ماهان شبکه ایرانیان

محمدکاظم کاظمی:

تحقیق اخوان درباره قرآن از بهترین تحقیقات اوست

محمدکاظم کاظمی با بیان این‌که اخوان به لحاظ سنخیت فکری شاید با قرآن و گرایش‌های اسلامی همسو نباشد، گفت: یکی از بهترین و جامع‌ترین تحقیقات اخوان درباره آیاتی است که در قرآن کریم موزون افتاده است.

تحقیق اخوان درباره قرآن از بهترین تحقیقات اوست

به گزارش ایسنا، این شاعر در نشست «کتاب‌خوان شعر» که با همکاری موسسه فرهنگی شهرستان ادب در پاتوغ کتاب مشهد برگزار شد، درباره معرفی مجموعه مقالات اخوان به نام «حریم سایه‌های سبز» اظهار کرد: یکی از اولین، آخرین و جامع‌ترین تحقیقات مهدی اخوان ثالث درباره آیاتی که در قرآن کریم موزون افتاده است، به شمار می‌رود که در 60 الی 70 صفحه آن‌ها را بیان می‌کند و شاعران مختلف از آن استفاده می‌کنند.

او افزود: اخوان ثالث یک گرایش نسبتا ملی و ایرانی داشت و فردی بود که با صراحت در آثار خود تسلط عرب در جامعه و فرهنگ عربی در جامعه ایرانی را نقد می‌کند و به جامعه قبل از ایران برمی‌گردد و به لحاظ سنخیت فکری می‌توان گفت شاید با قرآن و گرایشات اسلامی زیاد همسو نباشد اما عملا مقالاتی را می‌نویسد که آن‌ها را به علامه امینی تقدیم می‌کند.

کاظمی تصریح کرد: این موضوع نشان‌دهنده آن است که هنگامی که فرد به مرتبه‌ای از معنویت برسد می‌تواند چنین مقالات باارزشی را خلق کند و از این جهت است که تحقیقات اخوان خشک و بی‌روح نیست و بیشتر افراد می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. 

او افزود: اخوان شاعری بود که در کنار سرودن شعر، توانایی بسیار زیادی در نثر داشت به این معنی که نثر بسیار زیبا و پخته‌ای می‌نوشت و می‌توان یکی از بهترین نمونه‌های نثر روزگار را آثار مهدی اخوان ثالث نام برد چراکه اگر در میان نثرهای ادبی، پژوهشی و تحقیقی دیگر جست‌وجو کنیم نثر اخوان یکی از بهترین نمونه‌ها است.

این شاعر و پژوهشگر اظهار کرد: با جرات و قاطعیت می‌توان گفت با وجود اینکه شاعران دیگری مانند شفیعی کدکنی، دکتر عبدالحسین زرین‌کوب و... نثرهای بسیار زیبایی داشتند و به لحاظ دانش و آگاهی نسبت به مبانی نثر، تاریخ ادبیات، بلاغت و نمونه‌های دیگر در مراتب بسیار بالایی قرار دارند اما هیچ‌کدام از آثار آن‌ها به زیبایی نثر اخوان نیست.

او با بیان این‌که نثر اخوان به قدری زیباست که حتی می‌تواند افراد کم‌حوصله را به سمت خود بکشاند، تصریح کرد: آثار نثر اخوان ثالث به گونه‌ای است که می‌توان از آن‌ها مطالب زیادی را آموخت و برای نوشتن بسیار موثر است، افرادی هستند که نوع نگارش آن‌ها متاثر از نثر مهدی اخوان ثالث است و این یکی از نکات بسیار برجسته او به شمار می‌رود.

کاظمی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از ویژگی‌های اخوان وسعت اطلاعات و مطالعات عجیب این فرد در حوزه فرهنگ، دانش و ادب است و اخوان هم در حوزه ادبیات امروز منتقد دارد و هم این‌که در زمان خودش به شاعران نقد داشته و می‌توان از او به عنوان یک منتقد بسیار خوب یاد کرد.

او با بیان این‌که اخوان به عنوان یک منتقد مطرح نیست اما نمونه‌های بسیار جذابی در مجموعه مقالات خود دارد، گفت: وسعت عجیب اطلاعات او در ادبیات کهن شاخصه‌ مقالات او به شمار می‌رود.

این شاعر اضافه کرد: ادبیات دوره صفویه از جمله مقالاتی است که بسیار مطلع و آگاه به ادبیات کهن است؛ حتی مطالبی را که در ادبیات کهن نوشته بسیار کاربردی و مفید است و مطالعات و پژوهش‌های او بسیار کارآمد و آگاهی‌دهنده است و نسبت به جنبه‌های مختلف ذوقی، به ما نگرش می‌دهد.

او در ادامه گفت: اولین جلد از مجموعه مقالات اخوان در سال‌های بسیار قدیم نزدیک به 50 سال پیش نوشته شده که دارای چند بخش مختلف مانند «گاهی فکر کردم» تاملات و تفکرات شاعر را بیان می‌کند و در چند یادداشت از تفکرات و تاملات خود سخن می‌گوید و یکی دیگر از بخش‌های این مجموعه گشت و گذار است که در حوزه ادبیات و آثار دیگر شاعران را مرور می‌کند.

کاظمی بیان کرد: بعد از درگذشت مهدی اخوان ثالث یکی از یاران او مرتضی کاخی مابقی مقالات او را گردآوری و نیز منتشر می‌کند که «حریم سایه‌های سبز» از جلد دوم مجموعه مقالات اوست که در این مقاله به موضوعاتی مانند آگاهی و شناخت، نقد شعر و... پرداخته است.

***

مهدی آخرتی در ادامه این نشست به معرفی کتاب «بی‌چشم‌داشت» پرداخت و گفت: این کتاب توسط انتشارات موسسه فرهنگی شهرستان ادب در سال 95 و در 85 صفحه به چاپ رسیده و مولف این کتاب موسی عصمتی است. این کتاب دارای یک مجموعه غزل است که در انتها چند شعر سپید هم توسط شاعر سروده شده است. 

او افزود: جلد این کتاب بسیار هوشمندانه طراحی شده و عنوان کتاب بسیار با مولف آن مرتبط است و تصویر روی جلد هم با عنوان کتاب بسیار ارتباط دارد.

 این شاعر تصریح کرد: زبان موسی عصمتی چه در غزل و چه در دیگر آثار، زبانی بسیار صمیمی است و یک شکل تکامل‌یافته در این شعرها وجود دارد که مخاطب به راحتی با آن ارتباط برقرار می‌کند.

او اظهار کرد: در شعر سه نوع مخاطب وجود دارد؛ مخاطب توده، عام و خاص. مخاطب توده افرادی هستند که نه شعر می‌خوانند و نه علاقه‌ای به شعر دارند، مخاطب عام افرادی هستند که شعر را به صورت تخصصی متوجه نمی‌شوند اما می‌خوانند و بسیاری از مخاطبان از این دسته هستند و در آخر مخاطب خاص افرادی هستند که به صورت تخصصی شعر را نقد می‌کنند و باید گفت که این کتاب برای مخاطبان عام و توده مطلوب است.

آخرتی در ادامه گفت: این کتاب تنوع مضامین دارد و باعث می‌شود هر شعری را که می‌خوانیم بعد از اتمام آن سراغ شعر دیگر برویم و این نکته بسیار مثبتی است و ردیف و قافیه این کتاب هر چندکه نو نیستند اما مخاطب را خسته نمی‌کنند و حتی فرد را به طرف خود جذب می‌کنند.

این شاعر درباره چرایی موفقیت شعرهای اجتماعی در جذب مخاطب، بیان کرد: بعد از جنگ تحمیلی شاعران ما به درون‌گرایی روی آوردند و باید توجه داشت که برون‌گرایی در اشعار ما تنوع ایجاد می‌کند.

***

همچنین محمدرضا معلمی در این نشست به معرفی کتاب «راهبندان» پرداخت و افزود: می‌توان گفت که ما رباعی را به نام عرفان‌پور می‌شناسیم و دلیل استقبال بسیاری از شاعران از رباعی، اشعار میلاد عرفان‌پور است.

او افزود: عرفان‌پور اولین رباعی را در سن 18 سالگی به چاپ رساند و بعد از آن، چند کتاب دیگر مانند «پاییز بهاری‌ست که عاشق شده است»، «جشن فراموشی‌ها» و«بی‌خبری‌ها» را سروده است.

این شاعر خاطرنشان کرد: رباعی‌ها، زبان و نگاه این شاعر و نیز برون‌گرایی در شعر باعث شد تا استقبال زیادی از سوی مخاطبان نسبت به شعرها و مضامین متنوعی که می‌بینیم داشته باشد و موضوع رباعیات عرفان‌پور شامل عاشقانه، آیینی، خداشناسی و... است.

او افزود: کتاب «راهبندان» توسط موسسه فرهنگی شهرستان ادب چاپ شده و بیشتر مضامین این کتاب به عنوان کتاب اشاره دارد که از شش فصل با موضوعات و مضامین مختلف مانند هستی‌شناسی، رباعیات آیینی، مضامین عاشقانه و... تشکیل شده است.

***

میلاد عرفان‌پور نیز در معرفی کتاب«به خط روشن عشق» اظهار کرد: این کتاب گزیده غزل‌های محمد قهرمان است که توسط انتشارات موسسه فرهنگی شهرستان ادب عرضه شده است.

این شاعر با بیان این‌که یاد محمد قهرمان در دل‌های اهل شعر و علاقه‌مندان به شعر گرم و پاینده است، افزود: این شاعر کتاب‌های بسیار زیادی دارد و علاوه بر شاعری فعالیت‌های دیگری مانند تصحیح و پژوهشگری انجام داده است. قهرمان یک ادیب بزرگ قرن معاصر بود و در حوزه خود توانمندی‌های دیگر ادبی هم داشت که کم از شاعری نبود.

این شاعر با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین کتاب‌های قهرمان «روی جاده ابریشم شعر» است، تصریح کرد: افرادی که حوصله زیاد برای خواندن شعر را ندارند کتاب «به خط روشن عشق» را حتما مطالعه کنند چراکه گزیده‌ای از بهترین کتاب‌های قهرمان است که 61 غزل دارد.

عرفان‌پور عنوان کرد: اشعار قهرمان را در کلیت می‌توان در ذیل سبک هندی طبقه‌بندی کرد و در بعضی از ویژگی‌ها، پارامترها و شاخص‌ها به لحاظ موضوعی در تمامی اشعار قهرمان و شاید به صورت نمونه در این کتاب، موضوعات مختلفی باشد که بعضی از آن‌ها برجسته شده و شاعر خود را محدود به موضوع و نیز دریافت‌های خاص نمی‌کند.

او گفت: قهرمان گرایشات، غزل‌های عرفانی، غزل‌هایی که توصیف طبیعت دارد و همچنین شعرهای حکمی و اخلاقی را در ژانرهای مختلف به کار می‌گیرد مانند پیری و جوانی که قسمت عمده شعر در میانسالی طی کرده و دغدغه‌هایی که با خودش حمل می‌کند و موضوع مقابله با پیری که در شعر شاعر می‌توان به خوبی مشاهده کرد.  

این شاعر افزود: یکی از ویژگی‌های قهرمان زبان پخته‌ای است که امروزه کم‌یاب است و زبانی که تقریبا حشو و سستی در آن دیده نمی‌شود و آمیخته با مضمون و محتواست و این کتاب می‌تواند به عنوان یک کتاب بالینی و آرامش‌بخش برای همگان آموزنده باشد.    

عرفان‌پور همچنین گفت: محمد قهرمان غزل و شعر را بیشتر در ادامه راه صائب دنبال کرد و او را پیر خودش می‌دانست.

جواد شیخ‌الاسلامی نیز در ادامه این نشست در خصوص معرفی کتاب «صفر بمباران»، اظهار کرد: نویسنده این کتاب علی‌محمد مودب است که بسیار دلسوزانه و صادقانه به سرودن اشعاری پرداخته است. یکی از ویژگی‌های خوب شاعر، صادق بودن با مخاطب است و اگر با مخاطب خود صادق نباشد محصولی که به جامعه منتقل می‌کند سالم نیست.

او با بیان اینکه کتاب «صفر بمباران» در سال 93 نشر پیدا کرد و در حال حاضر چاپ دوم این کتاب است، افزود: اگر فردی این کتاب را با دقت بخواند یک چین به پیشانی‌اش اضافه می‌شود و این نشان‌دهنده تاثیرگذاری کتاب بر مخاطب است که انسان را با اتفاقات معاصر درگیر می‌کند.

این شاعر خاطرنشان کرد: اگر هدف شاعر بیان مطالب صادقانه باشد ناگزیر است که به مشکلات اجتماعی و سیاسی بپردازد و مسوولان را مورد خطاب قرار دهد و مشخصه مودب این موضوع است که در 90 صفحه نشر پیدا کرده است.

***

همچنین طیبه سادات ثابت در ادامه این نشست در خصوص معرفی کتاب «خداجونم از تو سپاسگزارم» بیان کرد: این کتاب را منیره هاشمی به رشته تحریر درآورده و توسط انتشارات به‌نشر در سال 96 عرضه شده و شاعر در این زمینه کارهای بسیار ارزنده‌ای را انجام داده است.

او گفت: در حقیقت شاعر این اثر، دغدغه‌های کودک و گفت‌وگوهای درونی خود را به شعر درآورده و نگاه شاعر پیرامون اتفاقاتی که به وجود می‌آید، بیان شده است.

***

راضیه رجایی در ادامه نشست به معرفی کتاب «شمشیر و جغرافیا» پرداخت و خاطرنشان کرد: این کتاب از محمد کاظم کاظمی است که توسط انتشارات سپیده‌باوران عرضه می‌شود و به چاپ دوم رسیده است.

او اضافه کرد: اشعار این مجموعه در 160 صفحه، دارای 40 غزل، 10 مثنوی و دو رباعی به هم پیوسته است که با زبانی بسیار سهل و ممتنع سروده شده است.

این شاعر بیان کرد: یکی از دلایلی که اشعار کاظمی در میان مخاطبان گسترده شده، مواردی مانند پشتوانه فکری تاریخی، استفاده از تاریخ اسلام و طنز لطیفی است که شعر را برای مخاطب جذاب می‌کند.

رجایی همچنین گفت: اشعار این مجموعه به علاوه شعرهایی که تاکنون از این شاعر شنیده شده تماما دغدغه‌هایی بود که شاعر به خوبی بیان کرده و به نوعی دردهای مردم جامعه را به تصویر می‌کشد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان