سرطان همچنان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در سرتاسر جهان است. متاسفانه در خصوص این بیماری اطلاعات غلطی وجود دارد که همه را به اشتباه می اندازد. اینکه همه ی سرطان ها کشنده هستند، سرطان می تواند مسری باشد، شیمی درمانی اجباری است و غیره جزو اطلاعات غلطی است که باید به آنها پرداخته شود. در این مطلب هشت واقعیت در خصوص سرطان را عنوان می کنیم تا اطلاعاتتان در خصوص این بیماری بیشتر شود.
سرطان مسری نیست
با وجود اینکه متخصصان تاکید می کنند سرطان مسری نیست، اما هستند افرادی که از امکان سرایت این بیماری هراس دارند و حتی از فرد سرطانی دوری می کنند. اما باید بدانید که سرطان سرایت نمی کند.
بروز سرطان ناشی از تکثیر سلول هایی است که در بدن « شورش» می کنند و بی رویه زیاد می شوند.
البته برخی سرطان ها از بیماری مسری ویروسی HPV یا همان ویروس پاپیلومای انسانی (بیماری های مقاربتی) منشا می گیرند؛ مانند سرطان گردن رحم که سلول های سالم آن در طی چند سال به سلول های سرطانی تبدیل می شوند. اما سرطان به خودی خود به فرد دیگری منتقل نمی شود.
کسی که سرطان گرفته، محکوم به مرگ نیست
شنیدن خبر ابتلا به سرطان، هر کسی را زیر و رو می کند. اولین فکری که بعد از اطلاع از خبر ابتلا به ذهن فرد می رسد، مرگ بر اثر این بیماری است.
تاکنون نتایج قطعی و هشدار دهنده ای در خصوص تاثیر استفاده از اسپری ها و خوشبوکننده ها و ضدتعریق ها (مانند مام) در ابتلا به سرطان سینه به اثبات نرسیده است
بر اساس گزارشی که سازمان بهداشت جهانی در سال 2013 منتشر کرده است، 30 درصد مرگ و میر مردم جهان به دلیل سرطان است. در نتیجه اولین عامل مرگ در کره ی خاکی است.
اما آنچه کمتر در خصوص این بیماری صحبت می شود، پیشرفت های پزشکی و علمی در این خصوص است که هر روز روش های جدیدی برای مقابله و درمان این بیماری کشف می شود.
آمارهای جدید نشان می دهند که در کشورهای غربی بین 50 تا 55 درصد سرطان ها را درمان می کنند. در موارد دیگر نیز درمان هایی کشف شده است که طول عمر بیمار را بیشتر می کند.
برای درمان، همه چیز به نوع سرطان بستگی دارد، مثلا برخی از سرطان ها مانند سرطان پانکراس تهاجمی است و متاسفانه غیرقابل درمان است. اما در موارد دیگر پیشرفت های پزشکی نشان داده است که سرطان پایان راه نیست.
شیمی درمانی اجباری نیست
در حوزه ی درمان های سرطان، در اغلب موارد از شیمی درمانی استفاده می شود. این نوع درمان رایج تر بوده و البته درمان سنگینی است و با عوارضی مانند ریزش مو، حالت تهوع، خستگی و غیره همراه است. داروهای مورد استفاده در این شیوه، به تمام سلول ها حمله می کنند، به همین دلیل نیز عوارض آن جدی و سنگین است.
واقعیت این است که سرطان از داخل به بدن حمله می کند و برای درمان آن نیز لازم است تمام توان را برای مقابله با سلول های بیمار انجام داد. اما بر خلاف آنچه تصور می شود شیمی درمان اجباری نیست.
همه چیز به نوع سرطان، مرحله ی پیشرفت آن و برخی عوامل دیگر بستگی دارد. گاهی صرفا یک عمل جراحی یا رادیوتراپی برای درمان سرطان کافیست.
اگر مادرتان سرطان دارد، الزاما شما نیز سرطان نخواهید گرفت
درست است که هنگام مراجعه به پزشک، در خصوص سوابق خانوادگی از شما سوال می شود. اما با این حال بیمار بودن یکی از والدین به این معنی نیست که شما نیز حتما دچار این بیماری خواهید شد. تنها 5 تا 10 درصد سرطان ها ارثی هستند.
البته اخیرا محققان به وجود ناهنجاری های ژنتیکی ای پی برده اند که منشا انواعی از سرطان خانوادگی هستند. عوامل ژنتیکی بیشترین دخالت را در ابتلا به سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان کلیه و سرطان تخمدان دارند.
هر نوع خال پوستی، سرطانی نیست
گاهی پیش می آید خال پوستی را می خارانید تا جایی که پوست آن کنده شده و خونریزی می کند. این مسئله نگرانی زیادی ایجاد می کند، اما در اکثر موارد جای نگرانی نیست.
هر نوع زخم و جراحتی ناشی از اصلاح موهای زائد، کندن و غیره باعث خونریزی خال می شود. ولی هر نوع جراحتی روی خال های خوش خیم باعث بروز سرطان پوست نخواهد شد.
سرطان های پوستی که به دلیل خال ایجاد می شوند، نادر هستند. اما لازم است که هر نوع تغییر در شکل، رنگ و اندازه خال و بروز خارش، خونریزی، عفونت و درد در ناحیه خال تحت بررسی پزشکی قرار بگیرد.
در خصوص اسپری ها محتاط باشید
در سال 2003 پژوهشی روی احتمال بروز سرطان سینه و استفاده از اسپری بعد از اپیلاسیون زیر بغل ها انجام شد. محققان به این نتیجه رسیدند که بعد از اصلاح موهای زاید، زیر بغل بریدگی های میکروسکوپی روی پوست ایجاد شده و امکان نفوذ ترکیبات شیمیایی موجود در این محصولات به داخل پوست فراهم می شود.
اما با این حال تاکنون نتایج قطعی و هشدار دهنده ای در خصوص تاثیر استفاده از اسپری ها و خوشبوکننده ها و ضدتعریق ها (مانند مام) در ابتلا به سرطان سینه به اثبات نرسیده است.
اما با این حال شما می توانید جانب احتیاط را رعایت کرده و از استفاده زیاد از این محصولات بویژه بلافاصله بعد از اصلاح موهای زاید زیربغل بپرهیزید.
ترک سیگار خوب است، اما کافی نیست
برخی افراد تصور می کنند اگر سیگار را ترک کنند و یا گوشت قرمز نخورند خطری آنها را تهدید نخواهد کرد. اما واقعیت این است که عواملی مانند مسائل ژنتیکی، روش زندگی، محیط زیست و غیره نیز در ابتلا به این بیماری نقش دارند. در واقع نمی توان مطمئن بود که به عنوان مثال با ترک سیگار از سرطان ریه در امان بود و یا با عدم مصرف گوشت قرمز به سرطان کولون دچار نشد.
به عقیده ی متخصصان هیچ چیز در خصوص سرطان قابل پیش بینی نیست. همه ی ما باید نکات سلامتی را در زندگی رعایت کنیم. در واقع تنها مسئله ی قطعی که تمام متخصصان روی آن تاکید دارند و مطمئن ترین راه برای مقابله با این بیماری و به تاخیر انداختن آن می دانند، رعایت بهداشت زندگی و بهبود عادت های غلط روزمره است.
سرطان صرفا در کمین افراد بالای 50 سال نیست
برخی افراد بر این باور هستند که سرطان فقط به سراغ افراد بالای 50 سال می رود. البته نتایج پژوهشی که در انستیتوی ملی سرطان فرانسه انجام شده است نشان می دهد که افراد 65 تا 74 ساله بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ها قرار دارند.
اما آنچه امروز شاهد آن هستیم این است که سرطان به افراد جوان نیز رحم نمی کند و سن ابتلا به آن کاهش پیدا کرده است. در نتیجه حاشیه ی امنی وجود ندارد و همه ما باید به فکر پیشگیری از این بیماری باشیم.
سرطان لوزالمعده یا پانکراس زمانی رخ می دهد که سلول های غده لوزالمعده که پشت معده قرار دارد، به شکل خارج از کنترلی شروع به تکثیر کرده و یک توده تشکیل می دهند. این سلول های سرطانی، توانایی حمله به دیگر بخش های بدن و سرطانی کردن آنها را نیز دارند.
لوزالمعده
عوامل خطر سرطان پانکراس شامل این موارد می شوند: استعمال دخانیات، چاقی، دیابت و شرایط ژنتیکی خاص و نادر. طبق بررسی ها در سال 2012، انواع سرطان پانکراس هفتمین عامل مرگ ناشی از سرطان است.
با توجه به اهمیت موضوع باید بیش از پیش نسبت به علائمی که بدن بروز می دهد آگاه باشیم. هشت نشانه ابتلا به سرطان پانکراس یا لوزالمعده که اغلب آن ها را نادیده می گیریم به شرح زیر هستند.
زرد شدن پوست
علائم این بیماری اغلب زمانی توجه ما را به خود جلب می کند که در مراحل پیشرفته باشند. زردی یکی از واضح ترین نشانه های سرطان لوزالمعده است. به گفته ی پزشکان، اغلب بیمار زمانی متوجه بیماری خود می شود که شخصی به او می گوید که چشم هایش زرد است و این فرد زمانی که به پزشک مراجعه می کند متوجه می شود که دچار سرطان پیشرفته لوزالمعده شده است.
کاهش وزن بی دلیل یکی از شایع ترین علائم سرطان پانکراس است
سرطان که در نزدیکی سر پانکراس (لوزالمعده) شروع می شود، می تواند مجرای صفراوی را مسدود کند و از ورود مواد صفراوی به روده برای تجزیه ی چربی ها و سپس دفع توسط مدفوع جلوگیری کند. در نهایت با تجمع این مواد در بدن، زردی پوست و چشم اتفاق می افتد. هچنین می تواند موجب خارش پوست شود.
درد شکم یا کمر
نوک انگشت شست خود را روی بالای شکم درست زیر قفسه ی سینه قرار دهید. سپس در امتداد آن انگشت اشاره تان را مستقیم به طرف ستون فقرات ببرید. مبتلایان به سرطان پانکراس در این قسمت های بدن، احساس درد می کنند. این درد غیر قابل توصیف و آزار دهنده است.
سرطان هایی که در قسمت انتهایی پانکراس آغاز می شوند می توانند بر اندام های مجاور فشار وارد کنند. اگر سرطان به اعصاب اطراف پانکراس فشار بیاورد، موجب کمردرد (دردهای پشتی) می شود.
ادرار تیره و مدفوع چرب
اگر ادرار تیره باشد (قهوه ای یا رنگی مانند زنگ زدگی)، می تواند نشانه ای از سرطان لوزالمعده به حساب بیاید. این تغییر رنگ به علت وجود مقادیر زیاد بیلی روبین در خون می باشد.
نشانه ی دیگر این بیماری، مدفوع چرب و به رنگ خاک رس است که می تواند به علت مسدود شدن مجرای صفراوی ایجاد شود.
تهوع و استفراغ
سرطان پانکراس بر روی معده فشار وارد می کند و سبب یک انسداد جزئی می شود. بنابراین موجب خواهد شد که مواد غذایی به سختی وارد معده شوند و در نتیجه تهوع و استفراغ و درد بروز کنند.
پانکراتیت
پانکراتیت (التهاب پانکراس) غیر قابل توصیف و یا مزمن می تواند در اثر یک تومور کوچک در پانکراس ایجاد شود. هر چند که پانکراتیت می تواند در اثر مصرف الکل، سنگ کیسه صفرا و داروها نیز بروز یابد، اما اگر فرد هیچ کدام از این دلایل را نداشته باشد، باید به سرطان مشکوک شود.
بهداشت بد دهان
اگر فرد دچار بوی بد دهان، لق شدن دندان ها و ورم لثه باشد، می توان آن را چیزی فراتر از بهداشت ضعیف دهان دانست.
افراد مبتلا به سرطان پانکراس مبتلا به مشکلات دهانی نظیر بیماری های لثه، حفره ی دندانی و در کل سلامت ضعیف دهان و دندان می باشند.
تشخیص دیابت نوع دو
تشخیص دیابت نوع دو به این معنا نیست که شما به سرطان لوزالمعده دچار شده اید، بلکه دیابت نوع دو می تواند خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش دهد. 40 درصد از مبتلایان به این نوع سرطان قبل از اطلاع از این بیماری شان، دیابت نوع دو در آن ها تشخیص داده شده است.
سلول های جزایر لانگرهانس لوزالمعده مسئول تولید انسولین هستند. بنابر این در مراحل اولیه تومور (سرطان) ممکن است لوزالمعده توانایی تولید انسولین را از دست بدهد و باعث بروز دیابت در فرد شود.
کاهش بی دلیل وزن
اگر شخص به طور ناگهانی دچار بی اشتهایی و کاهش وزن بدون هیچ تغییری در برنامه غذایی یا ورزش شود، باید با پزشک مشورت نماید. کاهش وزن بی دلیل یکی از شایع ترین علائم سرطان پانکراس است.