به دنبال بررسی مجدد موضوع اخذ مالیات بر مواد دخانی در مجلس، مدیر اجرایی جمعیت مبارزه با دخانیات، گفت: در صورت وضع و اجرای مالیات بر مواد دخانی با نرخ حداقل 70 درصد قیمت خردهفروشی، حداقل 13 هزار میلیارد تومان درآمد برای کشور محقق میشود و همچنین این موضوع باعث کاهش حداقل 30 درصدی مرگ و میرهای ناشی از دخانیات تا سال 1404 خواهد بود و جان 18 الی 20 هزار نفر در سال نجات پیدا میکند.
به گزارش به نقل از ایسنا،علی طاهری با اشاره به بررسی مجدد بحث مالیات بر دخانیات در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه در حال حاضر سالانه بیش از 55 میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود، گفت: این میزان مصرف سیگار منجر به مرگ 55 تا 60 هزار نفر در جامعه ایران میشود. در عین حال هزینه سالانه مواد دخانی در کشور بیش از 10 هزار میلیارد تومان است و دو تا سه برابر این رقم نیز خرج هزینههای درمان بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات میشود.
وی افزود: طبق ماده شش کنوانسیون جهانی کنترل دخانیات که این ماده در سال 1384 از سوی مجلس شورای اسلامی و بر اساس مستندات سازمان بهداشت جهانی و بانک جهانی به تصویب رسید، افزایش قیمت مواد دخانی از طریق مالیات بر مبنای خردهفروشی، موثرترین گام برای کاهش مصرف دخانیات و افزایش درآمد دولتها محسوب میشود. همچنین بر اساس ماده هشت قانون جامع کنترل دخانیات که در سال 1385 از سوی مجلس به تصویب رسیده، سالانه باید 10 درصد به قیمت محصولات دخانی از طریق افزایش مالیات، اضافه شود.
طاهری ادامه داد: در اجرای بند ب ماده 69 قانون الحاق و برخی مواد قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال 1393 مجلس، به دولت اجازه داده شده تا به منظور ارتقای سلامت جامعه و کاهش مصرف دخانیات نسبت به وضع و اخذ عوارض از خردهفروشی سیگار اقدام کنند. بر این اساس به همت نمایندگان مجلس مالیات ویژهای در بودجه سال 95 برای این موضوع تصویب شد که با احتساب آن مصوبه، مجموع مالیات وضع شده تقریبا حدود 20 درصد قیمت خردهفروشی در نظر گرفته شد.
مدیر اجرایی جمعیت مبارزه با دخانیات همچنین اظهار کرد: متاسفانه در سال 1396 بر خلاف اصول اقتصاد مقاومتی و همچنین ماده 75 قانون اساسی، علیرغم تاکید بر محاسبه مالیات بر مبنای نرخ خردهفروشی و اجرای بند ب ماده 69 در قانون برنامه ششم توسعه، این مبنا تغییر پیدا کرد و بند «ب» ماده 69 در بودجه سال 96 نیز اجرا نشد. بنابراین میزان مالیات ماخوذه در سال 1396 به کمتر از 10 درصد قیمت خردهفروشی دخانیات کاهش پیدا کرد و رقمی معادل 4000 میلیارد تومان از خزانه از دست رفت و عایدی آن به جیب تولیدکنندگان، واردکنندگان، دلالان و واسطههای این حوزه رفت.
طاهری افزود: اکنون با توجه به شرایط کشور و برای رسیدن به حد قابل قبول مالیات مواد دخانی به طوری که سود واردکننده و تولیدکنندگان را هم تضمین کند، پیشنهاد میشود در اجرای بند «ب» ماده 69 قانون الحاق و بند «ت» ماده 73 قانون برنامه ششم توسعه، به هر نخ سیگار تولید داخل 500 ریال و به هر نخ سیگار وارداتی 700 ریال عوارض تعلق گیرد تا سرجمع مالیات مورد نظر از محصولات دخانی به 35 درصد قیمت خرده فروشی برسد.
وی تاکید کرد: البته این رقم در مقایسه با رقم حداقل 70 درصد که برای اخذ مالیات از مواد دخانی از سوی سازمان بهداشت جهانی پیشنهاد شده و مالیاتهایی که کشورهای همسایه برای دخانیات میگذارند، فاصله بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال در ترکیه 85 درصد، در اردن 84 درصد و در پاکستان 76 درصد مالیات بر مواد دخانی گذاشته میشود. باید توجه کرد که بر اساس محاسبات انجام شده سازمان جهانی بهداشت، در صورت وضع و اجرای مالیات بر مواد دخانی با نرخ حداقل 70 درصد قیمت خردهفروشی، شاهد کاهش 35 درصدی مصرف این مواد خواهیم بود و از این محل حداقل 13 هزار میلیارد تومان درآمد برای کشور محقق میشود. همچنین این موضوع باعث کاهش حداقل 30 درصدی مرگ و میرهای ناشی از دخانیات تا سال 1404 خواهد بود و به این ترتیب جان 18 الی 20 هزار نفر در سال نجات پیدا میکند.