خبرگزاری ایسنا: اسامه بن محمد بن عوض بن لادن، رهبر تشکیلات القاعده، در سال 1957 در ریاض عربستان از یک پدر سعودی یمنی تبار و مادر سوری متولد شد.خانواده وی رابطهای قوی با خاندان آل سعود در عربستان داشت.
اسامه هفدهمین فرزند از مجموع 52 فرزند پدرش بود که از دانشگاه ملک عبدالعزیز در جده فارغ التحصیل شد.
اسامه بن لادن از ثروت و روابطش، در حمایت از مجاهدان افغان در جنگ شوروی سابق علیه افغانستان در سال 1979 استفاده نموده و در سال 1984 یک سازمان موسوم به مرکز خدمات و یک پایگاه آموزش فنون جنگی و عملیات مسلحانه به نام پادگان فاروق برای حمایت از مجاهدان افغان تاسیس کرد که این سازمان و پادگان در جریان جنگ شوروی سابق مورد حمایت آمریکا، پاکستان، عربستان، مصر و برخی دیگر از کشورها بود.
در سال 1988 بنلادن فعالیتش در افغانستان را با ایجاد پروندههایی برای تشکیلات القاعده جهت ثبت مشخصات شبه نظامیان آغاز کرد و پس از آن به نمادی برای این تشکیلات تبدیل شد.
پس از عقب نشینی نیروهای شوروی سابق از افغانستان، بن لادن از سوی عربستان یک قهرمان نام گرفت، اما پس از انتقادهای شدید بن لادن از حضور نیروهای آمریکایی در عربستان در جریان حمله عراق به کویت در سال 1990 و نخستین جنگ خلیج فارس در سال 1991 حمایت سعودیها از وی جهتی مخالف یافت و عربستان پس از این موضع گیری بن لادن، وی را فردی مرتد و فاسد خواند.
عدم حمایت عربستان نهایتا منجر به خروج بن لادن و رفتن وی به سودان و تاسیس مرکز عملیات جدید تروریستی در این کشور شد.
وی توانست در انتشار ایدئولوژیها و تفکراتش در جنوب شرق آسیا، آمریکا، آفریقا و اروپا به موفقیتهایی دست یابد.
رهبر تشکیلات القاعده در سال 1996 سودان را به مقصد افغانستان ترک کرد و دلیل این امر روابط قدرتمندی بود که با گروه طالبان در این کشور برقرار کرده بود.
در همان جا وی جنگ علیه آمریکا را اعلام کرد که با استقبال ایمن الظواهری، دبیرکل گروه جهاد اسلامی مصر، همراه شد.
پس از حملات 11 سپتامبر، آمریکا انگشت اتهام خود را مستقیما به سوی بن لادن و القاعده نشانه گرفت و در دسامبر 2001 نیروهای آمریکایی توانستند نواری ویدئویی از بن لادن و طرفدارانش را پیدا کنند که در آن از جزئیات حملات 11 سپتامبر خبر میداد.
این نوار ویدئویی یک مدرک علنی برای آمریکاییها شد مبنی بر اینکه بن لادن پیش از حملات 11 سپتامبر از جزئیات آن مطلع بوده است.
آمریکا بنلادن را عامل انفجارهای نایروبی، دارالسلام و حوادث 11 سپتامبر میداند و وی را در فهرست مظنونان تروریستی خود قرار داده است.
در حالی که گفته میشد بن لادن در سال 2001 در شهر قندهار افغانستان بوده، آمریکا در آن زمان از طالبان خواست که وی را تسلیم کند اما گروه طالبان از آمریکا خواسته بود تا مدارکی مستند ارائه کند که نشان دهد بن لادن در حملات 11 سپتامبر دست داشته است. پس از آنکه آمریکا جنگ علیه افغانستان را آغاز کرد و دولت طالبان را سرنگون کرد، نتوانست بن لادن را در افغانستان دستگیر کند.
در همان زمان خبرهایی مبنی بر اینکه بن لادن به دلیل نارسایی کلیوی مرده است، منتشر شد اما نوارهای ویدئویی و صوتی مکرری که از وی پخش شد این ادعا را تکذیب کرد.
بن لادن طی این مدت نوارهای ویدئویی و صوتی زیادی را منتشر کرد که در آن به شدت از حضور نیروهای خارجی در عراق و افغانستان انتقاد کرده و آمریکا و نیروهای ائتلاف را به شکستی سهمگین در افغانستان و عراق تهدید کرد.
آخرین نوار بن لادن در 24 ژانویه 2010 منتشر شد که طی آن رهبر تشکیلات القاعده متعهد به ادامه حملات علیه آمریکا تا زمانی شد که این کشور به حمایت خود از اشغالگران صهیونیست ادامه دهد.
سرانجام رهبر افسانهای تشکیلات القاعده در اول ماه مه در جریان یک عملیات اطلاعاتی که با مشارکت 25 تن از نیروهای ویژه آمریکا و برخی از نیروهای سازمان اطلاعات پاکستان در شهر ابوت آباد پاکستان انجام شد، به همراه یکی از پسرهایش و تعدادی از عناصر تشکیلات القاعده کشته شد.