کتوراش از عوارض جانبی رژیم کتوژنیک می باشد که به آن بثورات کتو هم اطلاق می شود. در ادامه بیشتر در مورد این که کتوراش چیست و چه علائمی دارد آشنا می شوید. همچنین به روش های درمان این عارضه هم پرداخته می شود.
کتوراش چیست؟
کتوراش یا پِروریگو پیگمنتوزا بثورات قرمز و خارش داری است که با برآمدگی هایی شبیه تار عنکبوت بروز می کند و از عوارض جانبی رژیم کتوژنیک می باشد. به کتوراش، بثورات کتو هم اطلاق می شود. رژیم کتوژنیک یا رژیم کتو یک رژیم کم کربوهیدرات با چربی زیاد و پروتئین متوسط است.

در نبود گلوکز، بدن انسان برای تامین انرژی به استفاده از چربی روی آورده و این موضوع موجب چربی سوزی و کاهش وزن فرد می شود. همزمان با هر تغییری در رژیم غذایی عوارض ناخواسته ای هم ممکن است بروز کند. از جمله عوارض رژیم کتوژنیک، خستگی، آشفتگی ذهنی و کتوراش یا خارش پوستی است.
در ادامه مطلب در مورد این که کتوارش چیست و چه علائمی دارد بیشتر صحبت می کنیم. همچنین به درمان آن نیز اشاره می شود. بثورات خارش
کتوراش چه علائمی دارد؟
کتوراش یا بثورات کتو یک بیماری نادر و التهابی پوست می باشد که با قرمزی و خارش اطراف تنه و گردن مشخص می شود. این عارضه در خانم های آسیایی بیشتر دیده می شود. کتوراش با علائم خارش، قرمزی، لکه های قرمز یا سفید و لکه های قهوه ای تیره، معمولا در قسمت فوقانی کمر، قفسه سینه بازو، شکم و حتی پاها مشخص می گردد.

این التهاب پوستی در هر فردی ممکن است بروز یابد ولی معمولا در خانم ها بیشتر از آقایان ایجاد می شود. لکه های قرمز و خارش دارد در قسمت بالای کمر، قفسه سینه و شکم ایجاد شده و نقاط قرمز یا پاپولیس که شبیه تار عنکبوت هستند نیز دیده می شود. وقتی لکه های از بین می روند یک بافت قهوه ای تیره بر جای می ماند.
کتوراش همچنین سبب خشکی پوست و پوسته پوسته شدن می شود. ضمنا پوست ممکن است تحریک شده و قرمز گردد.
علت بروز کتوراش چیست؟
مطالعات روی ارتباط بین رژیم کتو و بروز کتوراش به طور محدود صورت گرفته است. با این وجود برخی مطالعات ارتباط بین رژیم کتوژنیک و بروز بثورات کتو را تایید نموده است. هنوز از علت دقیق بروز این عارضه اطلاعی در دسترس نیست ولی بین سندرم شوگرن، بیماری استیلز و عفونت اچ پیلوری باکتری با بروز کتوراش ارتباط وجود دارد.
در حقیقت ارتباط خیلی قوی بین کتوز در بدن و بروز این عارضه پوستی هست. از این رو آن را کتوراش نامیده اند. کتوز معمولا در اثر محدودیت شدید کربوهیدرات غذایی یا در هنگام دیابت بروز می یابد. اگر کتوز همزمان با قند خون بالا روی دهد مثل وقتی که به فرد دیابتی انسولین نرسد سبب وضعیت خطرناک کتو اسیدوز شده و می تواند به کما یا مرگ منجر گردد.

در مطالعات مختلف، بروز کتوراش در افرادی که رژیم های بسیار کم کربوهیدرات داشته اند مشاهده شده است. البته عواملی مثل نور خورشید، تعریق، گرمای زیاد، مواد آلرژی زا و خراش پوستی نیز می توانند به کتوراش منجر شوند.
باید گفت کتوراش نوع نادری از التهاب پوستی است که ممکن است در هر جای بدن ظاهر شود. این بثورات شبیه درماتیت تماسی یا واکنش آلرژیک هستند. با این وجود کتوراش با تغییر رنگ قهوه ای پوست بعد از فروکش کردن التهاب تشخیص داده می شود.
علاوه بر کتوز عوامل زیر نیز در بروز کتوراش دخیل هستند:
- اگزما
- بی اشتهایی عصبی
- دیابت
- سایش لباس به پوست
- کاهش وزن سریع
- تعریق
عوامل خطر کتوراش کدامند؟
از جمله عوامل خطر برای عارضه کتوراش عبارت است از:
- افراد با سابقه بثورات پوستی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کتوراش می باشند.
- برخی داروها می توانند خطر ابتلا به کتوراش را تشدید کنند.
- افرادی که آلرژی دارند احتمالا بیشتر در معرض خطر کتوراش هستند.
تشخیص و درمان کتوراش
پزشک برای تشخیص کتوراش سابقه پزشکی شما را سوال می کند و با مشاهده علائم نظر قطعی را می دهد. ضمنا ممکن است از شما در مورد هر عاملی که شما را مستعد کتوراش می کند مثل تغییر رژیم غذایی با کربوهیدرات سوال نماید.

کتوراش می تواند از چند هفته تا یک ماه زمان ببرد. ضمنا سرعت آشکار شدن آن بعد از شروع رژیم کتوژنیک در افراد مختلف فرق دارد. برخی ممکن است بعد از 6 روز بثورات را تجربه کنند و برخی ممکن است تا چند ماه بعد التهاب پوستی مشاهده نکنند.
در مورد درمان کتوراش در اکثر موارد با بازگرداندن کربوهیدرات به رژیم غذایی درمان می شود. ضمنا تتراسایکلین ها برای درمان این عارضه تجویز می شوند. با توجه به شدت علائم در موارد خفیف می توان با اقدامات زیر علائم کتوراش را تسکین بخشید:
- پمادهای ضد خارش
- کمپرس سرد
- مرطوب نگهداشتن پوست
- حمام جو دوسر
- مصرف آنتی هیستامین
- نوشیدن آب زیاد
- برگشت به رژیم معمول و مصرف کربوهیدرات
- مصرف ویتامین آ، ب 12 و ویتامین ث
- مصرف میوه ها و سبزیجات مختلف
- ممکن است به ماده غذایی خاصی مانند بادمجان حساسیت داشته باشید که این مورد را با آزمون و خطا پیدا کرده و از مصرف آن خودداری کنید.
- مصرف پروبیوتیک و پری بیوتیک ها
- مصرف ویتامین د، امگا 3 و روغن گل مغربی
- مراقبت از پوست با استفاده از صابون و شوینده های ملایم
- پرهیز از آب داغ یا باد سرد

در موارد شدید کتوراش مصرف داروهای ضد التهاب پوست، پمادهای استروئیدی و فتوتراپی کمک کننده است. دقت کنید که کتوراش عارضه جانبی شایع رژیم کتوژنیک می باشد و معمولا موقتی خواهد بود.
سخن پایانی
در صورتی که رژیم کتوژنیک را دنبال می کنید ممکن است در ابتدا جوش و بثورات خارش داری را تجربه کنید. بثورات خارش دار به معنی کتوراش بوده و جای نگرانی ندارد. این عارضه جانبی طبیعی بوده و توسط اکثر رژیم های کتو نوین و نه همه ممکن است تجربه شود. این عارضه خطرناک نیست و قابل درمان خواهد بود.
در پایان این مطلب از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل می توانید برای اطلاع از روش های درمان خانگی راش پوستی و درمان خارش پوست روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید کنید.