برای داشتن یک بارداری سالم به نکات زیر توجه کنید.
بشر از روزهای نخستین می دانسته تغذیه و رفتارهای دوران بارداری باید متفاوت باشد که این دوران تکرار شدنی نیست وتصمیمات ما، تأثیرات مثبت یا منفی جدید در آینده دارد وامروز این دانش درگسترده ترین حد قابل تصور، سعی در ارتقاء سطح سلامت بارداری و پس از آن دارد. حتی سلامت بارداری را می توان از ماه ها قبل در نظر گرفت:
1-قبل از تصمیم به بارداری حتماً با پزشک مشورت کنید. این امراحتمال هرگونه مشکلی در طول این دوران را به حداقل می رساند. پزشک تاریخچه مصرف داروها، بیماری های شما، سابقه فامیلی و مسائل مختلف را در نظر می گیرد که مجموعه این عوامل، باعث یک بارداری مطمئن خواهد بود.
2- حفظ تناسب اندام، علاوه بر آرامش و رضایت روانی، کمک مناسبی به فرایند زایمان است. پیاده روی سریع و مرتب، شنا و فعالیت های شبیه آن، باعث افزایش قدرت قلب، ریه ها و قوام عضلات بدن می شوند.
3-تغذیه مناسب قبل از بارداری به بدن کمک می کند تا تمام نیازهای غذایی کودک برای رشد و تکامل تأمین شود. برای این منظور می توان از بسته های تغذیه ای مکمل استاندارد مثل «لیدی میل» بهره برد که امروزه به طور جدی مورد توجه محافل علمی مربوط به مراقبت های بارداری قرار دارند.
4-درمورد اشتغال، نفس عمل مشکلی پیش نخواهد آورد اما از تماس با مواد شیمیایی، دود، اشعه وامثال آن باید حذر کنید و به خاطر داشته باشید کار سنگین یا طولانی مدت می تواند باعث زایمان زودرس یا کم وزنی نوزاد متولد شده شود.
5-مواردی مانند رژیم های طولانی مدت کاهش وزن و درمقابل آن وزن های خیلی بالا، می توانند تهدید کننده بارداری یا حتی باروری باشند، دراینگونه شرایط حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
6-تغذیه حین بارداری هم اهمیت جدی دارد. متأسفانه به دلیل مشکلات تنظیم دقیق کالری وسایر مواد مغذی، معمولاً این امر به کمبودهای غذایی یا به طور معکوس، افزایش وزن منجر می شود که برای حل این مسئله، توصیه علمی استفاده از مکمل های آماده است. حتماً دقت کنید این مکمل ها، واجد استانداردهای علمی لازم باشند، ضمناً توجه کنید که به صرف وجود آهن یا اسید فولیک دربسته غذایی، از یک مکمل ایده آل استفاده نکرده اید دراین دوران، نیاز به یک بسته کامل غذایی با تأمین تمام مواد مغذی ضروری موردنیاز دارید.
7-ویزیت اول عموماً از زمان اطلاع از بارداری درماه اول تا سوم است که بعد از آن بهتر است با فواصل 6 هفته حفظ شود و در ماه آخر به ویزیت های هفتگی ارتقا یابد.
8-کلاس های بارداری، فضاهای بسیار مناسبی برای کسب مهارت های لازم این دوران است و اگر درنزدیکی محل زندگی شما چنین امکانی فراهم نیست، می توانید با کمک متخصصان، مقدمات آن را به سادگی فراهم کنید.
9-گاهی نوزاد یا کودک دچار برگشت شیر مادر یا حتی شیر خشک است. دراین موارد با دوری از هرگونه استرس، می توانید از پزشک خود برای استفاده از شیرهای مخصوصی که دراین زمینه موجود است، مشورت بگیرید وبدین وسیله کودک را از هر گونه سوء تغذیه یا اختلال رشدی دور نگه دارید، حتماً دقت کنید درترکیب شیر خشک از مواد حساسیت زا مانند صمغ گیاهی استفاده نشده باشد.
10-درمورد روش زایمان حتماً منطقی باشید واگر پزشک معالج شما، جراحی را ضروری نمی داند، درحیطه عوارض ناخواسته آن وارد نشوید، امروزه روش های متنوع زایمان های کم درد یا بدون درد درمراکز درمانی معرفی شده اند که با مشورت پزشک تان، می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
11-کودک را به پشت بخوابانید.استعمال سیگار را در اطرافش ممنوع کنید، از پوشاندن لباس زیاد یا انداختن پوشش هایی مثل پتوی سنگین، لحاف یا قنداق خودداری کنید. رعایت این موارد، احتمال سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را بسیار کم خواهد کرد.
12-هیچ جایگزین کاملی برای شیر مادر وجود ندارد و با هیچ توجیهی، کودک دلبند خود را از شیر مادر محروم نکنید به خاطر داشته باشید. مواردی مانند حفظ تناسب اندام، جلوگیری از کمبودهای تغذیه ای، ایجاد هماهنگی کامل با محیط محل کار، کمبود میزان شیر، احتمال برگشت شیر مادر توسط کودک ونظایر آن، هر کدام راه حل های علمی ومنطقی مختص به خود را دارند، که اکثراً شامل استفاده از شیر خشک نمی شود.
13-اگر کودک شما به تشخیص پزشک، دچار حساسیت به پروتئن شیر یا عدم تحمل شیراست هم، باز بهتر است از شیر صرف نظر کنید، شیرهای با پایه پروتئینی سویا می توانند این معضل را حل کنند.
14-درمورد نوزادانی که با تأیید پزشک، باید با شیر خشک تغذیه شوند، درانتخاب نوع آن دقت کنید. از شیرهایی استفاده کنید که تازه تر و با کیفیت پروتئینی بالاتری باشند.
منبع:نشریه شهرزاد ، شماره22.