به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین ناصر رفیعی، امروز 24 تیرماه در جلسه تفسیر در حرم حضرت معصومه(س) در ادامه تفسیر سوره نور به تسبیح موجودات اشاره کرد و گفت: تسبیح، سجده، نماز و حمد چهار ویژگی است که براساس ایات قرآن و روایات برای همه موجودات در آفرینش وجود دارد.
وی با بیان اینکه این تسبیح تکوینی است و ما ماهیت آن را نمیدانیم تصریح کرد: در این زمینه دو تفسیر از مفسران بیان شده است که برخی گفتهاند مراد از تسبیح، زبان قال و برخی گفتهاند زبان حال است.
رفیعی در تبیین زبان قال بیان کرد: قائلین به این عقیده میگویند که منظور از تسبیح و صلات موجودات، دعاکردن است و مویداتی نیز برای آن ذکر میکنند مانند تصرف پیامبر(ص) در سنگریزه و سخن گفتن آن و یا ماجرای ستون حنانه که بعد از این که پیامبر منبری درست کردند و از تکیه زدن بر آن خودداری، آن ستون ناله میکرد.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) ادامه داد: سخن گفتن حضرت سلیمان با هدهد و نقل روایتی مربوط به حضرت سلیمان و دعا کردن یک مورچه از دیگر مویدات منقول برای این تفسیر است.
رفیعی با بیان اینکه روایات زیادی هم در این زمینه وارد شده است گفت: زانوزدن حیوانات در نزد ائمه(ع) و تقاضا برای رفع مشکلات آنان از دیگر نمونههایی است که تایید می کند موجودات با زبان قیل هم حمد و تسبیح میگویند.
استاد حوزه علمیه افزود: براساس ایات قرآن، وحوش، حشر دارند و در قیامت محشور میشوند البته بهشت و جهنم ندارند زیرا عقل ندارند که بخواهند بازخواست و یا جزا داده شوند بلکه خدا آنان را محشور کرده و بعد هم فرمان میدهد تا نابود و خاک شوند.
وی گفت: در این لحظه کافران نیز میگویند ای کاش ما هم خاک بودیم و این همه مشکلات نداشتیم و کارمان تمام میشد.
وی ادامه داد: البته اکثر مفسران گفتهاند مراد زبان حال است و نه قال، یعنی انسان وقتی به آسمان و زمین و موجودات مینگرد از حال آنان، تسبیح و حمد را می فهمد و به منزه بودن و قدرت الهی پی میبرد.
رفیعی تاکید کرد: تسبیح آنقدر اهمیت دارد که بیشترین چیزی که خدا به پیامبر(ص) سفارش کرده است همین تسبیح است زیرا به این اندازه برای توکل و ... نیز توصیه نشده است.
وی ذکر تسبیحات اربعه را یکی از مفیدترین اذکار برشمرد و افزود: این ذکر برای فقرایی بیان شده که دوست دارند تا انفاق کنند، صدقه بدهند و کارهای خیر بکنند اما توان مالی آن را ندارند.