همه میدانیم سیگار کشیدن چه مضراتی دارد و تهدید بزرگی برای سلامتی هر فرد و حتی اطرافیانش است. ترک سیگار هم کار بسیار مشکلی است، اینکه هر هفته تصمیم میگیرید از شنبه سیگار نکشید و در نهایت خودتان از ارادهتان ناامید میشوید. به راستی چرا ترک سیگار انقدر سخت است؟ به قول مارک تواین: ترک سیگار آسانی است. من تا حالا هزا بار آن را ترک کردهام!
یکی از طلاییترین توصیهها برای ترک سیگار این است که شما باید با برنامه جلو بروید و جایگزینهایی مناسب برای سیگار پیدا کنید. اما پیش از آنکه بخواهیم راهکار روزچین برای ترک سیگار را ارائه کنیم، بیایید نگاهی بیندازیم به مزایای ترک سیگار.
مزایای ترک سیگار
مزایای ترک سیگار در گذر زمان:
- بیست دقیقه بعد: کاهش ضربان قلب و فشار خون.
- دوازده ساعت بعد: طبیعی شدن سطح مونوکسید کربن خون.
- دو هفته تا سه ماه بعد: بهبود جریان خون و فعالیت ریوی.
- یک تا نه ماه بعد: کاهش سرفه و تنگی نفس.
- یک سال بعد: کاهش خطر بیماریهای کرونری قلبی که نیمی از افرا سیگاری را تهدید میکند.
- پنج سال بعد: احتمال سکته قلبی مانند افراد عادی میشود.
- ده تا پانزده سال بعد: کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه (نیمی از سیگاریها با خطر مرگ ناشی از سرطان ریه مواجه هستند)
بهبودهایی که بعد از ترک سیگار منتظر شماست:
- تنفستان خوشبو میشود.
- دندانها سفیدتر میشوند.
- بوی بد لباس و موهایتان از بین میرود.
- زردی انگشتان و ناخنهایتان محو میشود.
- مزهها را بهتر میفهمید.
- حس بویاییتان برمیگردد.
- در فعالیتهای روزانه دچار تنگی نفس نمیشوید.
قدم به قدم تا ترک سیگار
از کِی شروع کنم؟
هر لحظه که میگذرد زمان ارزشمند برای رسیدن به سلامتی و تندرستی را از دست میدهید، اما نگران نباشید و با اراده شروع کنید. در ابتدا باید انگیزه کافی را داشته باشید و تصمیمتان برای ترک سیگار واقعا جدی باشد. در تقویم یک روز را مشخص کنید و خلف وعده نکنید.
جایگزین داشته باشید!
وقتی نیکوتین موجود در سیگار به بدن نمیرسد، فرد دچار سردرد، بیحوصلگی و بیحالی میشود. شما باید به فکر یک عادت دیگر برای این مواقع باشید، آدامس بجوید، آبنبات بخورید و… برای این مورد سری به داروخانه محلهتان بزنید و با پزشک مشورت کنید.
چه وقت هایی سیگار میکشید؟
سعی کنید اتفاقاتی که باعث میشد شما سیگار بکشید را یادداشت کنید. اینها محرکهای سیگار کشیدن شما هستند، تا میتوانید از آنها دوری کنید. اگر در محیط کار یا جلسات با همکارانتان سیگار میکشید، سعی کنید عادات خود را در محیط کار تغییر دهید.
ورزش کردن
معمولا میل به سیگار کشیدن محدود است، مثلا شما بین 5 تا 10 دقیقه هوس سیگار میکنید، سعی کنید در این زمان بیکار ننشینید و حواستان را پرت کنید. ورزش جایگزین مناسبی برای این مورد است و نشاطی که از آن به دست میآورید، میل شما را به سیگار کشیدن کاهش میدهد.
شرکت در جلسات مشاوره
اگر لازم میدانید، میتوانید با پزشکی مشورت کنید تا در این راه کمک حالتان باشد و راهکارهای پزشکی را پیش رویتان بگذارد. گاهی اوقات برای انجام کارهای مهم اینچنینی علاوه بر نیرو و انگیزه درونی، نیاز به مشاوره و راهنماییهای بیرونی هم دارید.
کمک خواستن از خانواده
خانواده و اطرافیان باید بدانند شما در حال ترک سیگار هستید که هرگاه تحریک به سیگار کشیدن شدید مانع شما شوند و حواسشان به شما باشد. تشویق اطرافیان در ادامه دادن راه، بی تاثیر نخواهد بود. به اطرافیانتان بگویید ممکن است زمانی که در حال ترک هستید، عصبیتر و بیحوصلهتر از سایر روزها باشید، از آنها بخواهید صبوری پیشه کنند و شما را در این امر مهم یاری کنند.
دور ریختن بقایای سیگار
سیگار و فندک و زیر سیگاری را از وسایل شخصی تان دور بریزید! هر چه بوی سیگار میدهد را بشویید و محیط های اطرافتان را از بوی سیگار تمیز کنید. ماشینتان را یک کارواش درت و حسابی ببرید و داخل اتاق را تا آنجا که میشود از بوی بد سیگار پاک کنید. می توانید از خوشبو کنندهها نیز استفاده کنید.
دور بودن از محیطهای سیگاری
زمانی که در فرایند ترک سیگار هستید، از افراد سیگاری دوری کنید. هر جا مشاهده کردید که افرادی مشغول کشیدن سیگار هستند، آنجا را ترک کنید و بعد از تمام شدن سیگارشان سراغشان بروید.
کلام آخر اینکه، در روزهای ترک، مصرف میوه و سبزیجات را بیشتر کنید و به روزهای پاک و سلامتتان فکر کنید و بدانید تحمل این روزهای سخت، ارزشش راه را دارد. مزد آن گرفت جان برادر که ترک کرد…