ماهان شبکه ایرانیان

آزمایش ایدز قبل از ازدواج؛ اجبار یا اختیار؟

نگرانی‌ها درباره افزایش بیماری ایدز در کشور از طریق رفتارهای پرخطر جنسی، سبب شده تا نمایندگان کمیسیون بهداشت مجلس اجباری شدن آزمایش پیش از ازدواج را به صحن مجلس ببرندبه گزارش به نقل از همشهری آنلاین، چرا که آمارهای رسمی وزارت بهداشت، از وضعیت بیماری ایدز در کشور، نشان می‌دهد که انتقال ویروس ایدز از طریق رفتارهای پرخطر جنسی، رو به افزایش ...

آزمایش ایدز قبل از ازدواج؛ اجبار یا اختیار؟

نگرانی‌ها درباره افزایش بیماری ایدز در کشور از طریق رفتارهای پرخطر جنسی، سبب شده تا نمایندگان کمیسیون بهداشت مجلس اجباری شدن آزمایش پیش از ازدواج را به صحن مجلس ببرند

به گزارش به نقل از همشهری آنلاین، چرا که آمارهای رسمی وزارت بهداشت، از وضعیت بیماری ایدز در کشور، نشان می‌دهد که انتقال ویروس ایدز از طریق رفتارهای پرخطر جنسی، رو به افزایش است؛ این در حالی است که در گذشته اعتیاد تزریقی ازجمله مهم‌ترین راه‌های انتقال ایدز بود.همشهری در این باره نظر نمایندگان کمیسیون بهداشت را جویا شده است.

الگوی انتقال ایدز در حال تغییر است

بشیر خالقی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره بررسی موضوع اجباری شدن آزمایش ایدز پیش از ازدواج در این کمیسیون به همشهری گفت: این موضوع باید از سوی کارشناسان بررسی شود و نمی‌توان بدون کار کارشناسانه در مورد آن اظهارنظر کرد.

نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس، با تأکید بر اینکه موضوع اجباری شدن آزمایش ایدز پیش از ازدواج را در کمیسیون بهداشت و درمان بررسی خواهیم کرد، افزود: ممکن است با اجباری شدن آزمایش ایدز انگ اجتماعی به بیماران مبتلا به اچ‌آی‌وی زده شده و فرد داوطلب ازدواج با مثبت بودن جواب آزمایش دچار تبعات و آسیب‌های روانی و اجتماعی شود زیرا جامعه هنوز این بیماری را متفاوت از سایر بیماری‌ها دانسته و برخورد مناسبی با این بیماران ندارد؛

بنابراین بهتر است این موضوع قبل از تصمیم‌گیری مورد آسیب‌شناسی قرار گیرد. وی با بیان اینکه تعداد افراد مبتلا به ایدز از آمارهای ارائه شده از سوی دستگاه‌های متولی بسیار بیشتر است، افزود: مبتلایان به این بیماری در حال افزایش هستند و از سویی آگاهی برخی افراد نسبت به بیماری اندک است؛ بنابراین می‌طلبد با فرهنگسازی‌ از سوی رسانه‌های جمعی و صدا و سیما آگاهی و اطلاعات مردم نسبت به این بیماری افزایش یابد.

وی همچنین با بیان اینکه راه‌های انتقال ایدز مشخص است اما در جامعه با مبتلایان به ایدز رفتار نامناسب و تحقیرآمیزی می‌شود، گفت: رفتار جامعه با این بیماری به‌گونه‌ای است که بیماران دچار خودکم‌بینی و در واقع از جامعه طرد شده و هنوز این بیماری برای برخی بار معنایی منفی دارد. باید در نظام سلامت به موضوع پیشگیری توجه جدی شود. وی افزود: اقدامات پیشگیرانه از بیماری ایدز باید در دستور کار وزارت بهداشت قرار گیرد زیرا الگوی انتقال ایدز در حال تغییر و همچنین آمار بیماران در حال افزایش است. به هر حال این چالشی است که اگر نخواهیم برای آن چاره‌ای بیندیشیم، قطع به یقین می‌تواند آسیب‌های زیادی را متوجه جامعه کند.

تأکید بر محرمانه بودن آزمایش ایدز

امیـنی‌فـرد، عضو کمیسیون بهداشت مجلس هم در این باره معتقد است: آمارها نشان می‌دهد که ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی افزایش داشته است. البته این به آن معنا نیست که وضعیت در زمینه ایدز کنترل نشده است بلکه به این معناست که زمینه گسترش ایدز وجود دارد و مردم، به‌ویژه جوانان باید مراقب باشند.ضمن اینکه متولیان نظام سلامت موظف هستند در این زمینه بیشتر کار کنند.

البته شبکه‌های بهداشتی و مراکز تحقیقاتی ما به خوبی برنامه‌های کنترلی و پیشگیری را آموزش می‌دهند اما باید قبول کنیم که باید از دوران نوجوانی و دبیرستان در این زمینه کار شود. از نظر ما آزمایش ایدز پیش از ازدواج نوعی غربالگری است که می‌تواند مانند انجام آزمایش‌های ژنتیک بر جامعه تأثیر بگذارد البته ما روی محرمانه بودن این آزمایش‌ها هم تأکید داریم.

اما نباید این موضوع را فراموش کنیم که نه‌تنها ما با جامعه جوان در کشور روبه‌رو هستیم بلکه با افزایش روزافزون سن ازدواج هم روبه‌رویم وبه همین دلیل شاهد گسترش رفتارهای پرخطر در بین جوانان و نوجوانان هستیم که این پدیده با انواع بیماری‌های مقاربتی و ایدز مرتبط شده است. ضمن اینکه همچنان معتقدم نوع نگاه به «ایدز» در کشور، این بیماری را «تابو» کرده است. این تابو باید بشکند. این وضعیت و حرکت‌های اشتباه بعد از آن منجر به مخفی شدن بیماری ایدز شده است.

حق نداریم به حریم خصوصی افراد وارد شویم

طرح غربالگری ایدز اما در میان نمایندگان کمیسیون بهداشت با مخالفت‌هایی نیز همراه است. بهروز بنیادی عضو کمیسیون بهداشت مجلس معتقد است هیچ دلیلی وجود ندارد که آزمایش‌های تشخیص HIV پیش از ازدواج اجباری شود. این کار در هیچ جای دنیا تجربه نشده است. آزمایش‌های اجباری HIV فقط در مکان‌های خاصی مانند زندان قابل اجراست. این بیماری در میان معتادان تزریقی و کسانی که رفتارهای پرخطر جنسی دارند شیوع دارد. ما حق نداریم به حریم خصوصی افراد وارد شویم.

آزمایش‌های تشخیصی باید به انتخاب افراد و داوطلبانه باشد و در هیچ جای قانون به این روش تشخیصی اجباری اشاره نشده است. وی با تأکید بر اینکه پیشگیری مهم‌تر از درمان است، گفت: وظیفه اصلی معاونت بهداشت وزارت بهداشت آموزش سراسری افراد در جامعه است. باید روش‌های خود مراقبتی را در این زمینه بدون محدودیت به همه افراد آموزش داد.

به‌عبارت دیگر موضوع اساسی در ارتباط با کنترل ایدز از طریق رفتارهای پرخطر جنسی، بالا بردن سطح آگاهی مردم است که اگر اطلاعات جامعه در مورد این بیماری و راه‌های انتقال آن به‌خصوص انتقال از طریق روابط جنسی بالا برود، کمک فراوانی به کاهش آمارها می‌کند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان