سرویس فرهنگی فردا: تقارن تاسوعا و عاشورای حسینی با روزهای ابتدایی این هفته اتفاقی بود که باعث کمتر شدن برخی از اتفاقات فرهنگی مرسوم از جمله مراسمهای تقدیر و رونمایی از محصولات فرهنگی شد. با این همه باز هم وقوع چند اتفاق حاشیهای باعث شد تا این هفته خالی از رویدادهای فرهنگی نباشد. حضور سینماگران ایرانی در جشنواره سلیمانیه کردستان عراق، عذرخواهی رئیس رسانه ملی بابت انتشار عکسهایش همراه با یکی از سران فتنه و ادامه جنجالها بر سر اکران فیلم سینمایی «رستاخیز» از جمله مهمترین این بودند.
دهنکجی به شیوه شبهروشنفکران
جشنوارههای سینمایی زیادی در سراسر جهان برگزار میشود که هنرمندان ایرانی معمولا پای ثابت حضور در این رویدادهای فرهنگی هستند. اتفاقی که در نگاه اول امری مثبت و زمینهای برای معرفی فرهنگ و هنر ایران زمین به مردم سایر کشورهاست. اما در این میان هستند فستیوالهایی که حضور در آنها نه تنها اعتبار و آبرویی برای سینمای ایران کسب نمیکند بلکه چهبسا زمینهساز برداشتهایی نادرست از وضعیت داخلی کشورمان شود. جشنواره فیلم سلیمانیه کردستان عراق یکی از همین رویدادهاست؛ جشنوارهای کم سابقه که امسال دومین دوره آن برگزار میشود. اما نکته جالب توجه در ارتباط با این جشنواره حضور فاطمه معتمدآریا، کامپوزیا پرتوی و شهرام اسدی سه نفر از سینماگران ایرانی در افتتاحیه این جشنواره بود. آن هم درست در شرایطی که منطقه کردستان عراق به دنبال جدایی از کشور عراق و آغاز فتنهای بزرگ در منطقه خاورمیانه برای تجزیه چند کشور بزرگ و مهم منطقه است. موضوعی که بعید است این سینماگران نسبت به آن ناآگاه بوده باشند.
این ماجرا با انتقادات بسیاری از سوی اهالی رسانهها مواجه شد و کار به آنجا رسید که رضا درمیشیان کارگردان فیلم توقیفی «عصبانی نیستم» که پیش از این اعلام شده بود قرار است به عنوان یکی از داوران این جشنواره در این رویداد حضور پیدا کند به بهانه تصادف شدید خودرویش و در حالی که به لحاظ جسمی نیز حال مساعدی داشت؛ از حضور در این جشنواره انصراف داد.
عذر بدتر از گناه آقای رئیس!
این هفته اما رسانه ملی نیز خالی از حاشیه نبود؛ البته این بار حاشیهها ارتباطی به سوتی یک مجری تلویزیون و یا زیرنویس اشتباهی در میان صحبتهای یکی از مسئولین کشور نداشت؛ بلکه ماجرا مربوط به عذر بدتر از گناه عبدالعلی علی عسگری رئیس رسانه ملی در ارتباط با یک اشتباه بزرگ بود. علیعسگری که مدتی پیش همراه با علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم ختم آیتالله راستی کاشانی حضور پیدا کرده بود؛ بدون توجه به حفظ جایگاه ریاست رسانه ملی حاضر شد در کنار یکی از سران فتنه بنشیند و به خوشوبش با او بپردازد! موضوعی که انتشار چند عکس از آن؛ بازتاب منفی گستردهای در رسانهها داشت و باعث بالاگرفتن انتقادات به این رفتار زشت و اشتباه رئیس رسانه ملی و رئیس مجلس شورای اسلامی شد.
اما این هفته علیعسگری که برای حضور در هیات دانشجویی فاطمه الزهرای دانشگاه شریف به این دانشگاه رفته بود، در پاسخ به سوالات صریح برخی دانشجویان در خصوص چگونگی حضور در این مراسم و حواشی ایجاد شده برای خود گفت: «هنگام ورود من به این مراسم مسائلی پیش آمد که شرح و توضیحش بماند، اما ادب و آداب این جلسه اقتضا میکرد که من دقایقی در آنجا بمانم و به همه احترام بگذارم و این بدان معنی که برخی تعبیر کردند نیست و بعدها عکسی که منتشر شد به دنبال القا موضوعاتی غیرواقعی بود که این کار را اخلاقی نمیدانم.»
این عذر بدتر از گناه آقای رئیس و توجیح تراشیدن او برای لزوم احترام گذاشتن به حاضرین در آن جمع در حالی بیان شده است که تو پیش از این و در پاسخ به همین سوال گفته بود: «افرادی که در فتنه فعال بودهاند باید عملکرد خود را که باعث امیدواری دشمن شد جبران و صادقانه عذرخواهی کنند.» توصیه که به نظر میرسد بهتر بود تا خود علیعسگری نیز به سراغ آن میرفت تا حداقل به جای توسل به چنین توجیههای غیرمنطقی و غیرقابل قبولی، صادقانه از مردم عذرخواهی میکرد.
ساخت مستند از زندگی مرد روزهای سخت انقلاب
اما یکی دیگر از اتفاقات جالب توجه این هفته انتشار خبری در ارتباط با تصمیم مدیران حوزه هنری برای تولیدی در ارتباط با زندگی آیتالله جنتی رئیس مجلس خبرگان رهبری و دبیر شورای نگهبان بود. محسن یزدی مدیر مرکز مستند سوره در تازهترین گفتوگوی خود در ارتباط با تولید این اثر فقط به این موضوع اشاره کرد که قرار است مستند زندگی آیتالله جنتی توسط محمدعلی فارسی مستندساز باسابقه کشورمان تولید شود و جزئیات دیگری در این زمینه نگفت ولی به نظر میرسد این مستند در جشنواره عمار سال جاری برای اولین بار رونمایی شود.
آیتالله احمد جنتی از چهره موثر و باسابقه کشورمان است که به واسطه برعهده داشتن مسئولیت مهم دبیری شورای نگهبان در سالهای گذشته همواره مورد هجمه رسانهای جریانهای ضدانقلاب قرار داشته و به نظر میرسد این مستند بتواند ناگفتههای شنیدنی بسیاری از زندگی ایشان را نمایان سازد.
بیدی که حالا حالاها با این بادها نمیلرزد!
البته این هفته صداوسیما یک حاشیه مدیریتی دیگری نیز داشت. حاشیهای که با انتشار خبری در ارتباط با احتمال برکناری مرتضی میرباقری معاونت فعلی سیما در روزهای آینده و به واسطه بالاگرفتن اختلافات میان او و رئیس رسانه ملی ایجاد شد و در ادامه با بازنشر گسترده این خبر در شبکههای اجتماعی و برخی رسانههای رسمی جنبه جدیتری پیدا کرد.میرباقری که در دوره ضرغامی نیز یک بار چنین اتفاقی را تجربه کرده بود و به واسطه برخی از اختلافات مجبور شده بود جای خود در معاونت سیما به علی دارابی بسپارد، با حضور علیعسگری دوباره به این سمت بازگشت و انتشار خبر مجدد احتمال کنارهگیری او از این مسئولیت بازار شایعات را دوباره داغ کرد. البته این شایعه چند روز بعد و با پستی که مرتضی رنجبران مدیر روابط عمومی رسانه ملی در ارتباط با ادامه فعالیتهای میرباقری گذاشت، عملا منتفی شد.
هر چند که این شایعه از همان ابتدا نیز چندان جدی به نظر نمیرسید چرا که با توجه به رابطه نزدیک میرباقری با علی لاریجانی رئیس مجلس و نفوذ بالای لاریجانی بر علیعسگری رئیس فعلی صداوسیما اساسا بعید است که میرباقری به این زودیها جای خود را به کسی بدهد!
ادامه قصه پرغصه رستاخیز
فیلم سینمایی رستاخیز یکی دیگر از حاشیه آفرینهای این هفته بود. فیلمی که طرح دوباره اکران آن در داخل کشور در اولین نشست خبری وزیر جدید ارشاد باعث شد تا صحبتهایی جدیدی از سوی مدیران وزارت ارشاد و تولیدکنندگان این اثر مطرح شود. ماجرا از آنجا آغاز شد که وزیر ارشاد در این نشست اعلام کرد که بخشی از ضرر و زیان وارد آمده به این فیلم از طرف ارشاد پرداخت شده است و تلویحا به این موضوع اشاره کرد که به احتمال فراوان رستاخیز هیچگاه در ایران اکران نخواهد شد.
این ماجرا در ادامه با انتشار گفتوگویی از احمدرضا درویش کارگردان این اثر در ارتباط با سرنوشت اکران رستاخیز و تشبیه آن به یوسفی که در چاه مانده است، وارد فاز جدیدی شد. فازی که در آن روزنامه جوان نسبت به این صحبتهای درویش انتقاد کرد. در بخشی از این گزارش آمده است: «برخی شنیدهها حکایت از پرداخت 13 میلیارد تومان به عنوان خسارت به سازندگان این فیلم دارد. اگر این میزان دریافت از ارشاد برای جبران خسارت صحت داشته باشد، یعنی مالکان این فیلم بدون اینکه دردسرهای اکران را تقبل کرده باشند و درآمد ناشی از اکران را با پخشکننده و سینمادار سهیم شوند و حتی عوارض شهرداری را پرداخت کنند، پولی را به دست آوردهاند که دیگر همکارانشان به هیچ وجه در سیستم فروش قادر به تحصیل آن نبودهاند و مشخص نیست چه مقدار زمان طول خواهد کشید تا برای اکران فیلمی در ایران چنین حاشیه سود میلیاردی به وجود آید.»
البته این گزارش در آمده با واکنش تهیهکننده فیلم سینمایی رستاخیز همراه شد تا او به طور کلی ماجرا دریافت هزینه از وزارت ارشاد را از اساس تکذیب کند و ماجرا را قبل نیز پیچیدهتر کند!