در گفتگو با مهر مطرح شد؛

واکنش دبیر جایزه ادبی جلال به حواشی/ نقد کنید اما تهمت نزنید!

شهریار عباسی دبیر دهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد می‌گوید برای همه منتقدان جایزه این حق را قائل است که آن را نقد کنند اما نقد متفاوت از تهمت است.

واکنش دبیر جایزه ادبی جلال به حواشی/ نقد کنید اما تهمت نزنید!

شهریار عباسی نویسنده و دبیر دهمین دوره جایزه ادبی جلال‌ آل‌احمد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه فعالیت‌های این جشنواره با جدیت در جریان است عنوان کرد: ما بر اساس سه مرجع فهرست خانه کتاب، تماس با ناشران و گردآوری به واسطه فراخوان جایزه آثار را جمع‌آوری کردیم و به صورتی کاملا حرفه‌ای و تاکید دارم دموکراتیک، شروع به بررسی آثار کردیم که این فرآیند ادامه دارد.

وی درباره انتخاب داوران این دوره از جایزه نیز گفت: در نشستی با اعضای هیات علمی هر یک از دوستان پیشنهادهای خود را برای بخش‌های مختلف ارائه کردند و برای تک تک این پیشنهادها رای گیری شد. قرار هم بر این بود که اگر سه نفر نخستی که رای بالاتری دارند توانستند در پروسه داوری حضور داشته باشند که هیچ وگرنه به ترتیب نفرات با آرا کمتر جایگزین آن‌ها شوند.

عباسی تاکید کرد: ما هیات علمی متنوعی در این دوره از جایزه داریم و تلاش همه بر این بود که برای داوری‌ها نیز آدم‌هایی انتخاب شوند که دیدگاه‌های متنوعی داشته باشند و به طور مشخص افرادی تنها از یک جریان ادبی به داوری آثار نپردازند. جایزه ادبی جلال به هر تقدیر رویدادی است ملی و به باور من جریان‌های مختلف ادبی کشور باید در آن حضور داشته باشند. من اطمینان دارم در مجموع اتفاقی که برای این جایزه در سال جاری در حال رخ‌دادن است به گونه‌ای خواهد بود که آثار همه طیف‌ها در آن دیده می‌شود و البته به داوری‌ها و نتیجه آنها نیز اعتماد دارم. این را هم بگویم که شک نداشته باشید در داوری هر جشنواره‌ای در نهایت سلیقه داوران است که اثر را انتخاب می‌کند و می‌گوید که چرا کتابی آری و چرا کتابی نه و البته این اتفاق بدون شک حرف و حدیث‌هایی هم با خود خواهد داشت که طبیعی است.

داوران جایزه جلال برآیند ادبیات ایران هستند

دبیر دهمین دوره جایزه جلال ادامه داد: من همیشه گفته‌ام که کار یک قاضی سخت است چون از دادگاه او یک نفر راضی بیرون می‌رود و یک نفر ناراضی اما در یک جشنواره ادبی یک نفر از مراسم اختتامیه راضی بیرون می‌رود و صدها نفر ناراضی و همین است که کار را بسیار سخت می‌کند و قضاوت را حساس. با این همه داوران ما هم از نظر علمی صلاحیت و رزومه کاری شایسته برای این کار را دارند و هم تجربه داوری را دارا هستند و در نهایت نیز با قطعیت می‌گویم که برآیند ادبیات ایران هستند.

عباسی که خود یکی از برگزیدگان دوره‌های قبل این جایزه ادبی است؛ در پاسخ به سوالی درباره برخی حواشی مطرح شده پیرامون جایزه جلال آل‌احمد در فضای مجازی گفت: من ابتدا بگویم که از روز گذشته صفحه شخصی خودم را در شبکه اینستاگرام بستم تا از هر نوع حواشی دیگر جلوگیری شود. فکر می‌کنم وقتی رویای من خدمت به ادبیات است باید همه در کنار هم بمانیم. به باور من در ادبیات ما جا برای همه ما هست و وقتی همه جریان‌ها در کنار هم باشند پیشرفتی رخ خواهد داد. شاید من با دوستانی اختلاف نظر داشته باشم اما به آنها حق اظهارنظر و نقد می‌دهم. اینکه برخی بگویند جایزه جلال دولتی و از مد افتاده است به نظرم کمال بی‌انصافی است.

با دوقطبی‌سازی در ادبیات مخالفم

وی ادامه داد: من با دوقطبی‌سازی در ادبیات مخالفم. از اینکه اهالی ادبیات را در برابر هم قرار دهیم و به هم تهمت بزنیم فراری‌ هستم. این را می‌دانم که در این فضا همه انتظار دارند تو در جبهه آن‌ها باشی و تو هم ناگزیر باید پاسخی بدهی. پاسخ من به این مساله این است که کماکان بر این عقیده‌ام کار ادبیات باید در دست اهالی ادبیات باشد. من به عنوان دبیر جایزه جلال و با این عقیده، نه خود را دشمن دولت می‌دانم، نه اپوزیسیون هستم و نه آدم دولت می‌شوم. متاسفم که برخی دوست دارند خودشان را به یکی از این شکل‌ها نشان دهند اما به خودم اجازه نمی‌دهم که فکر کنم باید این عده را از ادبیات حذف کرد.

دبیر جایزه ادبی جلال ادامه داد: ما باید هم را نقد کنیم اما نقد با تهمت متفاوت است. همه ما اهالی ادبیات ایران هستیم. شاید از هم دور شده باشیم اما باید بپذیریم که وقتش شده که به هم نزدیک شویم و حس کنیم که نزاعی جدی میان ما وجود ندارد. وقتی به جای تهمت زدن منطق تعامل و گفتگو میان ما حاکم باشد نگاهمان به هم نزدیک شده و سوتفاهم‌ها حل می‌شود.

وی افزود: این روزها باید تاسف خورد از اهالی ادبیاتی که دلشان می‌خواهد در مقابل مردم مانند مهمانان برنامه نود جلوه کنند و دائم به هم تهمت بزنند. یادمان نرود  فوتبالیست‌ها از این نزاع‌ها درآمدی دارند اما اهالی ادبیات در پس این نزاع‌ها تنها با نگاه شماتت آمیز مخاطبشان روبرو می‌شوند که تو که اهل ادبیاتی دیگر چرا، شما که فرهیخته‌ای دیگر چرا.

وی در پایان گفت: شهریار عباسی طرف هیچ حرف ناحقی نیست و نخواهد بود حتی اگر پدرش آن را گفته باشد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر