*********
امروز یکشنبه، دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط برگزار میشود؛ در این دور از مذاکرات نسبت به دور سوم، تغییراتی جدی در مواضع واشینگتن ایجاد شده است.
روزنامههای اصلاحطلب با نگاهی به ایجاد یک روزنامه برای رسیدن به توافق به سراغ مذاکرات رفتهاند، روزنامه آرمان ملی در گزارشی با عنوان « دور چهارم جدال دیپلماتیک تهران و واشینگتن» مینویسد:
مذاکرات امروز در مسقط اگرچه با تهدیدها و فشارهای تازه آمریکا همراه است، اما همچنان روزنههایی از دیپلماسی را باز نگاه داشته است. توافق موقت میتواند گزینهای برای عبور از مرحله خطرناک کنونی باشد؛ مرحلهای که هم تهدید به فعالسازی مکانیسم ماشه در آن جدی است، و هم بازگشت به میز مذاکره دشوارتر از همیشه. بهنظر میرسد ایران با فعالسازی همزمان دو مسیر: گفتوگوهای مستقیم در مسقط و رایزنیهای غیرمستقیم از طریق بازیگرانی چون عربستان، میکوشد بازی را از زمین صفر و صد خارج کند تا در شرایط بهتر توافقی جامع بین ایران و آمریکا ایجاد شود.
این روزنامه در ادامه نوشته است:
با مواضع جدید آمریکا، ابتدا چنین بهنظر میرسید که مذاکرات در بنبست کامل قرار گرفته، چرا که ایران بارها تأکید کرده از حق غنیسازی با غنای 3.67 درصد عقبنشینی نخواهد کرد. اما تجربه سالهای گذشته نشان داده که حتی در بنبستهای شدید، پیشنهادهای جایگزین مسیر مذاکرات را دوباره باز کردهاند.

روزنامه اعتماد نیز خواهان تفاهمی از جنس توافق موقت شده و نوشته است:
فضای تعلیق فعلی به هیچ عنوان به نفع کشور نیست. مذاکرات یا به نتیجه میرسد یا بینتیجه خواهد بود، اما نباید اقتصاد و نظم و نظامات بازارهای ایران را تحتالشعاع مذاکرات قرار داد. باید این فضای تعلیق جای خود را به فضای پویایی بدهد که نهایتا به نفع مذاکرهکنندگان عمل کند. نهایتا همه باید نسبت به تحولات آینده خوشبین باشیم و امیدوار باشیم که منافع ملیمان از بطن گفتوگوها محقق میشود. در عین حال باید برای وقوع هر احتمالی آمادگی لازم وجود داشته باشد.

در روزهای اخیر مأموریت جدید محافل خبری غربی- صهیونیستی مبنی بر انتشار اخبار انحرافی از مذاکرات رفع تحریمها با ادعای دستیابی ایران و امریکا به یک «توافق موقت» کلید خورده است.
البته برای کسانی که سابقه مذاکرات هستهای را پیگیری میکنند، طرح «توافق موقت» ایده جدیدی نیست. اندیشکده مرکز امنیت نوین امریکا (سی. اِن. اِی. اس) در تاریخ 13 مرداد 1399 در مقاله «تعامل مجدد با ایران» از طرحی رونمایی کرد که تا حد زیادی به مفاد همین توافق موقت نزدیک بود. از این طرح با عنوان «توقف و عقبگرد» یادشده بود.
بی تردید انتشار اخباری از مذاکرات در روزهای اخیر با ادعای دستیابی ایران و امریکا به یک «توافق موقت» به صورت انحراف سازی کلید خورده است.
بررسی یادداشتهای تولیدشده در اندیشکدههای غربی تا حد خوبی از ابعاد و مفاد طراحیشده از سوی امریکا برای توافق موقت پردهبرداری میکند. طرح توافق موقت به معنای کشتی گرفتن با خوکها و شطرنجبازی کردن با هوش مصنوعی بهصورت همزمان است. انگلیسیها ضربالمثلی دارند و میگویند یک دیپلمات وقتی میگوید «بله» معنای آن «خیر» است!