در ایران مرسوم است نگاهداری از چند گل و گیاه ساده یا حتی تنها لذت بردن از سرسبزی را دال بر «طبیعتدوستی» یا «گیاهدوستی» افراد در نظر بگیرند. یکی از پیامدهای عمومیت پیدا کردن چنین تلقیهایی، سطحیماندن و فقدان مواجهۀ جدی با گیاهان در زندگی روزمره است. اما میتوان به این مقوله جدیتر نگاه کرد و زیباییهایش را دوچندان کرد. در ادامه به یکی از راهکارهای نگاهداری از گیاهان که امروزه بیشتر باب شده است، نگاهی گذرا خواهیم داشت؛ منظورمان دیوار سبز است.
دیوار سبز و زیباییهایش
در واقع نگاهداری از گیاهان، آنهم وقتی بحث چیدمان درست و دقیق و نگاهداری از انواع مختلف آن به میان میآید، میتواند بسیار پیچیده باشد و همزمان، از رویت این حجم از زیبایی، شما را به تحسین وا دارد.
چیدمان مناسب گلها و همزمان نگاهداری از گیاهان مختلف، جدای از اقنای حس زیباییشناسانه انسان، میتواند در تصفیۀ هوای محیط اطراف تأثیری بسزا داشته باشد.
در زندگی امروز، با پیدایش فناوریهای جدید، امکان پرورش گیاهان در صورتهای مختلفی فراهم شده است که یکی از زیباترین و کارآمدترین روشها، مهیاکردن دیوار سبز است. چه بر دیوار اتاقی کوچک و چه بر دیوارهای خانههایی بزرگ، میتوان دیوارهایی سبز پدید آورد که دیدگان آدمی را نوازش میدهد.
در ادامه، تصاویری از انواع دیوارهای سبز تدارک دیدهایم. به مرور که پروندههای گیاهان آپارتمانی را پیش میبریم، در مورد دیوار سبز هم بیشتر خواهیم نوشت.
نیازی نیست که کل یک دیوار را با سیستمهایی پیچیده و هزینههایی چشمگیر بدل به دیوار سبز کنید. اگر محدودیتهایی در بودجه یا فضا دارید، یک قاب با محیط کشت مناسب، میتواند بستر ایدهآلی برای کاشت گیاهان باشد.
برای اینکار باید مسائلی چون رطوبت خانه، نور دریافتی و خاک مساعد را مدنظر داشته باشید. اگر در اقلیمهایی خشک زندگی میکنید (نظیر مشهد، اصفهان و تهران) نگاهداری گیاهانی که در برابر خشکی مقاوماند، گزینههای بهتریست.
در برابر، در شهرهای شمالی که درصد رطوبت بالاتر است (بین شصت تا هفتاد درصد) نگاهداری از گیاهانی رطوبتدوست بیشتر توصیه میشود (هر چند حواستان باید به باشد؛ چراکه این دستگاهها هوای خانه را خشکتر میکنند).
در فروشگاهها، دیوارهای سبز میتواند در زیباتر بهنظررسیدن ویترینها نقشی مهم ایفا کنند. گرچه تغییر مداوم هوا (به علت گردش مداوم هوا) میتواند دردسرساز باشد.
در خانههایی که شرایطی باثبات دارند، نگهداری از دیوارهای سبز به سادهترین شکل ممکن امکانپذیر است. در چنین محیطهایی، در صورت به کار بردن وسایل مدنظر، شاید حتی نگهداری از چنین دیواری از نگهداری از گلدانی کوچک سادهتر باشد.
کشت متراکم گیاهان گرمسیری در دیوارهایی چنین بزرگ، به راحتی هوای خانه را تحتتأثیر قرار میدهد. در صورت گردش هوای منظم، با چنین دیوارهایی میتوان حجم عظیمی از هوای خانه را تصفیه کرد.
معماری مأیوسکننده شهرها را در کنار آسمان غبارآلود و دودگرفته بگذارید. مجموعه این عوامل بهراحتی یک گفتوگوی دوستانه را کیش و مات میکند. در چنین مواقعی، اگر شرایط مالی و زمانی فراهم باشد، با تدارکدیدن یک دیوار سبز کوچک، میتوان فضای گفتوگوی لذتبخش را مهیا کرد.
حتی دیوارهای کنار راهپلهها نیز فضای مناسبی برای دیوارهای سبز فراهم میکند. با نگاهداشت چنین خزههایی، میتوان در حالی که از پلههای خانه بالا میروید، تصویر زیست در محیطی جنگلی را در ذهن داشته باشید.
در پستهای بعدی، از شرایط و امکانات لازم برای ساخت دیوارهای سبز بیشتر خواهیم گفت.