارد که با ابزار "خوانش کارنامه"، مطالعه سوابق و نگاه به برنامه وزرای پیشنهادی؛ رأی اعتماد خود را بر احتمال بالای کارآمدی در هریک از وزرا مبتنی کند.
***
مردم گوشت گران داخلی را نمیخرند!
منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور در گفتوگو با ایلنا درباره آخرین وضعیت عرضه گوشت قرمز در کشور گفته است: در حال حاضر انواع گوشت قرمز گوسفند و گوساله گرم و منجمد وارداتی و تولید داخل در بازار متناسب با تقاضای مردم عرضه میشود و بیشترین تقاضا برای گوشتهای وارداتی وجود دارد زیرا گوشت تولید داخل همچنان با فاصله زیادی گرانتر از گوشت وارداتی است...گوشت تولید داخل امروز به عنوان گوشت گران در بازار عرضه میشود و تنها سه دهک اول جامعه میتوانند این گوشت را تهیه کنند.
او همچنین با اشاره به هزینههای بالای تولید برای دامداران تصریح میکند: چون تقاضا برای گوشت تولید داخل کاهش یافته و مردم به دلیل قیمت مناسب گوشتهای وارداتی به این گوشت روی آوردهاند تولیدکنندهای که گوشت را نسبت به گوشت وارداتی گران تولید میکند مجبور است آن را ارزان بفروشد و متضرر شود در پی این ضرردهی دامداران از بیشتر استانها به وزارتخانه نامه زدهاند که با مازاد دام سنگین روبهرو هستند و باید راهکاری برای آن اندیشیده شود.
پوریان تأکید کرده است که دولت میتواند با بر عهده گرفتن بخشی از هزینههای تولید این دام به تقویت تولید داخلی گوشت که 97 درصد بازار آن در اختیار بخش خصوصی است کمک کند!
این مقام مسئول در بخش دیگری از صحبتهای خود در پاسخ به پیشنهاد ممنوعیت واردات گوشت نیز اذعان کرده است: وابستگی کامل به تولید داخل ما را با جهشهای قیمتی روبهرو میکند و واردات برای تامین نیاز شش دهک پایینی جامعه که بیشترین جمعیت کشور را تشکیل میدهد لازم است زیرا خرید گوشت قرمز 500 هزار تومانی هزینه سنگینی را به این جمعیت تحمیل میکند.[2]
*در مصاحبه مذکور نکات اقتصادی مهمی پیرامون بازار کالا و خدمات ایران وجود دارد...
از جمله اینکه "برخی تولیدکنندگان داخلی به هیچ قیمتی حاضر به دست کشیدن از سود بالا نیستند، توقع عدهای اینست که دولت وارد بازاری که 97 درصد آن خصوصی است بشود و از کیسه بیتالمال هزینههای تولید را جبران کند، به قدری بلبشو و بینظارتی در بازار ایران بیداد میکند که به محض ممنوعیت واردات؛ مردم میمانند و گوشت گرانی که البته دچار جهش قیمتی هم میشود" و...
نکات پیش گفته در حالی است که همه میدانیم در برخی نقاط کشور قیمت گوشت تولیدی به دلیل نبود نگاه "سودآوری ویژه" بسیار پایین است و جذابیت سود پرورش دام در ایران به دلیل نبود نظارت بر بازار و فراوانی امکانات تولید بسیار بالاست.
ضمن اینکه باز همه میدانند که در جریان تولید اقلام مورد نیاز مردم در بخش خصوصی؛ به دلیل ناکارآمدی و حاتمبخشی برخی دولتها از کیسه بیتالمال؛ به محض افزایش هزینههای تولید (که یک رخداد همیشگی در کار اقتصادی است) میتوان فیالفور به دولت نامه نوشت و مطالبه یارانه و یا تأمین هزینه کرد!
ما قضاوت درباره آن نکات و این دانستهها را بر عهده مخاطبان محترم میگذاریم و تأکید میکنیم که راه درمان درد این گرانیهای بیقاعده و این بازار سرِ خود و بیحکمران؛ صرفا و فقط نظارت کارای دولت بر بازار و قیمتهاست.
گفتنیست در ایام دولت آقای روحانی که قیمت گوشت در مقطعی به هرکیلو 90 هزار تومان رسید؛ خبرنگار صداوسیما در گزارشی تحقیقی و میدانی با رصد زنجیره تولید و توزیع گوشت اثبات کرد که قیمت گوشت با لحاظ سود همه ارکان تولید و توزیع باید 50 هزار تومان باشد اما 40 هزار تومان گرانتر به دست مردم میرسد!
به نظر میرسد سود 40 هزار تومانی آن روز، امروز به چند برابر رسیده باشد...
***
1_ isna.ir/xdRFRT
2_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1516148