عفونت کاندیدا را با 7 نشانه تشخیص دهید
با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان عفونت کاندیدا آشنا شوید.
عفونت کاندیدا چیست ؟
کاندیدا (قارچ): کاندیدا گونهای از مخمرها و رایجترین عامل عفونتهای قارچی در سراسر جهان است. بسیاری از انواع این قارچ همسفرههای بیضرری هستند که در بدن میزبانهایی مانند انسان زندگی میکنند؛ با وجود این، وقتی موانع مخاطی دچار اختلال میشوند یا دستگاه ایمنی ضعیف میشود، آنها میتوانند به بدن حمله کنند و باعث ایجاد بیماری شوند.
هر وقت اسم "قارچ" را میشنویم دچار ترس و نگرانی میشویم، ولی در حقیقت کاندیدا به عنوان یکی از مهمترین دوستان و متحدان انسان عمل میکند. کاندیدا به دستگاه گوارش کمک و در جذب مواد مغذی همکاری میکند – دو عملکرد بسیار مهم برای بدن. ولی مشکل زمانی ایجاد میشود که تعداد این قارچها در بدن به شدت افزایش مییابد، در نتیجه این قارچها عملکرد رودهها را مختل میکنند و وارد جریان خون میشوند؛ به علاوه، آنها باعث تولید سم میشوند و آن را در بدن ترشح میکنند که میتواند به ایجاد "حفره در روده" منجر شود.
عوامل مربوط به پاتوژن
در بیش از 90 % موارد ، عامل عفونت کاندیدایی مهبل و فرج ، کاندیدا آلبیکانس است و به گروه آزول نیز حساس می باشد و نوع مقاوم آن به ندرت دیده می شود ، اعتقاد بر این است که در زنان با عفونت راجعه کاندیدایی مهبلی ممکن است تعداد کمی از کاندیدا حتی طی درمان در مهبل باقی بماند و بعدا" یک منبع ذخیره ای جهت عود عفونت توسط همان ارگانیسم شود ( کلونیزاسیون ) . کاندیدا گلابرتا دومین عامل عفونت کاندیدایی مهبل است که به عوامل ضد قارچی استاندارد پاسخ کمتری نشان می دهد .
1. انتی ژن لوئیس
2. عوامل پزشکی
3. عوامل رفتاری
4. دوش های مهبلی و عوامل بهداشتی , عوامل تغذیه ای , استرس و موارد دیگر .
آنتی ژن لوئیس
زنانی که حامل آنتی ژن لوئیس ( گلیکو پروتئینی که ممکن است مانع باند شدن کاندیدا به موکوس مهبل شود ) نیستند ، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت کاندیدایی مهبل و فرج راجعه هستند .
عوامل پزشکی
1- بیماری دیابت یا متابولیسم غیر طبیعی گلوکز
2- آنتی بیوتیک وسیع الطیف
3- عوامل کاهش دهنده سیستم ایمنی ( اولیه یا القا شده توسط دارو )
بیماری دیابت یا متابولیسم غیر طبیعی گلوکز
افزایش سطح گلوکز در ترشحات مهبل و ادرار پیش گویی کننده کاندیدیاز در زنان می باشد . زنان با کاندیدیاز راجعه ، سطح قند ادرار بالاتری را نسبت به زنان سالم دارند . دیابت باعث کاهش کیفی ایمنی سلولی و شیوع بیشتر ابتلا به کاندیدیازیس می شود .
آنتی بیوتیکهای وسیع الطیف
آنتی بیوتیک ها چه به صورت سیستمیک و یا موضعی فلور طبیعی لاکتولاسیل را ریشه کن کرده و به این ترتیب باعث رشد قارچ می شوند . همچنین درمان با آنتی بیوتیک با مخدوش کردن فلور طبیعی مدفوع, ممکن است باعث افزایش پرولیفراسیون قارچ های روده ای شود و افزایش این منبع ذخیره ای قارچی ممکن است باعث کلونیزاسیون قارچ مهبل گردد.آنتی بیوتیک هایی که بیشتر باعث کلونیزاسیون می شوند شامل آمپی سیلین ، تترا سایکلین ، سفالوسپورین ها و آنهایی که کم تر باعث کلونیزاسیون می شوند ، سولفانامید ها هستند .
عوامل کاهش دهنده سیستم ایمنی ( اولیه یا القا شده توسط دارو )
بیمارانی که کاهش سطح ایمنی دارند ، کاندیدیاز عود کننده شدیدتری را نشان می دهند . به نظر می رسد که آنتی بادی ها در جلوگیری از رشد و گسترش ارگانیسم های ساپروفیت نقش داشته باشند . ایمنی سلولی نقش مهمی را در مکانیسم های دفاعی میزبان در برابر کاندیدا بازی می کند . کاهش اینترفرون Y تولید شده توسط لنفوسیت ها مانع جوانه زدن میسلیا می شود . این یافته ها نشان می دهد که عامل کلیدی در موارد کاندیدیازیس راجعه کاهش ایمنی سلولی است . از آنجایی که ایمنی طبیعی عفونت کاندیدایی ، به طور برجسته ایمنی سلولی تعدیل شده است .
استفاده از کورتیکواستروئید و سایر داروهای مشابه ، حساسیت به کاندیدیاز مهبل را افزایش می دهند . کسانی که شیمی درمانی می شوند و یا از کورتن ها استفاده می کنند, در مقایسه با افراد سالم لنفوسیت های T پایین تری دارند .سایر عواملی که باعث تضعیف سیستم ایمنی می شوند مانند لوپوس اریتماتوز ، سرطان ،مریض ناتوان در بستر خوابیده ، پیوند کلیه یا سایر اعضا ، سابقه چند بار ترانسفوزیون خون ، شیمی درمانی ، مصرف آنتی هیستامین ها ، استفاده از مشروبات الکلی ، نیکوتین موجود در دخانیات ، کمبود آهن ،
ویتامین B12 ، روی ، فولات ، نامنظم بودن دوره قاعدگی می توانند سبب عفونت کاندیدایی شوند.نامنظم بودن دوره قاعدگی ، از دو جهت خطر ابتلا به عفونت کاندیدایی را افزایش می دهد . اول اینکه به علت تغییرات هورمونی شخص می تواند در معرض عفونت قرار بگیرد ، دوم اینکه عوارض و ناراحتی های همراه با قاعدگی از جمله خستگی ، درد کمر ، خونریزی های زیاد و کاهش مقاومت بدن در ابتلا به عفونت کاندیدا موثر خواهد بود .
عوامل رفتاری : رفتارهای جنسی
رفتارهای جنسی
میزان ابتلا به عفونت کاندیدایی مهبل با شروع فعالیت جنسی افزایش دارد ، همچنین بین عفونت کاندیدایی مهبل و تماس جنسی از طریق دهان ارتباط وجود دارد .مقاربت های خشن ، تحریک جنسی در حین قاعدگی از علل مساعد کننده رشد قارچ می باشند . مقاربت خشن و آسیب مخاط مهبل و خراشیدگی این ناحیه باعث تغییر PH این ناحیه می شود و زمینه را برای رشد قارچ فراهم می سازد . پاسخ های آلرژیک به مایع منی و اسپرم نیز ممکن است در ایجاد واژینیت در زنانی که از نظر جنسی فعال هستند, مهم باشد .
پروستاگلاندین مایع منی مرد ممکن است در برخی زوج ها مانع دفاع ایمنی شود . اغلب پروتئین های موجود در مایع منی یا اسپرم تولید آنتی بادی را در خانم تحریک کرده و او را مستعد آلرژی می کند و باعث پاسخ التهابی می شود .در یک مطالعه کارآزمایی بالینی گزارش شد ، نزدیکی های مکرر ( 7 بار یا بیشتر در هفته ) قوی ترین عامل خطر است .
پاکسازی روده از تمام سموم با یک معجون خانگی
با اینکه معمولا تشخیص این بیماری کار سختی است، ولی در ادامه به چند علامت عفونت کاندیدا اشاره میکنیم:
1. ناراحتیهای روده
دستگاه گوارش به عنوان نخستین سکونتگاه کاندیدا جایی است که مشکلات و ناراحتیهای ناشی از این قارچ شروع میشود. آروغ مداوم، نفخ، یبوست، اسهال و تجمع گاز در رودهها علائم عفونت کاندیدا هستند. دلیل این مشکلات این است که تعداد این مخمرها در تعداد باکتریهای مفید در روده بیشتر میشوند، و عفونت ایجاد میکنند. معمولا وقتی عفونت کاندیدا درمان شود، بیماران به صورت چشمگیری احساس آرامش و راحتی میکنند.
2. ذهن مهآلود
ذهن مهآلود اصطلاح عجیب و مبهمی است که به احساس مداوم خستگی، حواسپرتی، و دمدمیمزاجی اشاره میکند. زندگی کردن در دنیایی پر از مادیات و مشغله باعث شده است بیماری ذهن مهآلود بسیار رایج شود. همچنین رژیمهای غذایی نامناسب و مملو از خوراکیهای فراوریشده و گوشتهای صنعتی نیز میتوانند دلایل بروز این اختلال باشند. به علاوه، رشد بیرویه و عفونت کاندیدا نیز میتواند باعث ایجاد علائم ذهنی از جمله عدم تمرکز، به هم ریختن هماهنگی بین اعضای بدن، حواسپرتی، و حافظهی ضعیف شود.
3. عفونت سینوس
عفونت سینوس نیز مانند دیگر علائم کاندیدا به طور کلی بسیار رایج است و همین عامل، تشخیص علت اصلی این عفونت را دشوار میکند. به طور کلی، کاندیدا دائما باعث ایجاد مشکلاتی سینوسی از قبیل آب ریزش بینی، عطسهی مداوم، ترشحات پشت بینی، و گرفتگی بینی میشود. وقتی چنین عفونتهای سینوسی – به ویژه برای آنهایی که سابقهی حساسیت ندارند – به شکل مداوم وجود داشته باشد، شاید بتوان کاندیدا را مقصر اصلی آن دانست.
4. خستگی مزمن
سندرم خستگی مزمن (CFS) نوعی ناهنجاری است که با احساس دائمی خستگی مفرط یا کوفتگی شناخته میشود و باید بیش از شش ماه ادامه داشته باشد. این اختلال معمولا باعث ایجاد علائم دیگری از جمله حواسپرتی، سردرد، درد مفاصل، مشکلات حافظه، و گلودرد میشود. عفونتهای کاندیدا احتمال ایجاد CFS را در افراد افزایش میدهند.
5. اختلال هورمونی
عفونت کاندیدا میتواند باعث ایجاد یائسگی زودرس، کاهش میل جنسی، میگرن، احتباس آب، نوسانات خلقی، افزایش وزن و آندومتریوز شود. همچنین عفونت نیز یکی از علائم بسیار رایج است؛ همین عامل باعث میشود این مخمر حجیمتر شده و از مجاری گوارشی خارج شود. افزایش بیرویه کاندیدا همچنین باعث ایجاد مادهای شبیه استروژن میشود که میتواند به وخیمتر شدن اختلال هورمونی منجر شود.
6. عفونتهای مکرر مجاری ادراری و واژینال
کاندیدا ممکن است دلیل اصلی ایجاد عفونتهای دورهای واژن و مجاری ادراری باشد. این قارچ میتواند از طریق رابطهی جنسی به طرف مقابل انتقال یابد. زنان میتوانند با انجام برخی کارها احتمال رشد کاندیدا را کاهش دهند؛ کارهایی از قبیل خودداری از پوشیدن لباسهای زیر/ جورابشلواری بسیار تنگ و اجتناب از حمام داغ در دورهی عفونت قارچی.
7. عفونت پوستی و/یا ناخنی
قارچ ناخن پا و بیماری پای ورزشکاران، دو عفونت قارچی هستند که میتوانند ریشه در کاندیدا داشته باشند. ابتلای مکرر به عفونتها ممکن است نشانهای از عفونت کاندیدا باشد، به ویژه اگر با علائم دیگر این بیماری همراه باشد.
موضوع ناامیدکنندهای که در مورد علائم موجود در این فهرست باید ذکر شود این است که ممکن است همهی این علائم توسط بیماری دیگری غیر از عفونت کاندیدا نیز ایجاد شوند. بر این اساس، علاوه بر روشهای خانگی راههای مختلفی برای تشخیص عفونت کاندیدا وجود دارد.
پزشکان به سه طریق میتوانند کاندیدا را تشخیص دهند:
آزمایش خون، آزمایش مدفوع، یا آزمایش ناتراز شدن همزیستی طبیعی دستگاه ادراری. دکتر ایمی مِیِرز، یکی از مشهورترین پزشکان دنیا، در مورد هر یک از این آزمایشها چند توضیح مختصر داده است.در آزمایش خون، باید پادتنهای جی (IgG)، اِی (IgA)، و اِم (IgM) کاندیدا بررسی شوند. افزایش سطح هر یک از اینها میتواند نشانهی افزایش کاندیدا باشد. مشکل این آزمایش این است که گاهی اوقات ممکن است جواب آن منفی باشد، در حالیکه جواب آزمایش ادرار و مدفوع مثبت باشد.
آزمایش مدفوع با بررسی کاندیدا در روده و بخش تحتانی دستگاه گوارش، از سایر آزمایشها دقیقتر است. به علاوه، از این طریق در آزمایشگاه معمولا نوع این قارچها هم قابل شناسایی است. همچنین نوع درمانی که بر اساس این آزمایش انتخاب میشود، بسیار موثر خواهد بود.آزمایش ناتراز شدن همزیستی طبیعی دستگاه ادراری، مواد به جا مانده از کاندیدا را با نام دی-آرابینیتول بررسی میکند. افزایش میزان این ماده معمولا نشاندهندهی رشد کاندیدا است.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی