زود انزالی نوعی اختلال عملکرد جنسی است که میتواند تاثیر منفی بر کیفیت زندگی جنسی یک مرد داشته باشد.
به گزارش ، دکتر فرشاد نامداری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و متخصص ناباروری مردان در وب سایت خود نوشت: در سالهای اخیر، دنیای پزشکی در شناسایی و درک اختلال عملکرد جنسی مردان از جمله مشکلاتی که مردان میتوانند در زمان مقاربت جنسی تجربه کنند بهبود پیدا کرده است. زود انزالی نوعی اختلال عملکرد جنسی است که میتواند تاثیر منفی بر کیفیت زندگی جنسی یک مرد داشته باشد. هدف اطلاعات ارائه شده در اینجا کمک به درمان زود انزالی و ارائه گزینه درمانی موثر است.
زود انزالی ممکن است در برخی موارد تولید مثل را پیچیده کند اما میتواند تاثیر منفی بر رضایت جنسی مرد و همسر وی نیز داشته باشد. مشورت با پزشک نیز میتواند به شما در حل این مشکل کمک کند.
زودانزالی چیست؟
زود انزالی نوعی اختلال جنسی در مردان است و به معنی رسیدن به ارگاسم زودتر از حد معمول است. از نظر پزشکی، ماندگارترین شکل زود انزالی (زود انزالی اولیه یا مادام العمر) با حضور سه مشکل زیر تعریف میشود:
-انزال همیشه یا تقریباً همیشه قبل از دخول یا ظرف یک دقیقه پس از دخول رخ میدهد.
-مرد همیشه یا اکثر مواقع هنگام دخول متوجه ناتوانی در تاخیر انزال خود میشود.
-عواقب منفی شخصی مانند غم و ناامیدی یا اجتناب از صمیمیت جنسی
-زود انزالی میتواند باعث خجالت در مردان شود.
چه تعداد از مردان دچار زود انزالی هستند؟
اطلاعات به دست آمده از طریق نظرسنجی نشان میدهد که شیوع زودانزالی در مردان چیزی بین 15 تا 30 درصد است. با این حال شیوع زود انزالی که از لحاظ پزشکی قابل تشخیص باشد بسیار کمتر است. این اختلاف آماری به هیچ وجه موجب کاهش رنجی که مردانی که معیارهای دقیق تشخیص را برآورده نمیکنند نمیشود.
زود انزالی اولیه یا مادامالعمر ماندگارترین مشکل در مردان است و توصیف کننده وضعیتی است که در آن مردان به ندرت رابطه جنسی بدون زود انزالی را تجربه میکنند. این نوع، نادرترین شکل این وضعیت است و تصور میشود که حدود دو درصد از مردان را تحت تاثیر قرار میدهد. با این حال زود انزالی همچنان شایعترین نوع اختلال عملکرد جنسی مردان است.
دلایل
در ادامه برخی از دلایل بالقوهی زود انزالی را مورد بحث قرار دادهایم:
عوامل روانی
اغلب موارد زود انزالی مرتبط با هیچ گونه بیماری نیستند بلکه به علت عوامل روانی هستند از جمله:
-عدم تجربه جنسی
-تازگی یک رابطه
-هیجان یا تحریک بیش از حد
-استرس رابطه
-اضطراب
-احساس گناه
-افسردگی
-مسائل مربوط به کنترل و صمیمیت
این عوامل روانی متداول میتوانند بر مردانی که قبلاً انزال طبیعی داشته است تاثیر بگذارد؛ چنین مواردی اغلب تحت عنوان زود انزالی ثانویه یا اکتسابی نامیده میشوند. این اعتقاد وجود دارد که اغلب موارد نادرتر و ماندگارتر (زودانزالی اولیه یا مادام العمر) ناشی از مشکلات روانی هستند.
علل زود انزالی اولیه یا مادامالعمر اغلب میتوانند مرتبط با آسیب یا ضربه در گذشته باشند، برای مثال:
-آموزش و تربیت جنسی سختگیرانه
-تجربیات آسیبزا از رابطه جنسی
-شرطی شدن: برای مثال یک نوجوان یاد میگیرد که برای جلوگیری از مشاهده شدن توسط دیگران در هنگام خود ارضایی این کار را سریع انجام دهد.
دلایل پزشکی
دلایل بیولوژیکی زود انزالی بسیار کمتر از دلایل روانی شایع هستند. در موارد نادر، علت آن میتواند جدیتر باشد مانند آسیب به سیستم عصبی در نتیجه عمل جراحی یا ضربههای فیزیکی.
موارد زیر نیز دلایل پزشکی احتمالی زود انزالی هستند (پزشکان ابتدا بر تشخیص و کنترل مشکلات زمینهای تمرکز کرده و بر بهبود عملکرد جنسی نظارت میکنند).
-دیابت
-ام اس
-بیماری پروستات
-فشار خون بالا
-مشکلات تیروئید
-سوء مصرف مواد مخدر
-مصرف بیش از حد الکل
علائم
به عبارت ساده، زود انزالی به معنی مردی است که دچار انزال زودتر از موعدی است که همسر وی انتظار دارد. علائم دیگری که در اثر مشکلات زود انزالی ناشی میشوند شامل احساس نارضایتی و سرخوردگی میباشند. این احساسات میتواند باعث پریشانی شوند. این علائم روانی پس از مشکلات جسمانی انزال رخ داده و مرد، همسر وی یا هر دو میتوانند آن را تجربه کنند.
علائم ثانویه ناشی از زود انزالی عبارتند از:
-از دست دادن اعتماد به نفس در رابطه
-مشکل در روابط متقابل
-پریشانی روانی
-اضطراب
-خجالت
-افسردگی
-مردان ممکن است بیشتر از همسر خود نگران باشند
مردانی که زود ارضا میشوند میتوانند دچار پریشانی روانی شوند اما نگرانیهای آنها در مورد تاثیر زودانزالی در رابطه آنها اغلب بیشتر از اثر واقعی آن بر روی همسر و رابطهی آنها است.
معمولاً همسر مرد کمتر از خود مردی که دچار زود انزالی است در مورد این مشکل نگران است. به طور کلی، زنان زود انزالی را نسبت به مردان کمتر به عنوان یک مشکل میبینند، هر چند مطالعات نشان دادهاند که هم زن و هم مرد در صورت زود انزالی لذت جنسی کمتری میبرند. با این حال این وضعیت بر رضایت کلی از رابطه تاثیری نمیگذارد.
تشخیص
در روش مورد استفاده برای تشخیص بالینی توسط پزشکان، زود انزالی تنها زمانی به عنوان یک اختلال جنسی تعریف میشود که توصیفات زیر صادق باشند. انزال با حداقل تحریک جنسی قبل یا مدت کوتاهی پس از دخول و قبل از آنکه فرد بخواهد. این وضعیت مداوم بوده یا بطور مکرر رخ میدهد و باعث پریشانی قابل توجه میشود. اولین اقدام مراجعه مرد یا زوجین به پزشک است. طی یک مشاوره قبل از تشخیص، سابقهای از رابطه دو طرف گرفته میشود.
هیچ تست بیولوژیکی یا دستگاهی که بتواند زودانزالی را تایید کند وجود ندارد و به جای آن پزشک ممکن است اطلاعاتی را در مورد تجربیات مرد یا زوج کسب کند تا درک بهتری از مشکل داشته باشد.
پزشک سوالات خاصی را میپرسد که هدف از آنها کمک به بررسی علائم میباشد. برای مثال پرسیدن در مورد زمان تخمینی پیش از انزال (که زمان تاخیر نیز نامیده میشود). این سوالات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
-چند وقت یکبار دچار زود انزالی میشوید؟
-چه مدت است که این مشکل را دارید؟
-آیا این مشکل در هر برخورد جنسی رخ میدهد یا تنها در زمانهای خاص؟
-چه اندازه تحریک باعث انزال میشود؟
-زود انزالی چگونه فعالیتهای جنسی شما را تحت تاثیر قرار داده است؟
-آیا میتوانید انزال را تا زمان پس از دخول به تاخیر بیندازید؟
-آیا شما یا همسرتان احساس رنجش یا ناامیدی میکنید؟
-زود انزالی چگونه بر کیفیت زندگی شما تاثیر گذاشته است؟
درمانهایی برای زود انزالی
خبر خوب برای بسیاری از مردانی که نگران زود انزالی هستند این است که اکثر موارد دارای علت روانی بوده و احتمال بهبودی بالایی دارند. اگر مشکل در آغاز یک رابطه جنسی جدید رخ دهد، مشکلات در ادامهی رابطه برطرف میشوند. با این حال اگر مشکل ماندگارتر باشد ممکن است پزشک درمان بصورت مشاوره توسط یک متخصص در حوزه روابط جنسی یا زوج درمانی توصیه شود.
قرص
تعدادی از داروهای ضد افسردگی برای کمک به دیر انزالی و دیر ارضا شدن در برخی از مردان موثر هستند. پزشکان برای تشخیص واضح زود انزالی قبل از بررسی دقیق سابقهی جنسی، هیچ گونه دارویی را تجویز نمیکنند. درمان انزال زودرس به صورت دارویی میتوانند عوارض جانبی ناخواستهای به همراه داشته باشند و این موضوع باید قبل از مصرف هر دارو توسط بیمار مورد بحث قرارگیرد.
در حالی که برخی پزشکان داپوکستین را توصیه کنند، اما در برخی موارد زودانزالی اکتسابی و نیز مادامالعمر، مصرف آن محدود به استفاده توسط مردانی است که تمام معیارهای زیر را داشته باشند.
-انزال در کمتر از دو دقیقه پس از رابطه جنسی واژینال
-انزال مداوم یا همیشگی پس از تحریک جنسی بسیار کم و قبل، حین یا مدت کوتاهی بعد از دخول اولیه، و قبل از تمایل برای رسیدن به انزال
-پریشانی شخصی یا مشکل قابل ملاحظه در روابط متقابل به دلیل زود انزالی
-کنترل ضعیف انزال
-سابقه زود انزالی در طول بیشتر تلاشهای انجام گرفته جهت رابطه جنسی در 6 ماه گذشته
عوارض جانبی داپوکستین میتوانند شامل حالت تهوع، اسهال، سرگیجه و سردرد باشند.
داروهای اعمالی برای دیر ارضا شدن
یکی گزینه دیگر برای مردان مبتلا به زودانزالی درمان موضعی است که قبل از رابطه جنسی با یا بدون کاندوم به آلت تناسلی اعمال میشود. این کرمهای بیحس کننده موضعی و اسپری تاخیری تحریک را کاهش میدهند.
کرم لیدوکائین یا پریلوکائین که 20 تا 30 دقیقه قبل از مقاربت استفاده میشود.
در حالیکه استفاده از لیدوکائین یا پریلوکائین و اسپری تاخیری میتواند مدت زمان قبل از انزال را افزایش دهد، استفاده طولانی مدت از بیحس کننده میتواند منجر به بیحسی و از دست رفتن نعوظ شود. کاهش احساس ایجاد شده توسط کرم ممکن است برای مرد قابل قبول نباشد، و بیحسی میتواند زن را نیز تحت تاثیر قرار دهد.