آیت الله محمد یزدی روز دوشنبه در دیدار جمعی از کارآموزان قضایی استان قم در سالن جلسات جامعه مدرسین، افزود: داشتن عدالت نخستین شرط ورود به شورای نگهبان است و حتی این شورا به اوراق پرونده نیز بسنده نکرده و برای عدم تضعیف حق مراتب عمیقتری را نیز میگذارد.
عضو فقهای شورای نگهبان در ادامه با اشاره به آیهای از قرآن کریم درباره حفظ امانت، گفت: سمت و پستهایی که در نظام اسلامی وجود دارد امانت است و باید این امانتها را به افرادی برگرداند که اهلیت و شایستگی آن را دارند.
آیتالله یزدی تصریح کرد: اصولا اموری که رنگ امانی دارد و امانات امت و جامعه اسلامی است باید در اختیار فردی واگذار شود که اهلیت داشته باشد و بنابراین پست و جایگاهها در نظام اسلامی باید به افرادی واگذار شود که در درجه نخست اهلیت دارند و در آیه مربوط نیز کل مومنین مورد خطاب است.
وی گفت: ازجمله امانات مهم الهی، مبحث قضاوت است و باید این جایگاه به افرادی واگذار شود که اهلیت و شایستگی آن را از قبل احراز کرده باشند و تا وقتیکه آن اهلیت احراز نشود، نمیشود امر قضاوت را بر فردی تفویض کرد.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ابراز کرد: تجربیات قضاوت در یک شهر یا منطقه کوچک با قضاوت در سطح وسیعتر تفاوت دارد و بروز اهلیتها نیز در درجه نخست در دستگاههای آموزشی ایجاد میشود.
آیتالله یزدی با اشاره به مفاد آیه شریفه امانت، خاطرنشان کرد: آن چیزی که در امر قضاوت حرف نخست را میزند امر و حکم به عدل و عدالت است که بخشی دیگر و مهمی از بازگرداندن حق به اهل آن است.
وی اضافه کرد: وظیفه مهم و اساسی یک قاضی شنیدن دقیق و کامل سخنان 2 طرف قضیه بوده، همچنین در امر قضاوت نیز مرجعیت حکومتی ارجحیت و اولویت بیشتری نسبت به مرجعیت فتوایی دارد.
عضو فقهای شورای نگهبان تاکید کرد: باز شدن مباحث مستحدثه در دوره جدید مدیریت حوزههای علمیه و تعریف کردن بیش از 100 مطلب از مستحدثات، امری بسیار ضروری و با اهمیت است که با مسائل روز سروکار دارد.
وی تصریح کرد: قاضی شدن شرایط خاصی دارد و جذب و گزینش قضات قبل از تحصیل نیز از این منظر بسیار ضروری و با اهمیت است، همچنین قاضی نباید اهل وساطت باشد، بلکه باید صریح و در برابر حق و قانون مقتدر بوده و استقلال خود را حفظ کند، چراکه قضاوت در کلانشهرها که دارای پروندههای متعدد میلیاردی، زمینخواری و غیره است، امری دشوار است.
2929