تغذیه مناسب در دوره ترک اعتیاد کمک می کند تا مواد مغذی، انرژی بدن را تامین کند و این دوره با سختی کمتری طی شود. در این مطلب پیرامون بهترین تغذیه در دوره ترک اعتیاد صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
بهترین تغذیه در دوره ترک اعتیاد
روی آوردن به یک ماده مخدر و پر از وابستگی به تدریج بدن را با کمبود املاح و مواد مغذی روبرو می کند. از این رو در دوره ترک یا بهبود اعتیاد، تغذیه مناسب اهمیت زیادی دارد. حتی پس از پروسه ترک اعتیاد نیز در صورت عدم رعایت تغذیه اصولی ممکن است فرد مجددا به مصرف ماده اعتیاد آور روی آورد و روند درمانی خود را رها سازد.
در این مطلب تصمیم گرفتیم در مورد بهترین تغذیه در دوره ترک اعتیاد صحبت کنیم. تغذیه مناسب و اصولی احساس بهتری در فرد ایجاد می کند زیرا انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می کند. همچنین با تقویت و ترمیم بافت ها سیستم دفاعی بدن فرد را هم تقویت می بخشد.
تغذیه در زمان ترک اعتیاد چه تاثیراتی دارد؟
در مدتی که فرد اعتیاد دارد معمولا اندام های حیاتی به علت سوء مصرف مواد مخدر یا الکل آسیب دیده است. تغذیه سالم مواد مغذی مورد نیاز برای ترمیم بافت های آسیب دیده را در اختیار بدن می گذارد. پژوهش ها نشان می دهد تغییر رژیم غذایی ساختار مغز را از لحاظ شیمیایی و روانی تغییر داده و بر رفتار فرد هم تاثیر می گذارد.
در ضمن مصرف برخی مواد غذای موجب افزایش تولید انتقال دهنده های عصبی کلیدی مثل سرتونین شده که منجر به بهبود خلق و خو هم می شود. از این رو در دوران بهبود اعتیاد بایستی غذاهایی استفاده که سبب بهبود وضعیت جسمی و روحی بیمار گردد.
رژیم غذایی مغذی به بدن کمک کرده تا مواد مغذی لازم جهت ترمیم آسیب ها را دریافت نموده و عملکرد بهتری ارائه شود. از سویی تغذیه سالم، با بهبود خلق و خوی بیمار سلامت عمومی فرد را نیز بهبود می بخشد. این بهبود در اکثر موارد احتمال بازگشت اعتیاد را می کاهد.
در مقابل عادت غذایی نامناسب، وضعیت بیمار را بدتر کرده و زمینه برای بازگشت اعتیاد فراهم می شود. برخی از بیماران با احساس گرسنگی آشنا نبوده و آن را با میل به مواد مخدر اشتباه می گیرند. از این رو برای آرامش بخشی این احساس ناخوشایند مجددا به مواد مخدر روی می آورند.
تنها راهکار جلوگیری از این خطرات احتمالی و بازگشت به اعتیاد، تغذیه مناسب و اصولی است.
آیا اعتیاد منجر به سوء تغذیه می شود؟
باید گفت اصلی ترین عارضه ناشی از اعتیاد سوء تغذیه است. فرد بیمار به علت تغذیه نامناسب دچار سوء تغذیه می شود. از آن جا که مواد مخدر و الکل به بدن اجازه جذب مواد مغذی را نمی دهند، سوء مصرف مواد احتمال سوء تغذیه را نیز بیشتر می کند.
بیشتر افراد بیمار نیازهای تغذیه ای خود را نادیده گرفته و برای تسکین دردهای جسمی و روحی خود به دارو متکی می شوند. معتادان نمی توانند بین علائم گرسنگی و دیگر علائم حسی تمایز احساس کنند. ضمنا در دوره ترک اعتیاد بیمار نمی تواند گرسنگی را از علائم ترک تشخیص دهد.
بنابراین کاهش یا افزایش وزن نگرانی اصلی بیشتر بیمارانی است که در حال ترک می باشند. برخی از این افراد به علت سوء تغذیه شدیدا لاغر می شوند و برخی به علت تلاش برای جایگزینی دارو با غذا چاق می شوند. شایان ذکر است هر دارویی مشکلات خاص خود را به همراه دارد.
بهترین رژیم غذایی برای افراد در حال ترک اعتیاد
از جمله بهترین مواد غذایی که افراد در دوره ترک اعتیاد و پس از آن باید در رژیم غذایی خود قرار دهند عبارت است از:
1. انواع کربوهیدرات
در صورتی که کربوهیدرات کافی استفاده نشود، بخش های مختلف بدن نمی تواند عملکرد درستی داشته باشند و قند خون نوسان پیدا می کند. این اختلالات موجب تحریک پذیری، افسردگی و اضطراب می گردد. منابع سالم کربوهیدرات که در دوره بهبود اعتیاد و پس از آن باید استفاده شود عبارت است از:
- لبنیات کم چرب
- ساندویچ صبحانه
- نان سبوس دار
- سیب زمینی
- میوه هایی مانند پرتقال، انبه، موز، سیب
- لوبیا و آجیل ها
تغذیه در دوران ترک اعتیاد باید حاوی کربوهیدرات برای سم زدایی بدن باشد تا از اختلالات خواب و افسردگی جلوگیری گردد. هوس کربوهیدرات اغلب با میل به مواد مخدر اشتباه گرفته می شود.
2. انواع فیبر
فیبر یک نوع خاص از کربوهیدرات می باشد. فیبر بر خلاف سایر کربوهیدرات ها به انرژی تبدیل نمی شود. فیبر بدون هضم از بدن دفع می گردد. فیبر سبب تنظیم قند خون شده و کلسترول را کاهش می دهد. همچنین با حرکت مواد غذایی گوارش را تسهیل می کند. منابع سالم فیبر در رژیم غذایی دوران بهبود اعتیاد و بعد از آن عبارت است از:
- جو دوسر
- آجیل ها و لوبیا
- نان گندم
- برنج قهوه ای
- سیب
- گوجه فرنگی و هویج
- سبزیجات
قابل ذکر است عدم مصرف فیبر کافی منجر به خطر افزایش قند خون، کلسترول و یبوست می گردد.
3. پروتئین ها
پروتئین ها و اکثر هورمون ها از اسیدهای آمینه تشکیل می شوند. هورمون ها و مواد شیمیایی بر خلق و خو تاثیر می گذارند. افرادی که پروتئین کافی استفاده نمی کنند، اسید آمینه کافی دریافت نکرده در نتیجه هورمون های کمتری در بدن تولید می شود.
کاهش سطح هورمون منجر به احساس ناراحتی، عصبانیت و اضطراب می گردد. منابع سالم پروتئینی خوب برای دوره ترک اعتیاد و بعد از آن عبارت است از:
- تخم مرغ
- مرغ و ماهی
- آجیل و لوبیا
- لبنیات کم چرب
پروتئین سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شده تا قدرت مقابله با بیماری و عفونت ها افزایش یابد. بیشتر داروهایی که در این مدت استفاده می شود سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و مصرف کم پروتئین هم موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نسبت به قبل می شود.
4. ویتامین ها و مواد معدنی
هر چند نیاز بدن به ریز مغذی ها بسیار نیست ولی کمبود ویتامین و مواد معدنی عوارض مختلفی به دنبال دارد. کمبود آهن و ویتامین های گروه ب علائمی نظیر افسردگی، خستگی و اختلالات خواب را سبب می شود. منابع سالم ویتامین و مواد معدنی در دوران ترک اعتیاد و پس از آن شامل موارد زیر است:
- نخود فرنگی
- انواع بذر
- میوه ها
- نان تست صبحانه یا نان سبوس دار
- بادام زمینی
- انواع بذر
- محصولات لبنی
- سبزیجات
غذاهای سرشار از ویتامین سبب سم زدایی بدن می شود و عملکرد بدن را بهبود می بخشد. تغذیه مناسب و اصولی برای ترک اعتیاد باید شامل مقادیر مناسبی از میوه، سبزیجات و غلات کامل باشد.
در پایان این مطلب همچنین می توانید برای اطلاع از روش های تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد و پیشگیری از اعتیاد با کلیک روی لینک ها از این مقالات نیز بازدید نمایید.