متآمفتامین در آینده ایران باعث تزلزل خانواده میشود
دکتر صابری به ماده روانگردان مت آمفتامین یا همان شیشه که در حال حاضر در کشور بسیار شایع شده است و در آینده باعث تزلزل خانوادههای ایرانی میشود، اشاره کرد و افزود: در این راستا باورهای فرهنگی کاهش استرس، عدم خشونتهای خانوادگی و تعارضهای روانی ناخودآگاه باید در خانوادهها نهادینه شود.
طلاق در دنیا آسان شده است
دکتر صابری با بیان اینکه در هیچ کشوری طلاق جرم تلقی نمیشود و در چند دهه گذشته طلاق بسیار آسان و ارزان شده است افزود: بر اساس تحقیقات زوجهایی که مسائل مذهبی را رعایت کنند از مباحثی مانند جدایی و طلاق بسیار دور خواهند شد که این تحقیقات در کشور کانادا و بر روی زوجینی که هفتهای یک بار به کلیسا رفتهاند صورت پذیرفته است.
مدیر بخش روانپزشکی سازمان پزشکی قانونی کشور خاطرنشان کرد: در این راستا ترمیم وضع اقتصادی خانواده، ارائه آموزشهای اولیه مدیریت خانواده از طریق رسانهها، افزایش امکانات تفریحی خانواده و انجام مشاورههای زناشویی در زمینه تحکیم خانوادهها بسیار موثر است. در ادامه گردهمایی بررسی وضعیت خانواده در ایران و جهان عزتالسادات میرخانی، عضو گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس، به بررسی مبانی تحکیم بنیان خانواده در قانونگذاری اسلامی پرداخت و گفت: سوره نور در قرآن بهترین سوره از نظر روابط خانوادگی است که به پاکی، تحکیم و مودت در خانوادهها میپردازد.
وی اظهار داشت: انحلال روابط زوجین در حال حاضر از نتایج قرن کنونی است که تنها مربوط به کشور ما نیست. وی با اشاره به یکی از نظریههای ویلدورانت فیلسوف غربی که پیشبینی کرده بود در قرن 21 مبحث خانواده از چالشهای بزرگ جهان به حساب میآید ادامه داد: متأسفانه حتی در جوامع دینی پارامترهای تربیتی و مدیریتی مسائل خانواده رعایت نمیشود.
میرخانی اظهار داشت: قانونگذاری اسلامی به تمام موارد قبل، حین و بعد از ازدواج توجه کرده است و مقتضیات انسانی و عقلی را در روابط زناشویی پوشش میدهد و در مجموع نه مرد و نه زن بر این اساس حق سالاری بر خانواده را ندارد زیرا تنها قراردادی که در روی زمین به عنوان میثاق در قرآن از آن یاد شده است، مبحث ازدواج است. عضو گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: اگر در جامعه اصل عدالت شرط است در خانواده اصل اغماض و رأفت مطرح شده است و در این راستا اشد مجازات در قانونهای اسلامی به مردان و زنانی که عامل گسستگی در خانواده هستند، لحاظ میشود. وی خاطرنشان کرد: پشتوانههای دینی در کشور ما با وجود عصر ارتباطات هنوز تحکیم نیافته است.
سازمانهای مسئول کودکان بیسرپرست باید بیشتر نقش ایفا کنند
در ادامه گردهمایی بررسی وضعیت خانواده در ایران و جهان انور صمدی راد، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در زمینه بررسی وضعیت امروزی خانواده و آسیبهای آن در انگلیس به سخنرانی پرداخت. وی افزود: در حال حاضر نهاد آموزش و پرورش در ساختن انسانهای فردا برای کشور بسیار ناکارآمد است و هنوز نیز برخی کشورها تصور درستی از ایران ندارند.
وی افزود: سیستم خانواده باید در گام نخست خود آموزش ببیند زیرا اگر ما به طور مثال بخواهیم یک لانه برای حیوانی در کنار منزلمان درست کنیم باید از سازمانهای ذیصلاح مجوز دریافت کنیم ولی برای تربیت یک انسان بدون توجه به روند آموزشی عمل میشود و حاصل آن پیدایش بچههای خیابانی است. صمدیراد افزود: ما اگر بخواهیم جامعه سالمی داشته باشیم باید افراد سالمی تربیت کنیم و در حال حاضر نیز افزایش معتادان که منشأ آن خانوادههای نابسامان است باید دقت و توجه بیشتر خدماتهای حمایتی سازمانهای ذیصلاح را در بر گیرد.
وی در مثالی با اشاره به یکی از کودکان بیسرپرست و خیابانی که چندی قبل تجربه کرده بود، اظهار داشت: مؤسساتی که برای سازماندهی کودکان بیسرپرست ساخته شده است نمیتوانند یک کودک را برای اقامت یک شب در آن محل نگهداری کنند زیرا در پاسخ به ما برای عدم پذیرش این کودک میگویند این کودک اگر یک شب در این مکان نگهداری شود ممکن است برای او خطر و مشکلاتی به وجود بیاید و این شمایلی از سازمان و مراکز نگهداری از کودکان بیخانمان در کشورمان است و حال در روز جهانی خانواده باید عرض کنم که با شعار نمیتوان جلوی این مشکلات معتادان که منشأ گرفته از خانوادههای بیسامان است را گرفت.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: بچههایی که دچار خشونت میشوند بر اساس علم روانشناسی مغز آنان با دیگران متفاوت میشود و در این راستا باید هیچگونه مرزبندی در حوزه خانواده در ایران و دنیا وجود نداشته باشد. وی بیان داشت: آفتابه به گردن کردن افراد مشکلدار شاید مسکن اولیهای برای آحاد جامعه باشد ولی مشکلات این افراد را حل نمیکند زیرا این افراد از زمان نطفگی دچار مشکلات اقتصادی، خانوادگی، گرسنگی و تحت شکنجههای روحی و روانی بودهاند و ما باید به صورت اساسی و ریشهای به حل معضل این افراد برسیم. زیرا این افراد به خصوص کودکان خیابانی در آینده خود تشکیل دهنده خانواده میشوند.
صمدیراد خاطرنشان کرد: اگر این افراد آسیبزن به جامعه هستند باید چرایی آن را یافت و در این راستا باید سازمانهای مختلف نیز جوابگوی این مسائل باشند.