قال الصادق(ع): ما من یوم نیروز الا و نحن نتوقع فیه الفرج لانه من ایامنا و ایام شیعتنا، حفظته العجم و ضیعتموه انتم
بحارالانوار جلد 59
امام صادق(ع) فرمودند: نوروز که می آید ما منتظر فرج آل محمد(ص) هستیم، زیرا نوروز از روزهای ما و روزهای شیعیان ما است. شما آن را از دست دادید و پارسیان آن را نگه داشتند.
قال رسول الله(ص): ان لله من عباده خیرتین فخیرته من العرب قریش و من العجم فارس
منتهی الآمال جلد 2 صفحه 94
خداوند دو قوم قریش و فارس را از میان بندگان عرب و عجم خود برگزید.
ء ء ء
منصور خلیفه عباسی، امام کاظم(ع) را احضار کرد و به آن حضرت گفت: نوروز امسال، باید مراسم دربار را شما برگزار کنید!
امام کاظم(ع)، سخنانی درباره نوروز از سرتقیه گفتند و عذر خواستند. خلیفه نپذیرفت و با ادای سوگندبه حضرت فهماند، راه گریز بسته است. حضرت ناچار به رسم معهود، جلوس فرمودند: سران لشگری و کشوری و بزرگان شهر برای عرض تبریک شرفیاب شدند و هریک به فراخور مقام و منصب خود، هدایایی نفیس، پیش کش کردند. مأموری نیز از جانب خلیفه، سیاهه اموال را ثبت کرد. در آخر، مردی سالخورده وارد شد و گفت: من تنگ دستم، تنها سه بیت شعر آورده ام که جدم در مرثیه حسین(ع) سروده است.
پس از مرثیه سرایی، حضرت کاظم(ع) به پیرمرد فرمودند: تمام این اموال را که دراین سیاهه درج است به عنوان صله به تو بخشیدم.
بدین وسیله امام(ع) با بخشیدن همه هدایا و بزرگداشت عاشورا اهداف تبلیغاتی منصور را نقش بر آب کرد.
برگزاری مراسم نوروز درمیان اعراب، شایع نبود و این مختصر را نیز بنی عباس از دربار ایران، آموخته بودند. در گذشته برخلاف امروز، رسم براین بود که پادشاهان و حاکمان در نوروز، جلوس می کردند تا زیردستان، اموالی را به رسم هدیه پیش کش کنند. فرهنگ شیعی و تربیت اهل بیت(ع) پیرایه های ناروای آداب و رسوم مردم را در طول سالیان دراز تصحیح کرد و به آن جلای اسلامی زد. اندک بدعت های باقی مانده از شادخواری درباریان مثل تشکیل مجالس قمار و شراب نیز با پیروزی انقلاب اسلامی به دست فراموشی سپرده شد. امروزه آن چه باقی مانده، گزیده ای از زیباترین و جذاب ترین دستورات اجتماعی- اسلامی است، همراه با پاک سازی روح و روان و انبساط خاطر ناشی از اتصال به مرکز آفرینش و روابط صادقانه و عاطفی با پیشوایان برحق.
تأیید نوروز در اسلام، مشروط و از روی مصلحت برای جذب پارسیان به اسلام نبوده است. نوروز، آیینی انسانی است که امام صادق(ع) اعراب را به جهت روی گرداندن از آن، شماتت کردند.
بزرگداشت نوروز، نشانه رابطه قدیم پارسیان با وحی آسمانی و ادیان توحیدی است.
بنابر گفته های مختلف نقل شده از امامان(ع) نگاه اسلام به نوروز، فرانژادی و مستقل است. نوروز آغاز آفرینش، روز تابش خورشید، بارش باران، رویش گیاه، پیدایش انسان و میثاق نخستین آنان با آفریدگار است. همچنین روز به خشکی نشستن کشتی نوح، بت شکنی ابراهیم(ع) فرود سروش آسمانی بر پیامبر اسلام(ص) انتخاب علی(ع) به ولایت و در پایان، روز ظهور نجات بخش بزرگ،قائم آل محمد(ص) است.
شاید کمتر کسی بداند که برای اولین بار علی(ع) دراین روز به ایرانیانی که شیرین و پالوده مخصوص به او تقدیم کردند، فرمودند: «هر روزتان نوروز باد.»