شناسه : ۶۲۴۷۵۹ - شنبه ۴ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۲۳
بیوگرافی جیوانچی : اشراف زادهای که خیاط شد
اوبر دو جیوانچی یکی از تاثیرگذارترین چهرههای دنیای مد است که یک تنه انقلابی را در این صنعت به راه انداخت
اوبر دو جیوانچی یکی از تاثیرگذارترین چهرههای دنیای مد است که یک تنه انقلابی را در این صنعت به راه انداخت. تلفظ نام صحیح این طراح مطرح مد، ژیوانشی (Givenchy) است اما در کشور ما بیشتر او را با نام های جیوانچی و گیوانچی می شناسند. در ادامه با بامیلو بلاگ همراه باشید تا درباره موسس برند مشهور جیوانچی بیشتر بدانید.
کنت اوبر دو جیوانچی (Count Hubert de Givenchy) شاید یکی از بزرگترین طراحان مد تاریخ باشد. طراحیهای ساده، زنانه و نوآورانه او را بارها بر تن ستارگانی چون آدری هپبورن، الیزابت تیلور و گریس کلی دیدهایم. ذوق هنری او چنان بود که به تنهایی، گرایشات مد یک دهه را تحت تاثیر قرار داد و هنوز هم منبع الهامی فوقالعاده برای طراحان امروزی است. او که در مدرسه عالی هنرهای زیبا در پاریس تحصیل کرده بود، همیشه به هنگام کار کت سفید مسئولین آزمایشگاه را بر تن میکرد و اولین مجموعه لباسهای خود را با پارچه مخصوص پیراهن مردانه تولید نمود. اما، شاید برایتان جالب باشد که این طراح مد سرشناس سرآغازی کاملا متفاوت داشته است.
دوران ابتدایی زندگی
اوبر دو جیوانچی در سال 1927 میلادی در شهر بووه (Beauvais) و در خانوادهای اشرافی و ثروتمند دیده به جهان گشود. پدر او لوسین دو جیوانچی (Lucien de Givenchy) از تبار اشرافزادگان فرانسوی و مادرش بئاتریس از خانوادهای هنرمند بود. اوبر سه سال بیشتر نداشت که پدرش پس از ابتلا به بیماری آنفولانزا جان سپرد و از آن پس، مادر و مادر بزرگش از او مراقبت کردند. شاید همین مساله هم باعث عشق سرشار او به هنر و به ویژه طراحی لباس بود. اوبر دو جیوانچی نجیبزاده در هفده سالگی شهر زادگاهش را ترک گفت و به سوی شهر نورهای درخشان، پاریس، روانه شد. با این که او در ابتدا قصد داشت در رشته حقوق تحصیل کند، میل درونی او به هنر و زیبایی جیوانچی جوان را به سوی مدرسه عالی هنرهای زیبا (Ecole des Beaux Arts) سوق داد. پس از اتمام تحصیل، او نزد طراح افسانهای مد ژاک فَت (Jacque Fath) مشغول کارآموزی شد و برای خانههای مد مطرحی چون لوسین لولونگ (Lucien Lelong)، روبر پیگه (Robert Piguet) و السا شیاپارلی (Elsa Schiaparelli) کار کرد. او حتی با طراح انقلابی آن دوران کریستین دیور (Christian Dior) هم ملاقات داشت و از کریستوبال بالنسیاگا (Cristobal Balenciaga) طراح مشهور اسپانیایی درس میگرفت.
تأسیس خانه مد جیوانچی
اوبر دو جیوانچی که با قد بلندش شناخته میشد در سال 1952 خانه مد خود را تاسیس کرد. اولین مجموعه لباسهای او به دلیل محدودیتهای مالی تماما از پارچههای سفیدی تولید شد که برای پیراهنهای مردانه به کار میرفتند. این مجموعه بلافاصله به یک موفقیت جهانی تبدیل شد و یکی از بلوزهای آن که امروزه به نام بلوز بتینا (Bettina Blouse) خوانده میشود، همچنان یکی از پوششهای کلاسیک زنانه به شمار میآید. در مجموعههای بعدی، جیوانچی با خلق لباسهایی زنانه و با وقار جایگاه خود را به عنوان یک طراح سطح بالا تثبیت کرد و نامش با استایل شیک پاریسی مترادف شد.
همچنین، او در سال 1953 با همکاری با بالنسیاگا لباس مشهور کیسه مانندی را برای زنان طراحی کرد که بر خلاف مد رایج، دور کمر تنگی نداشت. این اقدام انقلابی به سرعت مورد توجه جوانان قرار گرفت و طراحیهای بعدی جیوانچی هویت اصلی گرایشات مد دهه 60 را عمیقا تحت تاثیر قرار دادند.
هالیوود، آدری هپبورن و عطرهای مسحورکننده
در همان سال،هالیوود را جیوانچی برای طراحی لباسهای فیلمی جدیدی به نام سابرینا انتخاب کرد که قرار بود دوشیزه هپبورن در آن به ایفای نقش بپردازد. طراح جوان تصور میکرد که قرار است با دوشیزه کاترین هپبورن، ستاره بیدلیل آن دوران ملاقات کند. اما، وقتی آدری هپبورن جوان، زیبا و پریفام با یک جفت شلوار تنگ، یک تیشرت و یک کلاه حصیری در جلسه حاضر شد، طراح جوان متوجه اشتباه خود شد. این ملاقات سرآغاز یک دوستی عمیق و سرشار از احترام بود که تا پایان عمر آدری و به مدت چهل سال ادامه داشت. جیوانچی پس از دریافت جایزه آکادمی اسکار برای لباسهای فیلم سابرینا، کار طراحی لباسهای فیلمهای دیگر دوشیزه هپبورن مانند معما و صد البته، صبحانه در تیفانی را هم به عهده گرفت. همه این طراحیها امروز به عنوان شاهکارهای مد شناخته میشوند. اوبر دو جیوانچی لباسهای مختلفی برای بازیگران دیگری مانند گریس کلی و الیزابت تیلور هم طراحی کرد و شهرت او به جایی رسید که بانوی اول آمریکا، جکی کندی از آفریدههای او استفاده میکرد. پس از ترور جان اف کندی، همسر او جکی برای مراسم خاکسپاری او هم به سراغ جیوانچی رفت و لباسی فوقالعاده و به رنگ مشکی از طراحیهای او را بر تن کرد.
همکاری جیوانچی و آدری هپبورن به پرده نقرهای خلاصه نشد و دوشیزه آدری همیشه با لباسهای مختلفی از مجموعه لباسهای خانه مد جیوانچی در میان عموم ظاهر میشد. علاوه بر آن، او چهره تبلیغاتی اولین عطر جیوانچی هم بود که انتردی (Interdit) نام داشت. این عطر که نامش به معنای ممنوعه است، بلافاصله با موفقیت جهانی رو به رو شد و راه را برای شاهکارهای دیگری از خانه عطر جیوانچی باز کرد. اوبر دو جیوانچی علاوه بر عطر و لباسهای زنانه، به طراحی لباسهای مردانه نیز روی آورد که نتیجه آنها شاهکارهایی بود که همه از جیوانچی انتظار داشتند.
لویی ویتون و بازنشتگی جیوانچی
اوبر دو جیوانچی در تمام دوران فعالیت حرفهای خود، به هنگام آفرینش لباسها و کار با پارچه کت سفید آزمایشگاهی خود را بر تن میکرد و مجموعههای متعددی را روانه بازار نمود. در سال 1988 شرکت LVMH امتیاز امپراتوری جیوانچی را خرید و به این ترتیب، برند جیوانچی به خواهرخوانده برند لویی ویتون تبدیل شد. کنت جیوانچی که دیگر یک اسطوره زنده به شمار میآمد در سال 1995 آخرین مجموعه طراحیهای خود را به علاقه مندان پیشکش کرد و سپس از دنیا مد کناره گیری نمود. او اکنون 90 سال دارد و روزهای بازنشتگی خود را در قلعهای در فرانسه میگذراند و به جز در موارد خاص در میان عموم ظاهر نمیشود. این افسانه زنده که علاقه خاصی به جمعآوری مبلمان آنتیک دارد، شاهکارهایی را خلق کرده که در موزههای مختلف جهان به نمایش درآمدهاند و تاریخ پوشش را تغییر دادهاند.
تهیه شده توسط تیم بامیلو بلاگ