بابونه گیاهی ظریف اما سرسخت است که همه ما آن را به عنوان گیاهی دارویی میشناسیم. علاوه بر مصارف دارویی، گل بابونه را میتوان به صورت خام یا پخته در سالاد و غذا هم مصرف کرد!
دو عدد از محبوب ترین گونههای بابونه، بابونه آلمانی و بابونه رمی است. از گونه رمی بیشتر به عنوان پوشاننده زمین استفاده میشود چرا که به سرعت رشد میکند و همه جا را میگیرد.
این گونه گیاهی چند ساله است. اما گونه آلمانی برای دم کردن و تهیه چای بابونه و خوردن به صورت خام مصرف دارد و به صورت گیاهی یک ساله است. البته از بابونه رمی هم میتوان برای درست کردن چای و یا مصرف به صورت خام استفاده کرد.
شما مجبور نیستید یکی از این دو گونه را تهیه کنید، هر گونه بابونهای که دانهاش را در گلفروشی پیدا کردید و قابل خوردن بود را میتوانید با روشی که به شما آموزش خواهیم داد، بکارید.
چه زمانی بابونه را بکاریم؟
بابونه را میتوان در پاییز و بهار کاشت. کشت بهاره این گیاه از هفته دوم اسفند شروع میشود.
چه زمانی بابونه را برداشت کنیم؟
گلهای بابونه را زمانی که به طور کامل باز شدند برداشت کنید. میتوانید آنها را تازه مصرف کنید و یا خشک کنید و برای مصارف بعدی کنار بگذارید. برگها هم در درست کردن چای کاربرد دارند اما طعم آن را مقداری تلخ میکنند. اگر دیدید که چایتان بیش از اندازه تلخ شد، برگها را دور بیاندازید و چای را تنها با گلهای بابونه درست کنید.
دوره گلدهی
گلهای گیاه معمولا در اواخر بهار درمیآیند اما اگر برگها را هرس کنید این گلدهی میتواند دیرتر اتفاق افتد.
شرایط رشد
– نور
این گیاه در آفتاب کامل تا مقداری سایه رشد میکند. گیاه در آفتاب کامل گلدهی بهتری دارد اما اگر در مناطقی با آب و هوای خیلی گرم هستید، مکانی با مقداری سایه بهتر خواهد بود.
– آبیاری
آبیاری منظم باعث میشود گیاه بیشتر در دوره گلدهیاش بماند و گلهای بیشتری دهد. اما زمانی که بابونه در زمین ثابت و جاگیر شد میتواند بسیار به خشکی مقاوم باشد. اگر در مکانی با آب و هوای گرم زندگی میکنید، بهتر است گیاه را مرتبا آبیاری کنید و شرایطی فراهم آورید که در عصر هنگام مقداری سایه داشته باشد.
– خاک
بابونه دوست دارد در آفتاب کامل و خاکی ارگانیک باشد. گیاه خاکهای خیلی غنی را دوست ندارد. بابونه در خاکهای ضعیف تر دوام میآورد، اما در این حالت ریشهها سست میشوند. بابونه به پی اچ خاکش حساس نیست و یک پی اچ نرمال بین 5٫6 تا 7٫5 را ترجیح میدهد.
– کاشت
کاشت این گیاه از طریق کاشت بذرش آسان است. بهتر است دانهها را ابتدا در خانه بکارید. حدودا 6 هفته قبل از آخرین موج سرما بابونهها را در خانه بکارید. دانههای بابونه برای جوانه زنی به نور نیاز دارند. برای کاشت به راحتی دانههای بابونه را بر روی سطح خاک پخش کنید و سپس آنها را به آرامی فشار دهید، اما روی بذرها را با خاک نپوشانید. بذور بعد از 7 تا 14 روز جوانه میزنند.
البته میتوانید دانهها را از همان ابتدا در بیرون از خانه و در زمین اصلی هم بکارید. اما بهتر است این کار را برای پاییز بگذارید، در پاییز دانهها را در زمین اصلی بکارید و اجازه دهید زمستان را در سرما سپری کنند تا محصول بهاره پر باری داشته باشید.
میتوانید برای پاشیدن بذور بابونه بر روی زمین از یک روش دیگر هم استفاده کنید. به این ترتیب که مقداری شن یا خاک خشک در کف دستتان بریزید، مقداری کافی از بذر بابونه را هم در کف دستتان بریزید و خاک و بذر را به خوبی با هم مخلوط کنید و سپس آن را بر زمین یا در گلدان بکارید. به این ترتیب دانهها به طور یکنواخت تری در سطح خاک پخش میشوند.
به هر حال اگر در بهار این مطلب را میخوانید، هنوز برای کاشت بابونه وقت هست!
آفات و بیماریها
اکثر آفات علاقهای به بابونه ندارند و از آن دوری میکنند. در واقع این گیاه به عنوان دور کننده آفت از محصول خیار کاربرد دارد. با این وجود شتهها و تریپسها گاهی مشکل میآفرینند که هر دوی آنها را میتوان به وسیله شستشوی گیاه و یا استفاده از صابونهای حشره کش از بین برد.