ماهان شبکه ایرانیان

روستای کمالی

کمالی کجاست؟ روستای کمالی از بین حدود ۴۹روستا وآبادی بخش علامرودشت بزرگترین روستا می باشد

کمالی کجاست؟
روستای کمالی از بین حدود 49روستا وآبادی بخش علامرودشت بزرگترین روستا می باشد. از نظر تقسیمات کشوری جزء بخش علامرودشت توابع شهرستان لامرداستان فارس می باشد در غرب این روستا روستاهای اندر وچاه کور ودرشرق آن روستای روگیر تاج امیری واقع گردیده فاصله این روستا تامرکز بخش حدود 15کیلومترتامرکز شهرستان 55کیلومتر وتامرکز استان شهر شیراز370کیلومترفاصله دارد که جهت شیراز میبایست از شهرهای خنج. قیروکارزین. فیروزآباد طی طریق کرد.واحدهای مسکونی این روستا درامتدادجاده اصلی لامرد –علامرودشت دردامنه کوه بلندی باارتفاع1694مترقراردارد.جمعیت روستا1290نفر در قالب 274خانوارمیباشد.تابستانی بسیار گرم وزمستانی معتدل دارد.مردم این روستا عموماً نسبت فامیلی نزدیک .مهمان‌نواز، آگاه، خونگرم، زود آشنا و در دوستی دیرپا هستند. در غریب نوازی شهره‌اند و کمتر زیر بار زور می‌روند و اگر از لحاظ مادی ضعیف باشند، کمتر از آن حرف می‌زنند و نسبت به حفظ غرور و شخصیت خویش بسیار حساس هستند. شغل اکثریت اهال کار در کشورهای حوزه خلیج فارس ومابقی مشغول کشاورزی .دامداری. کارهای خدماتی وتعدادی نیز کارمند می باشند

روستای کمالی در جنوب شرقی علامرودشت از توابع شهرستان لامرداستان فارس ما بین اندر و روگیرتاج امیری واقع است وبزرگترین روستای بخش محسوب میشود .تا مرکز بخش 12 کیلو متر فاصله دارد جمعیتی بالغ بر 1300نفرتشکیل میدهد و دارای امکاناتی همچون 4واحد اموزشی دبستان و راهنمایی ومرکزمخابرات.پست بانک.نانوایی.خانه بهداشت وتعداد زیادی مغازه درهمه صنفها میباشد و همچنین6مسجد وحسینه میباشد.

وجه تسمیه

زمانی که حاج غیاث از روگیر محمد تقی همراه با شش فرزندخود بنامهای1:علی2:حسن 3:باقر4:محمد5:حسین6غیاث به محل کنونی روستای کمالی امدزمینهای این قسمت به حاج حسین کمال کلانتر علامرودشت تعلق داشته واز ان جایی که وی برادر زن حاج غیاث بوده زمین را در اختیار او گذاشته و او را یاری میکند.او نیز برکه ای میسازد و از او در مقابل مخالفین حمایت میکند.به همین دلیل روستای تازه تاسیس خود را به باس قدردانی از وی کمالی نامیدند.از نظر لهجه وحتی آداب وسنن مردم کمالی نسبت به بقیه روستاهای مجاور متفاوتند که این موارد شاید به این دلیل باشد که شخص مرحوم حاج غیاث ریشه در جای دورتری داشته است.

بارندگی

بیشتر بارندگی روستای کمالی در فصل زمستان اتفاق می افتد.البته در اواخر پاییز و اوایل بهار نیز گاهی بارندگی های پراکنده ای وجود دارد که البته این وضع در سالهای مختلف یکسان نیست.در برخی از سالها به ویژه در اواخر زمستان باران کمتری می بارد و همین امر سبب می شود پوشش گیاهی روستا و مراتع آن تحت تاثیر این پدیده دچار کاستی هایی شودکه به نوبه خود پیامدهای ناخوشایندی برای زراعت و دامداری روستا دارد.

تابستان نیز هیچگونه بارندگی صورت نمی گیرد و پدیده ای که در این فصل شاهد آن هستیم باران خمینه که سالی 1 بار شاید هم 2 سالی 1 بار شاهد ان باشیم. از پدیده ها و ریزش های جوی دیگری که معمولا در فصل زمستان شاهد آن هستیم می توان به ریزش تگرگ در برخی سالها وهمچنین مِه که در زبان محلی به آن “کورکورک” گفته می شود اشاره کرد.با توجه به اینکه روستا در منطقه گرمسیری واقع شده از تاریخ تاسیس خود تا کنون روی برف را به خود ندیده و کلیه ریزشهای جوی همانطور که در بالا اشاره شد به صورت باران و در موارد نادری به شکل تگرگ بوده است. بیشترین میزان بارش نیزدر دی ماه اتفاق می افتد.البته به علت نبود ایستگاه هواشناسی در روستا نمی توان حداکثر میزان بارش را به صورت دقیق و منحنی آن را برای فصلها و سالها بیان نمود ولی درمواردی بارش به اندازه ای است که باعث آبگرفتگی در روستا و جاری شدن سیل می شود.حداقل بارش در بهار اتفاق می افتد و در تابستان نیز چنانچه گفته شد بارندگی رخ نمی دهد.

بادها

بیشترین وزش باد در روستای کمالی،از سمت غرب و از جنس بادهای مدیترانه ای است که به طور معمول در اکثر فصول شاهد وزش این باد از غرب به سمت شرق می باشیم و در زبان محلی به”باد شمال”*معروف است که با توجه به فصلی که باد درآن می وزد اگر تابستان باشد باد گرم بوده و به”تش باد”معروف است و زمستان نیز این باد سرد وخشک است.

علاوه بر باد شمال بادهای دیگری نیز در روستا شناخته شده اند ازجمله “باد کوش که همراه با رطوبت است به نحوی که در زمستان نویدآور باران و در تابستان پیام آور”شرجی”می باشد.

بادی که ازسمت کوه یعنی از شمال روستامی وزد.این باد نیز بیشتردر زمستان می وزد و همراه با خود بارندگی را به ارمغان می آورد.گرد بادها در روستا به”اخلوک معروفندکه در فصل تابستان همراه با باران می وزد و گاهی خساراتی نیز به بار می آورد(شکستن درختان،قطع برق و…)بعد از “اخلوک “هوا رفته رفته خنک می شود.

به غیر از بادهای نامبرده در بالا همچنین میتوان به”بادپیرزن”اشاره کرد.

پوشش گیاهی

در یک تقسیم بندی کلی می توان پوشش گیاهی روستا را به دو دسته تقسیم کرد:1-درختان 2-گیاهان بوته ای. که ما در ذیل به آنها خواهیم پرداخت.

1-درختان:درختان خود شامل دو گروه می باشند الف)درختان خودرو:شامل گز ، سدر وبید…که در روستا به وفور یافت می شوند و استفاده های فراوانی دارند از جمله در ساختمان سازی ،… . ب) درختان کاشتنی : شامل درختانی که اهالی روستا برای مقاصد خود از جمله تامین غذا ، سایه و… آنها را کاشته اند نظیر: نخل ،بید و…. البته اینروزها شاهد هستیم که اهالی روستابا وجود نبود اب شیرین و با خریداب شیرین از ابرسانها با کاشت درختانی با اسامی مختلف درب منزل و داخل حیاط خود را زیبا میکنند و کشاورزان جهت مشخص نمودن مرز زمین های خودالبته بیشتر در گذشته درختان خودرویی چون سدر و گز را نیز می کاشتند. در ذیل جدول درختان روستا همراه با نام محلی آنها را می آوریم

از درختان ذکر شده بیشترین فراوانی را درخت نخل به علت کاشت آن توسط کشاورزان روستا دارد.البته اگر روستا از اب شیرین بهره مند بودحیاط منازل ما سر سبز تر و با کاشت درختان بیشتری چهره منازل را عوض کنیم.

2-گیاهان بوته ای:به خاک مستعد هر گاه باران کافی برسد شاهد مناظر دلکش از رویش گیاهان هستیم.در نواحی جنوب ایران خاک حاصلخیز وجود دارد ولی به علت قرار گرفتن در ناحیه ی گرم و خشک شاهد کمبود ریزش های جوی هستیم که روستای کمالی نیز از این قاعده مستثنا نیست.اما همان بارش های اندک در فصل زمستان کفایت می کند تا روستا با داشتن خاک حاصلخیز شاهد رویش انواع گیاهان از جمله گیاهان بوته ای باشد که ما در اینجا به آنها اشاره می کنیم.به طور کلی گیاهان بوته ای شامل توله .ترشه.کاکل .سلم. کلمو .گل گاوزبان،تره وحشی،سیر صحرایی .زینتی مانند: شقایق، نرگس، شب بو و…

در فصل سرما مادر اوایل فصل بهمن ماه شاهد رویش قارچ و”خیر” (شبیه سیب زمینی است و در روستا مصرف خوراکی دارد.)به صورت خودرو در روستا می باشیم.

پوشش جانوری روستا

وجود تپه های نسبتا بلند و کوههای سر به فلک کشیده روستا (کوه نر)کتویه سونگی گوک و…می تواند زیستگاه خوبی برای جانوران باشد،کما اینکه از گذشته های دور تاکنون این منطقه و در کل دشت حیات سکونتگاه جانوران بسیاری بوده است که آنها را می توان به دو گروه بزرگ تقسیم کرد:1-جانوران اهلی.2-جانوران وحشی.

1-جانوران اهلی:مثل بز کوهی و دیگر حیوانات و پرندگان کبک و تیهوو بلبل،کلاغ،گنجشک و…بیساری از گونه ای دیگر

2-جانوران وحشی نیز مانند:شغال، گرگ،گربه وحشی و …-حشرات مانند:پروانه،کرم بهاره،عنکبوت و… -خزندگان مانند:مار،مارمولک،بزمجه و… .بیشتر فراوانی از ان کبک و تیهو بود که با شکار بی رویه روبه نابودیست.البته ذکر یک گفته لازم است و آن اینکه در سالهای اخیر خسارات جبران ناپذیری به پوشش جانوری این روستا وارد شده و شکار بی رویه ی برخی گونه های جانوری وتخریب زیستگاهِ پاره ای دیگر از جانوران باعث منقرض شدن نسل بسیاری از گونه های جانوری و کوچ نمودن تعداد دیگر شده است.

هر چند این پدیده تنها به این روستا مختص نیست و در کل ایران عمومیت دارد ولی امید است مسوولان امر تلاش خود را در جهت حفظ و بازسازی حیات جانوری دوچندان نمایند.

کوه کتو

کتویه یکی از جاهای تفریحی روستا در گذشته به شمار میرفت که بیشتر مردم در فصل بهار وبه خصوص13بدربه اینجا می امدند که به مرور زمان و خشکسالی که بود از بین رفته و لازم به ذکر هست که این مکان در چند سال گذشته از چشمه های فراوانی برخوردار بود ومکان خوبی برای پرندگان به خصوص کبک وتیهو بود که به مرور زمان وشکار پرندگان توسط صیادان وخشکسالی باعث شد که این فضای زیبا از بین برود

روستای کمالی

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان