به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری میزان، آیین بزرگداشت یکصد و چهلمین زادروز علامه اقبال لاهوری با عنوان اقبال و مقتضیات عصر حاضر » در تالار علامه اقبال دانشکده دولتی گاریسون لاهور برگزار شد.
این همایش دو روزه منطقه ای با حضور اقبال شناسان، شخصیت های علمی و ادبی از کشور های جمهوری های اسلامی ایران و پاکستان، ترکیه، افغانستان و بنگلادش در سالن علامه محمد اقبال لاهوری دانشگاه گاریسون لاهور برگزار شد.
در این همایش سید علی رضا گیلانی وزیر تحصیلات ایالت پنجاب، محمد کیومرثی رئیس بخش زبان و ادبیات اردو دانشگاه تهران، علی بیات رئیس پیشین بخش زبان و ادبیات اردو دانشگاه تهران، حلیل توکر رئیس پیشین کرسی های زبان فارسی و اردو دانشگاه استانبول، عبید بن زکریا وابسته فرهنگی آتی سرکنسولگری ترکیه در لاهور، محمد آصف اعوان رئیس بخش زبان و ادبیات اردو دانشگاه جی سی فیصل آباد، خالد محمود سنجرانی رئیس بخش زبان و ادبیات دانشگاه جی سی لاهور، محمد کامران رئیس بخش زبان و ادبیات اردو دانشگاه پنجاب لاهور، سیدمجید سادات کیایی سرپرست خانه فرهنگ سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در لاهور، احمد مرجانی نژاد کارشناس فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لاهور و جمعی از استادان دانشگاه و دانشجویان بخش های مختلف دانشگاه های لاهور حضور داشتند.
رئیس دانشکده گاریسون در آیین افتتاحیه این همایش گفت:علامه محمد اقبال لاهوری شاعر فرا ملی است که باید پیامش را به تمامی جامعه و به مردم جهان برسانیم.
وی از مسئولان خانه فرهنگ ایران در لاهور، اندیشمندان کشورهای همسایه، ارائه دهندگان مقالات علمی ، دست اندرکاران برگزاری این همایش که در ترویج افکار علامه محمد اقبال لاهوری نقش ایفاء کردند، قدردانی کرد.
رئیس بخش زبان و ادبیات اردو دانشگاه تهران نیز در این همایش در سخنانی گفت:منبع اصلی تعلیمات و افکار حکیم شاعر مشرق، علامه محمد اقبال لاهوری، سرچشمه تصور خودی است و تا زمانی که از تصور خودی علامه محمد اقبال لاهوری به درستی درک و فهم نداشته باشیم، نمی توانیم دیگر تفکرات و تعلیمات این بزرگ مرد را به خوبی دریابیم.
محمد کیومرثی اضافه کرد:علامه محمد اقبال لاهوری با سرمشق گرفتن از ارشادات مولانا، پرده از اسرار خودی برداشته و آن را به صورت شعر و نثر برای نفوذ در وجود انسانی سرود.
وی گفت:پس از این بزرگ مرد، وظیفه ماست که آن را به نسل های آینده خود منتقل کنیم و برگزاری این همایش ها گامی ارزنده در تحقق این اهداف است.
رییس بخش زبان و ادبیات اردو دانشگاه جی. سی. فیصل آباد پنجاب نیز در این همایش با تبریک سالروز ولادت علامه
محمد اقبال لاهوری شاعر ملی و متفکر پاکستان گفت:علامه محمد اقبال لاهوری، مسلمانان را با فکری نو آشنا ساخت و در وجود آنان روحی تازه دمید، ولی جای بسی تاسف و نگرانی است که امروزه مسلمانان، دچار انشعاب و اختلافات شده اند.
سرپرست خانه فرهنگ سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در لاهور نیز در این همایش با تقدیر از همکاری مسئولان دانشکده گاریسون، گفت:با تامل در زندگی علامه محمد اقبال لاهوری که در عین پرداختن به شعر و مطالعات فلسفی از دغدغه های اعتقادی، فرهنگی و سیاسی خود نیز غافل نبود، در می یابیم که او به واقع، زمانه خود را می شناخت و به اصطلاح فرزند زمانه خویشتن بود.
مجید سادات کیایی اضافه کرد:در حدیث نبوی نیز از آگاهی به زمانه سخن به میان آمده است به عبارت دیگر، آن کس که آگاه از شرایط زمان و شرایط دوران خویش است مورد هجوم اموری که او را به اشتباه و شبهه می اندازند ،واقع نمی شود.
وی گفت:اقبال لاهوری شخصیتی چند بعدی و فرا ملی است و رهبر معظم انقلاب درباره اقبال از وی به عنوان شخصیت های برجسته تاریخ اسلام یاد کرده اند.
سادات کیایی ادامه داد:ابعاد دیگر زندگی اقبال لاهوری آنقدر درخشنده است که اگر بگوییم اقبال، تنها یک فیلسوف و یا یک عالم یا شاعر است، شخصیت وی را تنزل داده ایم.
وزیر تحصیلات ایالت پنجاب پاکستان نیز در این این آیین گفت:پاکستان طی چند سال اخیر دچار تروریسم و فرقه گرایی شده است که دولت و ارتش پاکستان تا حد زیادی موفق شده اند آن را کنترل کنند و امروز کشورمان در حال پیشرفت و ترقی است.
سید علیرضا گیلانی وی اضافه کرد:در عصر حاضر، ترویج افکار علامه محمد اقبال لاهوری برای استحکام و ترقی، بیش از پیش، اهمیت دارد و بدون شک راه حل بسیاری از مسایل امروز در افکار علامه محمد اقبال لاهوری نهفته است.