روستای هلول در استان کرمانشاه/شهرستان ثلاث باباجانی/بخش مرکزی/دهستان زمکان قرار دارد
طبق آخرین سرشماری سال 1385دارای 105 خانوار می باشد. جمعیت آن هم 498 نفر است. طبق گزارش فائو 2009و سازمان جنگل ها و مراتع کشورو خاک منطقه تیپ لومی می باشد. با توجه به برآورد اقلیمی نگارنده بارش این روستا در حدود 600تا 700 میلیمتر در سال است. این روستا در قسمت جنو.بی کوه بندی گز و در قسمت جنوب غربی کوه ژاله استقرار یافته است. بیشتر زمین های کشاورزی روستا به غیر از زمین های نزدیک به چشمه سراب هلول (هفت کانی)از تیپ دیم هستند.
طبق تعریف فائو این روستا به لحاظ موقعیت کلی جزو دشت پاوه و حوضه آبخیز سیروان زمکان قرار دارد
**************
شهرستان ثلاث باباجانی با طبیعتی بکر و پوشیده از درختان جنگلی، در غرب و شمال غرب استان کرمانشاه منطقهای جذاب و دیدنی است که همواره پذیرای گردشگران بیشماری ، بویژه در تعطیلات نوروز است.
این شهرستان مشتمل بر دو بخش مرکزی شامل دهستانهای زمکان ، دشت حر و خانه شور و بخش ازگله شامل دهستانهای ازگله ، سرقلعه و جیگران با ?252? روستا دارای سکنه و 56 روستای خالی از سکنه است.
ثلاث باباجانی در منطقه قشلاقی استان کرمانشاه واقع شده و دارای زمستانی ملایم و تابستانی گرم و خشک است.
این شهرستان در ناهمواریهای زاگرس واقع شده، به همین دلیل بسیاری از ویژگیهای طبیعی این محدوده از ویژگیهای سلسله جبال زاگرس تبعیت میکند.
ساخت توپوگرافی این شهرستان مبتنی بر ارتفاعات شاهو – دالاهو است. بخش وسیعی از اراضی شهرستان ثلاث باباجانی منطبق بر کوهها و تپه ماهورها است که از مهمترین کوههای آن «بمو» را میتوان نام برد که به عنوان مرز محسوب میشود.
این شهرستان دارای رودخانههای فصلی و دایمی زیادی است که مهمترین آنها لیله ، آب سفید ، برگ ، آب هواسان ، آب زرشک ، آب کوته ، رود دشت حر و رود زمکان است.
شهرستان ثلاث باباجانی به دلیل برخورداری از توپوگرافی متنوع شاهد انواع رویشگاههای جنگلی مرتعی است.
این جنگلها عموما از بلوط ایرانی تشکیل شده که شامل گونههای مختلف پسته وحشی (بنه)، بادام کوهی (ارژن) ، آلبالوی وحشی، گلابی وحشی، بلوط ، مازو ، زالزالک ، ارغوان ، انار و گردو است.
در کنار مسیر رودخانههای این شهرستان انواع درخت بید ، صنوبر ، چنار، توت ، گردو و درختان میوه دیده میشود.
سقز چینی از درختان جنگلی ون (پسته وحشی) که مصرف دارویی و صنعتی دارد، در نواحی غربی این شهرستان صورت میگیرد.
این شهرستان با برخورداری از منابع غنیآب، پوشش گیاهی متنوع، چمنزارها- ی سرسبز دارای سرابهای زیبا و دیدنی است که توجه هر گردشگری را به خود جلب میکند.
از جمله مهمترین این سرابها میتوان به سراب مامیشان اشاره کرد که در دهستان مرزی سه قلعه و در فاصله سه کیلومتری مرز واقع شده و در جوار آن قبرستانی قدیمی وجود دارد.
سراب کانی سفر نیز در دامنه ارتفاعات سرسبز دالاهو و دارای آب و هوای سرد و گوارایی است.
سراب هوله خانه شور از دیگر سرابهای این شهرستان است که مناظر زیبای طبیعی، آب و هوای دلپذیر خصوصا در موسم بهار فضای این سراب را دلنشین کرده است.
یکی دیگر از جاذبههای دیدنی ثلاث باباجانی بخصوص برای گردشگران آب شفا بخش ریزه است، چشمه شفابخشی که در درمان بیماریهای کلیوی بسیار مفید است و روزانه بویژه در ایام نوروز پذیرای گردشگران زیادی از نقاط مختلف است.
سراب هلول در نزدیکی روستای هلول هم از دیگر جاذبهها است.
آبشار زیبای شیخ صله در کنار رودخانه قالیچه و باغ دیدنی سیدخان در منطقه ازگله شهرستان ثلاث را در زمره نقاط دیدنی استان کرمانشاه قرار داده است.
جاذبههای فرهنگی شهرستان ثلاث هم برای گردشگران دیدنی و جذاب است.
مردم این شهرستان بیشتر کرد هستند که به زبان کردی و گویش جافی سخن می- گویند.
از انواع غذاهای این منطقه میتوان خورش قسوان (پسته کوهی)، پلاو قسوان، پلاو کشمش ، پلاو شوید ، بورانی کنگر، بورانی گل گاو زبان و خورش هه لو را نام برد.
پوشاک سنتی مردان این شهرستان کراس، شوال، کلاو دسمال است و زنان کراس، ژیر کراس، سخمه ، پاپوش ، کلاو فس میپوشند و لچک روی دوش میاندازند.
این شهرستان دارای جاذبههای زیارتی هم هست که مهمترین آنها زیارتگاه شیخ رسول در منطقه خانه شور است که همواره زائران بسیاری از داخل استان و استانهای همجوار را پذیرا میباشد.
شهرستان ثلاث باباجانی مملو از مناطقی با چشماندازهای زیبای روستایی است که طبیعت بکر آن چشم هر بیننده را خیره میکند.
از جمله منطقه دولی دره که در عمق دره زیبایی با 28 روستا واقع شده است این روستاها در عمق دره و مابین ارتفاعات قرار گرفتهاند و دارای مناظر زیبای طبیعیاند.
اکثر این روستاها در جوار رودخانه زمکان استقرار یافتهاند و دارای پوشش جنگلی مناسب از نوع درختان ون و بلوط میباشد.
از جمله جاذبههای تاریخی این شهرستان هم میتوان به شهر تاریخی درنه که بقایای شهر تاریخی است که به زمان پیش از اسلام بر میگردد و قلعه تاریخی میرآباد در روستای میرآباد که اکنون به صورت تپهای بزرگ در آمده است اشاره کرد.
شهرستان ثلاث باباجانی علاوه بر چشماندازهای بکر طبیعی و آثار تاریخی ، از نظر صنایع دستی و هنرهای بومی هم از تنوع زیادی برخوردار است و هنرمندان چیرهدستی در این خطه پرورش یافتهاند و اغلب روستاییان در خلق آنها سهیماند.
صنایع دستی آنها شامل قالی، گلیم ، گیوه، موج (چادر شب) ، سیاه چادر ، نمد ، دستکش ، جانماز و جوراب است که نزد مسافران و گردشگران زبانزد است.