به گزارش ایسنا،دکتر محمدرضا ترکی، با بیان این مطلب که در تاریخ ایران هرگاه این فرهنگ تضعیف شده عوامل بیگانه و استعمارگران با کمترین هزینه بر ما چیره شدهاند گفت: مردمی که غرق در فرهنگ فردگرایی میشوند و تنها به منافع شخصی خودشان میاندیشند معمولاً نمیتوانند دارای فرهنگ حماسی باشند و به راحتی تن به تسلیم و ذلت میدهند. معمولاً وقتی فرهنگ جامعه به سمت مادیت و لذتطلبی شخصی پیش میرود و روحیه مردم از فرهنگ حماسی فاصله میگیرد.
وی با اشاره به حماسه انقلاب و قدرت معنوی امام در رهبری مردم اظهار کرد: کار بزرگ امام (ره) دمیدن روح حماسی در رگهای جامعه بود. با زنده شدن روح شجاعت ملی بود که همان ملتی که توسط ساواک پهلوی ارعاب شده بود و یک آژان ساده در جامعه میتوانست بخش گستردهای از مردم را بترساند و تحقیر کند به میدان آمدند و بزرگترین حماسههای تاریخ معاصر را آفریدند.
ترکی ادامه داد: امام (ره) با تعدادی سخنرانی و پیام موفق شد روح شهامت را در جان جامعه سرکوب شده بدمد و جامعه را به آگاهی و شعوری برساند که امروز بعد از سالها، هجوم رسانههای بیگانه و هزاران شبکه رادیویی و تلویزیونی و سایتهای خبری و ...نتوانسته است با هزینههای میلیاردی، بنیانهای روح حماسی امام را در دل این ملت متزلزل کند. بیشک اگر بیگانگان بتوانند بار دیگر یاس و تسلیم را در برابر عزت نفس به این جامعه القا کنند ما بار دیگر به تفرقه و جدایی و حصارهای ترس و ذلت و تسلیم پناه خواهیم برد و دیگران خواهند توانست با کمترین هزینه اتفاقاتی مثل 28 مرداد را سازماندهی کنند و برای سالهای طولانی منافع این مملکت را غارت کنند.
استاد دانشگاه ادبیات تهران تأکید کرد: برای پرورش روح حماسی در جامعه و خصوصاً بین جوانان ایجاد میزهای گفتمان ملی فرهنگ حماسه یک روش اثرگزار است و کنگره فرهنگ حماسه زمانی میتواند موثر واقع شود که گفتمان ملی فرهنگ حماسه به خوبی ترتیب داده شده و هدف مشخص باشد در غیر این صورت شاید بیفایده ترین کار برگزاری گنگره های رسمی و دولتی است.
ترکی در ادامه گفت: دولت و صدا و سیما و نهادهای فرهنگی دیگر شاید در این شرایط خاص و باوجود مشکلات جدی موجود در عرصه اقتصاد کشور نباید به سراغ اقدامات بیحاصل همایشی و نمایشی بروند بلکه باید به جای کارهای متداول و متعارف فعلی، با تشکیل یک اتاق فکر و هیات اندیشهورز جدی و البته جمع و جور با حضور عدهای از اصحاب فکر و فرهنگ، به دلایل تهدید کننده و مسایلی که جامعه را از فرهنگ حماسه و پایداری دور میکند و افراد را به سوی منفعت شخصی به جای منافع ملی و جمعی سوق میدهد بیندیشند و با کمک و همفکری هم راهکاری برای ترویج فرهنگ حماسه پیدا کنند. بدیهی است از دل اندیشیدن به منافع و مصالح ملی است که روح حماسی و خدمت به مردم و روح فداکاری و ایثار را به وجود میآورد.
این استاد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در ادامه گفت:در جامعهای که تمام درو دیوار شهر مصرفگرایی و منفعتطلبی را فریاد میکنند و شکاف طبقاتی هر روز بیشتر میشود و قشری نوکیسه هر روز بر حجم داراییهایشان بدون تلاش و کار سودمند و عمدتاً از راههای بهره و زیانآور برای اقتصاد عمومی میافزایند نباید توقع داشت که مردم با برگزاری یک و حتی 100 سمینار و گردهمایی و تجلیل و....به سوی ایثار و فداکاری و روح حماسی سوق پیدا کنند. اگر مسولین محترم دست از این شیوهها بردارند و فکری به حال این معضلات بکنند، جامعه خود به خود دارای روح و فرهنگ حماسی خواهد شد. ریشههای بحرانهای فکری و مشکلات اخلاقی و گسترش طلاق و ...را باید عمدتاً در معضلاتی که گفته شد جستجو کرد و اندیشید که از چه طریقی میتوان حس حماسهگری ، سلحشوری و همدلی را به پیکره جامعه تزریق کرد.
ترکی با انتقاد از عملکرد برخی از رسانهها در جهت سوق دادن جامعه به سوی روحیه فردگرایی و انزواطلبی بیان کرد: همین که فیلمهای ما و سریالهای صدا و سیما و خبرگزاریهای رسمی جامعه را به سمت بیخیالی و فردمحوری و منفعت طلبی شخصی و دنیاگرایی سوق ندهند کافی است. بقیه موارد پیشکش! خوشبختانه روح فرهنگ ایرانی با شهامت و فداکاری و ایثار درآمیخته است. این فرهنگ را باید با همه توان حفظ کرد.
ترکی در پایان گفت: گسترش فرهنگ حماسه با حفظ آنچه هست و در جهت درست قرار دادن ارزشها تحقق مییابد و برای حفظ این فرهنگ قبل از ایجاد هر کنگره و سمینار و ریخت و پاشهای متداول نیاز به اندیشه ورزی و همت است.