ماهان شبکه ایرانیان

کتابی که نخستین "تصاویر افغانستانی‌ها" را معرفی کرده است

"افغانستان در آئینه تصویر" اثر «نصرالدین سلجوقی» نویسنده و پژوهشگر افغانستانی در ۴۲۶ صفحه با همت انتشارات «احراری» در زمستان سال ۱۳۹۴ در هرات اقبال چاپ شده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری میزان، کتاب «افغانستان در آئینه تصویر» اثر «نصرالدین سلجوقی» نویسنده و پژوهشگر افغانستانی در 426 صفحه با همت انتشارات «احراری» در زمستان سال 1394 در هرات اقبال چاپ شده است.

این اثر که تصاویری از وقایع مهم افغانستان از سال 1839 تا 2014 در آن گنجانیده شده با شمارگان یک هزار نسخه و با طراحی زیبا به چاپ رسیده است.

عکس‌برداری نه‌تنها در افغانستان بلکه در کل جهان تاریخچه طولانی ندارد، این هنر در قرون 18 و 19 با گذشت هر روز رایج شد تا اینکه اکنون اکثر انسان‌ها می‌توانند با آن وقایع و خاطرات زندگی خود را جاویدان نگهدارند.

بر اساس گزارش‌ها، «جان بورک» عکاس ایرلندی نخستین کسی بود که تصاویری از «امیر محمدیعقوب خان» پادشاه افغانستان در سال 1880 گرفت و پس از آن زندگی مردم افغانستان را از دوربین عکاسی خود به تصویر کشید.

بورک که با ارتش انگلیس کار می‌کرد از طریق هند به افغانستان سفر کرد و تصاویر این کشور را در هند و انگلیس بفروش رساند.

یکی از آلبوم‌های تصاویر وی را یک افسر نظامی انگلیس در هند خریداری کرد و آن را به ملکه آن کشور هدیه داد و ملکه نیز آن را به عنوان عکس‌های تاریخی افغانستان در موزه و کتابخانه ملی انگلیس نگهداری کرد.

کتاب «افغانستان در آئینه تصویر» این عکس‌ها را نیز منتشر کرده است، اما از زمان زمامداری «امیر محمدیعقوب خان» به بعد شاهان افغانستانی برای نجات از انزوای خود و کشورشان تصاویری از معاملات سیاسی، اقتصادی و نظامی خود گرفته و آرشیو کرده‌اند.

افغانستان با داشتن تاریخ طولانی و 5 هزار ساله مکان‌های تاریخی و گردشگری زیادی داشته و در کنار آن جاذبه‌های گردشگری این کشور را به یکی از مراکز فرهنگی منطقه تبدیل کرده است.

پس از سفر عکاس ایرلندی به افغانستان، عکاسان زیادی در این کشور حضور یافته و مکان‌های تاریخی و جاذبه‌های گردشگری افغانستان را از چشم دوربین خود به جهان معرفی کرده است.

نصرالدین سلجوقی پژوهشگر افغانستانی در کتاب «افغانستان در آئینه تصویر» تلاش کرده تا تمام تصاویر مهم تاریخی این کشور را گردهم آورد و به این ترتیب توانسته در این اثر خود دست‌کم 440 قطعه عکس‌ تاریخی، مکان‌های دیدنی، جاذبه‌های گردشگری، پادشاهان، اشخاص مهم و مشهور، عکاسان داخلی و خارجی را ثبت کند.

یکی از ویژگی‌های «افغانستان در آئینه تصویر» این است که ویژگی‌های هر عکس با عکاس آن تشریح شده که بدون شک برای هر خواننده جذابیت خاصی ارائه می‌کند.

کتاب «افغانستان در آئینه تصویر» در 8 فصل تنظیم شده، فصل نخست آن به سرگذشت هنر عکاسی در این کشور، مکان‌های تاریخی با انتشار تصاویری اختصاص یافته و فصل دوم آن عکاسان خارجی مانند «جان بورک»، «سایمون نورفلک»، «اوسکار نیدرمایر»، «ماکس کلمبرگ»، «گلن فوستر»، «لوکاس بیرک»، «رضا دقتی» که در افغانستان سفرهایی داشته‌اند را معرفی کرده است.

سلجوقی در فصل سوم عکاسان خبری کنونی افغانستان را با انتشار برخی تصاویر آنها به معرفی کرده و در فصل چهارم ضمن معرفی موزه و آرشیو ملی، به معرفی نمایشگاه‌های عکس با موضوع افغانستان در کشورهای خارجی پرداخته است.

فصل پنجم کتاب «افغانستان در آئینه تصویر» به عکاسان پیشکسوت افغانستان که با دوربین‌های پایه‌ای فوری عکس گرفته‌اند را معرفی و برخی تصاویر آنها منتشر شده و در فصل ششم و هفتم نیز به عکاسان و فیلمبرداران خبری شهر هرات اختصاص یافته است.

تصاویر جان بورک از امیرمحمدیعقوب خان، مردم و مکان‌های تاریخی افغانستان فصل هشتم و پایانی این کتاب را به خود اختصاص داده که واقعاً دیدنی و جالب است.

نصرالدین سلجوقی گردآورنده این کتاب که جایزه صلح اسلامی از یک کنفرانس اسلامی را نیز در کارنامه دارد، فرزند «محمدعمر مطیع» بوده و در سال 1331 در هرات متولد و در دبیرستان «جامی» هرات آموزش دیده است.

سلجوقی دانشکده «زبان و ادبیات دری» را در دانشگاه کابل فرا گرفته و پس از آن خدمات فراوان فرهنگی برای ملت افغانستان از کشورهای افغانستان، ایران، ایرلند و انگلیس انجام داده است.

/

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان