دختر نوجوان شما ممکن است به شیوههای مختلفی تنبل به نظر برسد. ممکن است زیاد بخوابد، دیر بیدار شود، حاضر نباشد وظایف سادهی روزمرهی خودش را انجام دهد؛ ساعتها وقتش را پای تلفن یا اینترنت بگذراند، از اتاقش بیرون نیاید و در فعالیتهای خانوادگی شرکت نکند. با توجه به بیانات سازمان «میسوری فامیلی»، احتمالاً تغییرات هورمونی، عاطفی و فیزیکی باعث میشود همهی نوجوانان خلقوخوی بهشدت متغیری داشته باشند و اغلب دچار خوابآلودگی و بیانگیزگی باشند. بااینحال بهتر است شما دلیل بیانگیزگی و عدم تمایل دخترتان به فعالیتهای مفید روزانه را درک کنید تا بتوانید در این زمینه به او کمک کنید. با بنیتا همراه باشید.
قدم اول:
با دخترتان دربارهی بیانگیزگیاش صحبت کنید. برایش توضیح دهید که نسبت به رفتار او چه حسی دارید و از او بخواهید برایتان تعریف کند چرا بیانگیزه است و در هیچ فعالیتی شرکت نمیکند. به او بگویید که این منش باعث میشود او از دستیابی به اهداف زندگیاش بازبماند. از او بپرسید آیا مشکلی دارد یا درزمینهی خاصی به کمک احتیاج دارد؟
قدم دوم:
دخترتان را برای ویزیت به دکتر ببرید تا بررسی کند که بیانگیزگی دخترتان دلیل فیزیکی دارد یا نه. کمبود انرژی و خستگی مداوم ممکن است نشانههایی از یک بیماری فیزیکی باشند. یک معاینهی کامل پزشکی به علاوه ی یک آزمایش خون میتواند علل این مشکلات را روشن کند. ممکن است دخترتان به ویتامین یا پروتئین یا مواد غذایی خاصی در رژیم غذاییاش نیاز داشته باشد.
قدم سوم:
با دکتر دربارهی علائم افسردگی دخترتان صحبت کنید و اگر او توصیه کرد، دخترتان را پیش مشاور هم ببرید. اگر دکتر سلاح دید اجازه دهید با دخترتان بهتنهایی صحبت کند. خیلی اوقات مردم افسردگی را تشخیص نمیدهند و آن را با تنبلی اشتباه میگیرند یا فکر میکنند اگر کسی انرژی و انگیزه ندارد به دلیل سهلانگاری و کاهلی اوست. اینها ایدههای اشتباهی هستند. وقتی دکتر با دخترتان صحبت کند متوجه میشود که آیا لازم است او را به یک مشاور یا متخصص روانپزشک نشان دهید یا خیر.
قدم چهارم:
دخترتان را تشویق کنید که حداکثر تلاش خودش را انجام دهد و بهترینِ خودش را به نمایش بگذارد. طبق پژوهشهای موسسهی رشد کودکان (CDI)، کمبود اعتمادبهنفس باعث میشود نوجوانان از دست زدن به کارهای جدید اجتناب کنند و حس کنند نمیتوانند در هیچ کاری موفق باشند. این موسسه تأکید دارد که والدین باید از سرزنش یا تمسخر نوجوان خود بهشدت پرهیز کنند و با تشویق و ستایش او به او انگیزه بدهند و کمک کنند احساس بهتری نسبت به خودش داشته باشد.
قدم پنجم:
Credit: daringdaughters
یک سری قوانین را برای دخترتان تعیین کنید و از او بخواهید در چهارچوب این قوانین رفتار کند. CDI میگوید نوجوانان برای یادگیری و عادت به انضباط، به ساختارهای مشخص و واضح نیاز دارند. بهاینترتیب شما برای انگیزه دادن به دخترتان از یک رویکرد مثبت استفاده کردهاید. قوانین خود را دوستانه، منصفانه و محکم به او اعلام کنید.
قدم ششم:
دخترتان را در فعالیتهای فیزیکی که با علایق او همسو باشند شرکت بدهید. موسسه سلامتی کودکان میگوید بیشتر نوجوانان همهی وقت خود را به کار کردن با کامپیوتر، موسیقی گوش دادن و تلویزیون نگاه کردن میگذرانند. اجازه بدهید دخترتان خودش فعالیت فیزیکی را که دوست دارد انتخاب کند، ولی مواظب باشید که حتماً بهطور مرتب در این فعالیت شرکت کند. او کمکم از فواید مثبت روحی و بدنی فعالیتهای فیزیکی و ورزشی لذت خواهد برد.
قدم هفتم:
دخترتان را در یک پروژهی داوطلبانه نامنویسی کنید. فعالیتهای داوطلبانه درعینحال که باعث کمک به مردم میشوند، به خود دخترتان هم کمک خواهد کرد چون باعث میشوند معاشرتهای اجتماعی او بیشتر شود، اعتمادبهنفس او بالا برود و افسردگی را فراموش کند. فعالیتهای داوطلبانه علاوه بر اینکه باعث تحرک فیزیکی او میشوند، باعث میشوند با اجتماع وارد تعامل شود و همین، اعتمادبهنفس او را افزایش میدهد.
7 ترفند برای انگیزه دادن به دختران تنبل!
اگر تنها ورزشی که دختر نوجوانتان انجام میدهد تکان دادن انگشتانش برای پیامک زدن یا بازیهای ویدیویی است، شاید فقط به انگیزهای خوب و قوی نیاز دارد تا بلند شود و چند حرکت ورزشی واقعی انجام دهد. ورزش منظم برای هر سن و سالی مفید است و اگر شما به نوجوانتان آموزش دهید که از همین سن فعال باشد، این امر برای او تبدیل به عادتی میشود که سلامتی همهی عمرش را تضمین میکند. این روشها برای همهی دختران تنبلی که از شروع ورزش فرار میکنند مفید هستند. به دخترانتان بگویید: «لااقل اینقدر تنبل نباشید که این مقاله را نخوانید!». دختران عزیز، لطفأ متمرکز باشید و بیایید شروع کنیم:
1- بگویید چقدر این کار برایتان مهم و ضروری است
بله. این حرف را به صدای بلند بگویید. چرا؟ چون شما میخواهید ظاهر خوبی داشته باشید، سالمتر زندگی کنید و نسبت به خودتان احساس بهتری داشته باشید. شما نمیخواهید با خوردن هر وعدهی غذایی احساس گناه کنید. زندگی خیلی کوتاهتر از این است که مدام کارها را به تعویق بیندازید. به خودتان نگویید از فردا یا دوشنبه شروع میکنم، از همینالان دستبهکار شوید!
ضرورت این کار را برای خودتان روشن کنید. حس کنید که ورزش، یکی از مهمترین کارهایی است که باید آن را جدی بگیرید. دلایل مفید بودن ورزش را یادداشت کنید و هر بار احساس کردید حوصلهی این کارها را ندارید، این دلایل را بخوانید و به خودتان یادآور شوید که هدف مهمی دارید.
2- ورزش را بخشی از زندگی اجتماعی خود قرار دهید
Credit: huffingtonpost
اگر ورزش و تناسباندام را بهعنوان بخشی از زندگی اجتماعی خود قرار دهید، دیگر حس نمیکنید کار سختی است. یک یا دو دوست پیدا کنید که با شما تمرین کنند، چون ورزش گروهی انگیزهی شما را خیلی بالاتر میبرد. بعد از مدتی متوجه نمیشوید که ورزش، چگونه جزئی جدانشدنی از زندگیتان شده است.
3- ورزش را تبدیل به یکی از عادات روزانه خودتان کنید
شما باید به ورزش عادت کنید، وگرنه همهی تلاشهایتان از دست میرود. باید مطمئن باشید ورزش مهمترین کاری است که در زندگی انجام میدهید. راهنماییها و راههای زیادی هست که میتوانند به شما کمک کنند ورزش را بهصورت یک عادت دربیاورید، درست مثل مسواک زدن اول صبح. مثلاً:
هرروز در یک ساعت خاص ورزش کنید.
یک زنگ یادآوری در گوشیتان تنظیم کنید که باعث شود برنامهی خود را فراموش نکنید.
بین ورزشهای خود بیش از دو روز فاصله نیندازید.
یکی از دوستانتان را که به ورزش کردن عادت دارد بهعنوان یار ورزشی خود انتخاب کنید.
حتی اگر خسته هستید از ورزش دست نکشید.
4- به خودتان پاداش بدهید
وقتی بحث تنبلی در میان است، بهکارگیری سیستم پاداشدهی بسیار مفید و مؤثر است. خیلیها میگویند در سیستم پاداشدهی از غذا و مواد خوراکی استفاده نکنید. ولی اگر همین شما را ترغیب میکند، چراکه نه. میتوانید یک وعدهی غذایی سالم را بهعنوان پاداش ورزش کردن خود تعیین کنید. ایدهی خوب دیگر این است که برای پاداش، لباسهای ورزشی زیبایی برای خودتان بخرید یا یک قمقمهی ورزشی یا ستهای ورزشی به شما این احساس را میدهند که مشغول کاری رسمی و جدی هستید. لباس تمرین شما را در منطقهی اطمینان روحی قرار میدهد. اگر با لباسهای معمولی به باشگاه بروید یا در خانه تمرین کنید، ورزش را خیلی کمتر جدی میگیرید.
5- خرید وسایل و ابزارهای ورزشی را در برنامهی خود قرار دهید
Credit: thestar
بعضی روزها به هر دلیلی برایمان امکانپذیر نیست که به باشگاه برویم. ممکن است وقت نداشته باشیم یا هوای بیرون خیلی سرد باشد. به همین دلیل ایدهی خیلی خوبی است که یک قسمت از خانه را تبدیل به باشگاه کوچک خود کنید. مثلاً کش ها و طناب ورزشی خود را یکگوشه از اتاقتان بگذارید و چند وزنهی مناسب هم تهیه کنید. ممکن است گاهی خیلی خستهتر از این باشید که به باشگاه بروید، ولی بهانهای برای طفره رفتن از ورزش در خانه نخواهید داشت.
6- وقتی تلویزیون میبینید ورزش کنید
این ایده بسیار خوب و کارا است. میتوانید وقتی سریال نگاه میکنید تمرینهای کششی انجام دهید، فقط باید مواظب باشید تمرکزتان را از دست ندهید. اگر تمرین خود را درست انجام دهید، تماشای همزمان تلویزیون هیچ مشکلی ندارد.
7- خوب بخوابید
استراحت واقعاً مهم است، پس حتماً شبها خوب و حداقل به مدت 8 ساعت مفید بخوابید. اگر خوب نخوابید همیشه خوابآلوده و خسته هستید و انگیزهی خود را برای هر کاری از دست میدهید. وقت استراحت، خوب استراحت کنید تا بعداً مجبور نباشید چرت بزنید و وقت خود را از دست بدهید. اگر در طول روز احساس خوابآلودگی میکنید، یک فنجان قهوه یا چای سبز بنوشید و انرژیتان را دوباره بازیابی کنید. انرژی و شادابی خود را افزایش دهید و اجازه ندهید دوباره تنبلی امورتان را به دست بگیرد!
پیشنهاد میکنیم مدیتیشن برای افراد تنبل و نکاتی برای دوری از تنبلی برای زندگی سالم تر را نیز مطالعه کنید.
منبع: livestrong, fitgirlsdiary