عصر ایران- مسعود پزشکیان همچون اسلاف خود به تاجیکستان سفر کرده هر چند که توجهها بیشتر به سفر بعدی او به مسکو برای امضای توافقنامۀ 20 ساله با روسیه است.
از زمان استقلال تاجیکستان در سال 1370 خورشیدی تمام رییسان جمهوری ایران به شهر دوشنبه سفر کردهاند اما رکورد در اختیار محمود احمدینژاد است که طی 8 سال ریاست جمهوری به جز سالهای 84 و 92 در سالهای دیگر 6 بار به تاجیکستان رفته است.
حسن روحانی و ابراهیم رییسی هم هر یک دوبار ه تاجیکستان رفته اند. روحانی در سال های 93 و 98 و ابراهیم رییسی هم سالهای 1400 و 1402.
اولین رییس جمهوری ایران که به تاجیکستان رفت هاشمی رفسنجانی بود که فروپاشی اتحاد شوروی و استقلال تاجیکستان در دومین سال ریاست جمهوری او رخ داد ولی در آخرین سال (1376) به این کشور سفر کرد.
سید محمد خاتمی هم در سال های 81 و 83 رفت و حالا نوبت رییس جمهور پزشکیان است که به کشوری برود که از آن به عنوان خانۀ شعر و زبان فارسی یاد میشود و به عنوان عضوی از پیکره ایران بزرگ فرهنگی شناخته میشود.
حمایت ایران از یک جنبش اسلامی (کبیری) موجب سردی نسبی رابطه و مخالفت تاجیکستان با عضویت ایران در شانگهای شده بود که به اتفاق آرا نیاز داشت. در سال 1400 مشکل حل شد و فردای تنفیذ ابراهیم رییسی بود که علی شمخانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی از پذیرش عضویت ایران در سازمان شانگهای خبر داد و اگرچه هنوز دولت جدید مستقر نشده بود به حساب دولت آقای رییسی گذاشته شد.
تاجیکستان شریک ایران در آسیای مرکزی است و داعش خراسان تهدید مشترک دو کشور است.
تاجیکستان فضای مناسبی برای سرمایه گذاری دارد. از امکانات از دست رفته این کشور برای ایران دریاچه های بی نظیر آب شیرین است که اوایل استقلال با انتقال آن به خراسان موافق بودند ولی بعدتر پی بردند که جای گزینی ندارد و نه به ایران و نه کشور دیگری آب شیرین و گوارای خود را منتقل و صادر نکنند.