« عنوان کتاب: معرفت شناسی
« مؤلف: محمد حسین زاده.
« چکیده: این جستار دو بخش مباحث معرفت شناسی، و معرفت دینی را در خود به هم آورده است. نویسنده پس از بحث از امکان معرفت و نقد و بررسی آرای سوفیسم، شکل گرایی و نسبیت گرایی از علم حضوری و ویژگی های آن و نیز علم حضوری و تصور و تصدیق و نهایتاً گونه های تصور، سخن گفته است. وی در ادامه، حقیقت مفاهیم کلی را به بررسی گرفته و نظریه های مختلف در مورد آن همانند نام گرایی، دیدگاه شبح گرایان، افلاطونیان، و ارسطوییان را طرح و بررسی نموده است. این بخش با عناوینی همچون نقش عقل و حس در تصورات و تصدیقات و نیز مسائل مربوط به ارزش شناخت به پایان می رسد. بخش دوم به تصرف، قلمرو و ابزار معرفت دینی پرداخته و از تعارض علم و دین و تحول معرفت دینی سخن گفته و در پایان، تئوری قبض و بسط معرفت دینی را به بار یک بینی گرفته است.
« عنوان کتاب: دین و چشم اندازی نو
« مؤلف: آستون پی و دیگران
« چکیده: این اثر در قلمرو معرفت شناسی درونی و فلسفه دین و روان شناسی است و به قلم متکلمان بزرگی نگاشته شده است. این کتاب، شامل هشت مقاله است و مقالات ابتدایی از «پی آلستون» است با عناوین: دین، زبان دینی، تبیین های روان شناختی از دین، سه مقاله بعدی از «میلتون ینیگر» با عناوین: احیای طبیعت گرایانه دین، دین و علم، و دین و نیازهای فرد در دو بخش. و مقاله آخر این اثر با عنوان مبنا گروی و شناخت شناسی دین از «محمد لگنهاوزن» است.
« عنوان کتاب: مبانی معرفت دینی
« مؤلف: محمد حسین زاده
« چکیده: در این نوشتار معرفت دینی مورد بررسی قرار گرفته است و پس از تعریف معرفت دینی و بیان تمایز آن با واژه های متشابه به بازنگری و ارزیابی این گونه معرفت های بشری پرداخته، مباحثی بنیادین درباره آن مطرح شده و عقل معرفت های انسان را بازنگری کرده و مورد ارزیابی قرار می دهد و قلمرو آن را باقلمرو معارف تجربی و با معارف عقل بررسی می کند و اگر به تداخل یا تعارض رسیده، چاره جویی و یافتن راه حل را پیش می گیرد و مباحث دیگری از دین شناسی معاصر همچون «پلورالیسم» دینی یا حقانیت همه ادیان، هرمنوتیک و قرائت های گوناگون از دین را مطرح می کند. هدف اصلی این کتاب معرفی جایگاه معرفت دینی در میان دیگر معرفت ها است؛ تا میزان ارزش و اعتبار آن مشخص گردد. مباحث این کتاب مشتمل بر دو فصل است: معرفت دینی و معرفت شناسی دین.
« عنوان کتاب: معرفت شناسی از دیدگاه برخی از فلاسفه اسلامی و غربی
« مؤلف: سید حسین ابراهیمیان
« معرفی محورهای بحث کتاب: معرفت شناسی از مباحث بسیار پیچیده در فلسفه است که دست یابی به روش گری گویای آن مشکل است؛ البته اندیشه وران بزرگ دیدگاه های چندی درباره معرفت ارائه کرده اند که گره گشای بسیاری از مباحث معرفت است. کتاب حاضر، نظریات فلاسفه قدیم و معاصر اسلامی را مورد مطالعه قرار داده دیدگاه های فلاسفه مسلمان را با نظر گاه های فلاسفه غربی مقایسه کرده و آن ها را مورد نقد و بررسی قرار داده است.
تعریف شناخت، ریشه های شناخت، علم حصولی، گرایش پوزیتیویسم یا اصالت حس، ابزار شناخت، ارزش شناخت از عناوین کتاب به شمار می رود.
« عنوان کتاب: شیوه های تفکر ملل شرق در 2 جلد
« مؤلف: هاجیمه ناکامورا
« مترجمین: مصطفی عقیلی حسین کیانی
« موضوع و محورهای بحث: در کتاب مطالعه می کنید:
شیوه های تفکر ملل شرق آسیا، شیوه های تفکر و اصلاح دیگر شیوه های تفکر و موضوع زبان، شیوه های تفکر و موضوع منطق شیوه های فکر و پدیده های فرهنگی، شیوه های تفکر آن گونه که در الگوی اقتباس فرهنگ بیگانه به چشم می آید، نظامی که شیوه های تفکر ملل گوناگون شرق بر مبنای آن بررسی می گردد، پدیده های گوناگون فرهنگی و شیوه های تفکر ملت های شرق آسیا، جنبه های جزئی و کلی فکر و فرهنگ شرق آسیا، اندیشه مردمان شرق و آسیا و کلیت آن، مطالعه مقایسه ای شیوه های تفکر و فلسفه، مبنای وجودی و معرفتی تفاوت های شیوه های تفکر.
« عنوان کتاب: فلسفه دین
مؤلف: دکتر احمد بهشتی
« موضوع و محورهای بحث کتاب: فلسفه دین یکی از شاخه های معرفت است که به چند و چون درون مایه ها دین می پردازد. انتظار از دین، مسئله الوهیت، زبان دین، تجربه دینی اعجاز، از جمله مباحث این دانش است که فیلسوفان دین با کاوش های عقلانی و از منظرهای درون دینی و برون دینی به آن می پردازند. مولف این اثر نیز با همین نگرش در شش بخش، سرفصل های مهم فلسفه دین را به باریک بینی نشسته است.
« عنوان کتاب: ایدئولوژی و اتوپیا، مقدمه ای بر جامعه شناسی شناخت
« مؤلف: کارل مانهایم
« ترجمه: فریبرز مجیدی
این جستار در پنج موضوع تدوین شده که عبارت اند از: روی کرد مقدماتی به مسئله که مفهوم اندیشه از دیدگاه جامعه شناسی و خاست گاه دیدگاه های جدید در شناخت شناسی، روان شناسی و جامعه شناسی، ایدئولوژی و اتوپیا، دورنماهای سیاست علمی رابطه میان نظریه اجتماعی و عمل سیاسی، روحیه اتوپیایی، جامعه شناسی شناخت.