شورایعالی بیمه درمصوبه جدید خود، پوشش بیمهای داروهای «اوتیسی» یا بدون نسخه از ابتدای دیماه را حذف کرد.
به گزارش به نقل از همشهری، داروهایی که گفته میشود داروهای پر مصرفی هستند و مردم میتوانند این داروها را بدون تجویز پزشک و ارائه نسخه از داروخانهها تهیه کنند. همچنین گفته شده این مصوبه در راستای تقویت منابع صندوقهای بیمهای، بعد از تصویب در شورایعالی بیمه، از سوی دولت ابلاغ شده و بنا به اعلام وزارت بهداشت، کل اعتبار بیمهای داروهای بدون نسخه حدود 140میلیارد تومان است که گفته میشود از این پس این اعتبار برای حمایت بیشتر از داروهای بیماران صعبالعلاج تخصیص داده خواهد شد.
سخنگوی وزارت بهداشت نیز با تأیید این موضوع، درخصوص خارجشدن پوشش داروهای OTC به همشهری گفت: تقریبا در هیچ کشور دنیا داروهای OTC که شامل داروهایی مانند استامینوفنها، قرصهای سرماخوردگی سبک و برخی از شربتهای ارزانقیمت میشود، تحت پوشش بیمهها نیستند. رئیس سازمان غذا و دارو هم بدون اشاره به تعداد و نام این داروها با تأیید این خبر افزود: این مصوبه بعد از تصویب در شورایعالی بیمه، از سوی دولت ابلاغ شده است و از اول دی امسال اجرایی میشود.
غلامرضا اصغری ادامه داد: این مصوبه خوبی است، زیرا براساس آن داروهای معمولی (OTC) مثل سرماخوردگی و استامینوفن از پوشش بیمهای حذف میشوند و اعتبار پوشش بیمهای این داروها برای داروهای دیگری که مورد نیاز بیماران خاص و مزمن و صعبالعلاج است، هزینه میشود.
اصغری افزود: البته کل اعتبار بیمهای داروهای بدون نسخه رقم زیادی نیست و حدود 140میلیارد تومان است، اما انتقال این اعتبار برای کمک به حمایت از داروهای بیماران صعبالعلاج، خبر خوبی است. وی درباره یارانه داروهای بیماران صعبالعلاج، گفت: یارانه داروی این بیماران همچنان تداوم دارد و هیچ مشکلی در مورد یارانه داروی بیماران صعبالعلاج وجود ندارد. همچنین یارانه حمایت از هزینه داروهای بیماران صعبالعلاج حدود هزار و 600میلیارد تومان است، طبق روال این اعتبار در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد و وزارت بهداشت این اعتبار را برای حمایت از داروهای بیماران صعبالعلاج در اختیار بیمهها قرار میدهد.
مزایای حذف پوشش بیمه داروهای پرمصرف
ایرج حریرچی افزود: از بازار 16 هزار میلیارد تومانی دارویی ما کمتر از 140 میلیارد آن یعنی کمتر از یک درصد بازار دارویی به داروهای OTC اختصاص دارد که مقرر شده است کل این مبلغ برای پوشش داروهای مهمتر که به بیمهشدگان ارائه خواهد شد، اختصاص یابد. البته براساس مصوبه شورایعالی بیمه و سازمان بیمه سلامت، نسخههای کودکان زیر 12 سال را از این قانون مستثنی کرده است.
مصرف دارو در کشور بیرویه است
دکتر نوشین محمد حسینی، کارشناس ارشد کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی سازمان غذا و دارو دراین باره میگوید: این مصوبه چشمانداز خوبی دارد. وی معتقد است: داروهای OTC داروهای سبکی هستند که قیمتشان نیز پایین است و براساس اعلام سازمانهای بیمهگر، تأثیر چندانی هم در هزینه خانوادهها ندارد و کل صرفهجویی دولت در این قسمت، برای داروهای دیگر بیمهشدگان اختصاص مییابد. ضمن اینکه نباید این نکته را نادیده گرفت که مصرف داروهای مسکن و داروهایی که در این لیست قرار دارند بیرویه است و شاید این اتفاق بتواند در این زمینه تأثیرات مثبتی داشته باشد. با توجه به اهمیت این اتفاق روزنامه همشهری در روزهای آینده این موضوع را در گفت و گو با کارشناسان پیگیری خواهد کرد.
نادیده گرفتن حقوق بیمه شدگان
یک کارشناس در وزارت بهداشت که دوست ندارد نامی از او برده شود با انتقاد از این مصوبه که داروهای بینیاز از نسخهنویسی پزشک از شمول پوشش بیمههای پایه خارج شده است، به همشهری گفت: بهنظر میرسد که این اقدام شورایعالی بیمه اقدامی عجولانه، غیرکارشناسی و البته کاملا اقتصادی در جهت کاهش مشکلات دارویی کشور است؛ ضمن اینکه دهکهای جمعیتی که زیر خط فقر زندگی میکنند و تحت حمایت نهادهایی همچون سازمان بهزیستی و کمیته امداد هستند. از تهیه همین داروهای بسیار ارزان، متحمل هزینهای مازاد در سفره فقیرانه خود میشوند؛ همچنین در نظر داشته باشید زمانی که فرد حق بیمه پرداخت میکند باید از حقوق خود بهرهمند شود چهبسا اینکه این تصمیمگیری صحیح باشد که این اعتبار در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد و وزارت بهداشت این اعتبار را برای حمایت از داروهای بیماران صعبالعلاج در اختیار بیمهها قرار میدهد اما به هر حال همه افرادی که حق بیمه پرداخت میکنند که دچار بیماریهای صعبالعلاج نمیشوند و این نادیده گرفتن حقوق این افراد است.
اسامی برخی از داروهای اوتیسی
نام و شکل دارو
ACA - قرص
آسپیرین 80 میلیگرم - قرص
آسپیرین 325 میلیگرم - قرص
آلومینیوم امجیاس - سوسپانسیون
آلومینیوم امجیاس - قرص
آلومینیوم امجی - سوسپانسیون
آلومینیوم امجی - قرص
آنتی هموروئید - شیاف
آنتیهیستامین دکونژستانت - قرص
استامینوفن - شربت
استامینوفن - شیاف اطفال
استامینوفن - شیاف بزرگسال
استامینوفن 325 میلیگرم - قرص
اشک مصنوعی - قطره چشمی
اکسپکتورانت - شربت
او آر اس - ساشه
ایبوپروفن 200میلیگرم - قرص
بتادین - ژل واژینال
برم هگزین - شربت
فنیل افرین 0.25درصد - قطره بینی
فنیل افرین 0.5درصد - قطره بینی
کالامین - کرم
کلرفنیرامین - شربت
گایافنزین - شربت
منتول سالیسیلات - پماد موضعی
منیزیم هیدروکساید - سوسپانسیون
سرم شستوشو
برم هگزین - قرص
پیروکسیکام - ژل موضعی
تتراسایکلین 3درصد - پماد جلدی
دایمتیکون - قرص
دکسترومتورفان - شربت
دیکلوفناک - ژل موضعی
دیمن هیدرینات - قرص
زینک اکساید - پماد جلدی
سدیم کلراید - قطره بینی
سرماخوردگی کودکان - شربت
سوختگی - پماد
استخراج شده از سایت معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی